logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować eMule z serwerem proxy HTTP 1.1?

wojteklt 16 Lis 2005 11:36 6543 13
REKLAMA
  • #1 1995036
    wojteklt
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam połaczenie z internetem tylko przez serwer proxy (nie wymagane jest logowanie). Podany jest adres (liczby z kropkami) i port.

Strony WWW otwierają się bez problemu. Jednak Emule nie działa w ogóle. W ustawieniach Emule jest m.in. "Proxy type" i do wyboru: "No proxy", "Socks" i "Http 1.1"

W "opcjach internetowych" ("zaawansowane") komputera jest zaznaczony "Http 1.1" (także dla połączeń przez proxy), ale wybierając tę opcję w Emule + "proxy host" i "proxy port" zgodne z ustawieniami naszego serwera proxy - Emule dalej nie moze się połączyć.

Czy ktoś moze wie jak to ustawić?
  • REKLAMA
  • #2 1995347
    kendymen
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    kiedys mialem tez osiolka przez proxy, z tego co pamietam to najlepiej chodzil eMule Plus. Zaznacz socks5 wpisz ip i port z tego co korzystasz jak nie bedzie sie laczyl to sprobuj zaznaczyc socks4a.
  • #3 1995683
    wojteklt
    Poziom 12  
    Niestety próbowałem z Emule Plus - nic z tego, "objawy" takie same.

Przy "socks" widać w logu że próbuje się łączyć z serwerami ale przy każdym wychodzi "przekroczony limit czasu".

A co ciekawe: przy "http 1.1" pisze że jest problem z łączem internetowym.
  • REKLAMA
  • #4 1995820
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Na 99% serwer proxy jest zabezpieczony przed wykorzystywaniem go przez programy P2P.
  • #5 1995833
    kendymen
    Poziom 13  
    sciagnij sobie ssh-proxy http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.ph...f3efce010539d8c54d1&act=Attach&type=post&id=2 w emule zaznacz socks 4a wpisz ip: 127.0.0.1 port: 8888, nastepnie wejdz do ssh-proxy edytuj config.txt i wpisz:

EnableLog=yes
    #-------------------------------
    SOCKSPort=8888
    UseSHttpProxy=yes
    SHttpProxyHost= wpisz swoje ip
    SHttpProxyPort= wpisz swoj port

mnie to dzialalo :D, musisz miec zainstalowana jave.
  • REKLAMA
  • #6 1995945
    wojteklt
    Poziom 12  
    Ok - wielkie dzieki.

Jutro napisze co z tego wyszło :-)
  • #7 1998445
    wojteklt
    Poziom 12  
    Niestety - póki co bez powodzenia. Ale musze jeszcze z różnymi ustawieniami popróbować.

Próbowałem też "Socks Cap" - bez efektu.

Pozdrawiam
  • #8 2000549
    mbo
    kendymen napisał:
    sciagnij sobie ssh-proxy http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.ph...f3efce010539d8c54d1&act=Attach&type=post&id=2 w emule zaznacz socks 4a wpisz ip: 127.0.0.1 port: 8888, nastepnie wejdz do ssh-proxy edytuj config.txt i wpisz:

EnableLog=yes
    SOCKSPort=8888
    UseSHttpProxy=yes

Możesz wyjaśnić jaki ma sens instalowania PROXY na własnym komputerze do P2P ?
  • #9 2003836
    kendymen
    Poziom 13  
    mbo napisał:
    kendymen napisał:

EnableLog=yes
    SOCKSPort=8888
    UseSHttpProxy=yes

Możesz wyjaśnić jaki ma sens instalowania PROXY na własnym komputerze do P2P ?

a no taki ze jak jestes za natem i admin filtruje p2p to jedynym rozwiazaniem jest proxy, zeby transfer chociaz byl powyzej 1 KB :D
  • REKLAMA
  • #10 2003977
    mbo
    kendymen napisał:

a no taki ze jak jestes za natem i admin filtruje p2p to jedynym rozwiazaniem jest proxy, zeby transfer chociaz byl powyzej 1 KB :D

Jeśli admin filtruje P2P, to na 99% wycina je również na serwerze proxy.
    Zresztą coraz więcej programów P2P ma możliwość wpisania proxy w konfiguracji.
  • #11 2003981
    sonSee
    Poziom 16  
    wystarczy ze admin filtruje kazdy pakiet(jesli na to wpadnie:P) i wylapie naglowki ktore sie podczepiaja badz do http albo czegos innego i nic nie poradzisz nawet korzystajac z proxy :))
  • #12 2032383
    N_Pietrow
    Poziom 1  
    U mnie jest taka sytuacja mój Łaskawie Panujący Wielce Świętobliwy Admin blokuje mi porty do p2p tylko w dzień w nocy mogę sobie hulać ale mi to nie wystarczy :)

[quote]
    EnableLog=yes
    SOCKSPort=8888
    UseSHttpProxy=yes
    SHttpProxyPort= wpisz swoj port[quote]
    Mam pytania szczegółowe :)
    Pisząc "wpisz swoje ip”, które miałeś na myśli (to moje wewnętrzne w lanie czy zewnętrzne, przez które się łączę)
    A co miąłeś na myśli pisząc „wpisz swoj port” (mój Azureus prowadzi nasłuch na 49153 o ten port chodzi :/ czy o jakiś inny)
    ===================
    pisałem do kendymena ale chyba szybciej będzie jak napisze to tutaj
  • #13 2226432
    mynsien
    Poziom 1  
    Ej pomóżcie mi: Mój kolega chce mnie zapisać w "znajomych" i wogóle nie znam swojego IP ani jakiegoś portu! POMOCY:!::!::!:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada połączenie internetowe wyłącznie przez serwer proxy HTTP 1.1 bez uwierzytelniania i próbuje skonfigurować eMule do pracy w takich warunkach. Pomimo poprawnego wpisania adresu i portu proxy w ustawieniach eMule oraz wyboru opcji "Http 1.1", program nie nawiązuje połączenia, zgłaszając problemy z łączem internetowym. Próby użycia opcji "Socks" (w tym Socks5 i Socks4a) również kończą się błędem przekroczenia limitu czasu. W dyskusji zasugerowano, że serwer proxy prawdopodobnie blokuje ruch P2P, co jest częstą praktyką administratorów sieci. Zaproponowano użycie narzędzia ssh-proxy, które działa jako lokalny serwer proxy SOCKS4a, przekierowujący ruch przez serwer HTTP proxy, wymagające konfiguracji pliku config.txt i środowiska Java. Jednak nawet po zastosowaniu tej metody użytkownik nie uzyskał stabilnego połączenia. Wskazano, że jeśli administrator sieci filtruje ruch P2P, to często blokada dotyczy również serwera proxy, co uniemożliwia działanie eMule przez proxy HTTP 1.1. Dodatkowo poruszono kwestie dotyczące wyboru odpowiedniego adresu IP i portu w konfiguracji ssh-proxy oraz ograniczeń wynikających z NAT i filtrów sieciowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA