logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia kamery cofania - Kamera cofania miga jak się włączy wsteczny.

paffci0 06 Wrz 2017 10:47 44868 13
REKLAMA
  • #1 16683948
    paffci0
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witajcie,

Kupiłem w Chinach lusterko do samochodu z androidem 5.0 (dostosowanym do urzadzenia) i 3G o takie:
    https://www.aliexpress.com/item/Ruccess-7-3G-...32778601667.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.JZMyd3

Po podłączeniu wszytko jest ok do momentu kiedy nie włączę wstecznego. Poniższy film pokazuje jak zachowuje się lusterko. Pierwsze sekundy filmu - wsteczny włączony (wszystko miga), końcowe sekundy - wsteczny wyłączony.

Lusterko jest podłączone do puszki bezpieczników, do lusterka jest podłączona kamera a oprócz tego od kamery do światła cofania połączony kabel w celu uruchomiania kamery - aby przełączyć z trybu nawigacji na kamerę cofania.
    Oprócz tego lusterko cały czas nagrywa obie kamery (przód i cofania)

Podczas jazdy do przodu wszystko jest ok, kamera przednia w lusterku jak i tylna nagrywają super. Dopiero po włączeniu wstecznego wszystko zaczyna migać.

Cały zestaw sam montowałem, gdzieś czytałem o jakiś urządzeniach (stabilizatorach czy cuś) które gdzieś trzeba wpiąć ale nie bardzo zrozumiałem dlatego serdeczna prośba o pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16688977
    emil
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Witam.
    Moja propozycja to aby zasilanie kamery cofania, po włączeniu światła cofania, było włączane przekaźnikiem do zasilania ze skrzynki bezpiecznika. Dla zrozumienia należy zasilanie kamery cofania podłączyć, poprzez styki przekaźnika, do tej twojej puszki bezpieczników, a cewkę przekaźnika jednym wyprowadzeniem do masy, a drugim do światła cofania. W momencie podania napięcia na światło cofania załączy się przekaźnik i poprzez zwarte styki podane zostanie napięcie na kamerę cofania.
  • #3 16695481
    paffci0
    Poziom 10  
    Emil a jaki byś polecił przekaźnik? Chodzi mi o parametry. Na allegro znalazłem:
    PRZEKAŹNIK SAMOCHODOWY + GNIAZDO 5 PIN 561 12V 40A
    http://allegro.pl/przekaznik-samochodowy-gniazdo-5-pin-561-12v-40a-i6479139856.html
    oraz
    PRZEKAŹNIK SAMOCHODOWY Z BEZPIECZNIKIEM 12V 30A
    http://allegro.pl/przekaznik-samochodowy-z-bezpiecznikiem-12v-30a-i5948038804.html
  • REKLAMA
  • #4 16695521
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16696594
    emil
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Wystarczy mały przekaźnik na 12V cewka z obciążeniem styków 2A. Te przekaźniki co podałeś to są sporo "nadwymiarowe" zarówno w wielkości jak i obciążeniu styków.
  • #6 16741156
    paffci0
    Poziom 10  
    Temat zamykam, pomógł przekaźnik i podłączenie kamery pod dodatkowe źródło tak jak napisał kolega!!
  • #7 16937496
    paffci0
    Poziom 10  
    Pojawił się kolejny problem :(

Ze względu na to, że przewód kamery cofania był za krótki i nie mogłem kamery przyczepić w miejscu docelowym (pod tablicą rejestracyjną) postanowiłem przewód przedłużyć. Zrobiłem to i obecnie obraz po włączeniu wstecznego świeci jak na załączonym zdjęciu (na zielono). Przewód którym to zrobiłem jest nieekranowany, nie wiem czy to może mieć wpływ... czy może to że długość przewodu jest niedostosowana do zestawu?
    Proszę podpowiedzcie co zrobić żeby było ok, jakim kablem to przedłużyć. Z oryginalnego kabla wychodzi aż 5 przewodów a wszystkie są owinięte folią aluminiową (szukałem takiego kabla ale nie wiem gdzie kupić).
  • REKLAMA
  • #8 16937534
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3271
    paffci0 napisał:
    szukałem takiego kabla ale nie wiem gdzie kupić

https://www.tme.eu/pl/details/liycy8x0.5/przewody-wielozylowe-ekranowane/helukabel/16008/
    itp
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 16940135
    paffci0
    Poziom 10  
    Dzięki za info. Już wiem gdzie kupić kabel, teraz potrzebuję informację czy jak kupię kabel to czy coś to pomoże i ekran będzie wyświetlał normalnie?? :)

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.15. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy.

• REKLAMA
  • #10 16940252
    paffci0
    Poziom 10  
    Nie bardzo rozumiem komentarz na czerwono od moderatora. Mój pomysł na to że kamera nie działa był właśnie że to wina kabla ale nie jestem ekspertem.
    Nie chcę wchodzić w koszty.
    Jeśli jest pewność, że pomoże to znalazłem kabel o taki:
    https://www.tme.eu/pl/details/liycy-5x0.5/przewody-wielozylowe-ekranowane/lapp-kabel/0034605/
    5 żył + ekran i teraz pytanie czy taki będzie ok.
    Mój oryginalny ma też 5 żył (zdjęcie załączone poniżej).
    W nowym ekran jest trochę inny (z cynowanych drutów miedzianych) a w starym z takiej folii aluminiowej. Nie wiem czy to jest jakaś różnica?

• #11 16941607
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3271
    paffci0 napisał:
    Nie chcę wchodzić w koszty.

6.84 zł / 1m to koszty ?
    paffci0 napisał:
    czy jak kupię kabel to czy coś to pomoże

Kto to ma sprawdzić ?
    Patrząc na Twoje ostatnie zdjęcie, to nie najlepiej wygląda Twój lutowany kabel ....
    paffci0 napisał:
    ekran jest trochę inny

To nie ma znaczenia.
    Ważne abyś trwale ze sobą połączył ekran starego kabla z ekranem nowego kabla.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 17721194
    jarekmatecki
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Witam ja dzisiaj montowalem kamerke i dziala wysmienicie ale trzeba przez przekaznik podlaczyc.Ja kupilem jakis od vw 30 i podlaczylem i nic nie skacze.Podaje schemat Zakłócenia kamery cofania - Kamera cofania miga jak się włączy wsteczny.
  • #13 19149296
    Lambert
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Jak podłączyć taki przekaźnik?
    Załączniki:
    • Zakłócenia kamery cofania - Kamera cofania miga jak się włączy wsteczny. IMG_20201231_131635.jpg (1.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 19149615
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5145
    Lambert napisał:
    Jak podłączyć taki przekaźnik?

Wyżej masz rysunek podłączenia,czego nie rozumiesz?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kamerą cofania w lusterku samochodowym z Androidem 5.0, które miga po włączeniu wstecznego biegu. Po podłączeniu kamery do zasilania z puszki bezpieczników, zaproponowano użycie przekaźnika do stabilizacji zasilania kamery. Użytkownicy polecili różne modele przekaźników, a także zwrócili uwagę na znaczenie ekranowania przewodów kamery. Po zastosowaniu przekaźnika problem z migotaniem został rozwiązany, jednak pojawił się nowy problem związany z długością i jakością przedłużonego przewodu kamery, co wpłynęło na jakość obrazu. Użytkownicy wymienili się informacjami na temat odpowiednich kabli ekranowanych oraz ich właściwego podłączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA