logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SGI47M05EU/36 - kilka objawów złego działania

kuba34 14 Lis 2022 02:21 504 6
REKLAMA
  • #1 20283604
    kuba34
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    Mam długowieczną zmywarkę Bosch Silence SGI47M05EU/36, która spisywała się idealnie, ale od pewnego czasu głupieje tzn.
    1) pojawiają się zmywania w zimnej wodzie
    2) zawiesza się i zmywanie trwa tak długo aż nie wykona się resetu
    3) zmywanie kończy się z pominięciem nabłyszczania i suszenia
    4) po otwarciu drzwi zmienia się czas do końca cyklu zmywania na 1:40h.
    Myślę że to wina programatora, szukałem go jako część, ale niestety nigdzie nie można znaleźć. Proszę o pomoc co mogę wykonać we własnym zakresie aby zmywarkę przywrócić do prawidłowej pracy. Czy ktoś dysponuje może schematem elektrycznym zmywarki?
    Dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20283760
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6920
    kuba34 napisał:
    Myślę że to wina programatora

Raczej nie, a na forum masz dziesiątki tematów o nie grzaniu zmywarek z stajni Boscha, opisany jest każdy możliwy przypadek. Poszukaj, poczytaj i bierz się do dzieła.
  • REKLAMA
  • #3 20283780
    kuba34
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    To nie jest problem grzania jako taki. Występują cykle zmywania kiedy wszystko jest OK. Najczęstszym błędem jest wydłużanie czasu zmywania (zmywanie może trwać nawet 5-6 godzin) i pomijanie cykli tj. czas całego pełnego cyklu upływa ale pomijając nabłyszczanie i suszenie. Na koniec wypompuje tylko wodę i naczynia są mokre. Każde otwarcie drzwi zmywarki powoduje wydłużenie czasu 1:40h.
    Dlatego myślę, że to programator szwankuje, postaram się go wymontować i sprawdzić np. zimne luty (zmywarka swoje lata już ma).
    Proszę o informację jak do tego programatora się dobrać nie robiąc szkód (co w jakiej kolejności rozkręcić) no i ponawiam prośbę o schemat elektryczny.
  • REKLAMA
  • #4 20283949
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1331
    Sprawdź przekaźnik grzałki i jego punkty lutownicze na płytce programatora.
  • #5 20284060
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6920
    kuba34 napisał:
    Najczęstszym błędem jest wydłużanie czasu zmywania (zmywanie może trwać nawet 5-6 godzin

Jest to powiązane z niedogrzaniem do właściwej temperatury.

kuba34 napisał:
    Każde otwarcie drzwi zmywarki powoduje wydłużenie czasu 1:40h.

Prawidłowo, nie przeszkadzaj jej w myciu.

kuba34 napisał:
    Dlatego myślę, że to programator szwankuje,

Ja dalej uważam,że nie, ale kombinuj jak chcesz.

kuba34 napisał:
    postaram się go wymontować i sprawdzić np. zimne luty (zmywarka swoje lata już ma).

przy zimnych lutach dochodzi do wypaleń i coś zdycha raz a skutecznie.

kuba34 napisał:
    Proszę o informację jak do tego programatora się dobrać nie robiąc szkód

Trzeba rozebrać drzwi, wszystkie śrubki są widoczne, a by szkód nie narobić, działaj ostrożnie.
  • #6 20284381
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1331
    kuba34 napisał:
    Proszę o informację jak do tego programatora się dobrać nie robiąc szkód (co w jakiej kolejności rozkręcić) no i ponawiam prośbę o schemat elektryczny.

O schemacie od razu zapomnij, nawet serwisy autoryzowane go nie posiadają. Sterownik jest częścią zamienną w całości.
    Zobacz post #4 w tym temacie: :arrow: Link
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z działaniem zmywarki Bosch Silence SGI47M05EU/36, w tym zmywanie w zimnej wodzie, zawieszanie się urządzenia, pomijanie cykli nabłyszczania i suszenia oraz wydłużający się czas cyklu po otwarciu drzwi. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie programatora, zimne luty oraz problemy z przekaźnikiem grzałki. Użytkownik planuje sprawdzić programator oraz prosi o schemat elektryczny, jednak informuje się, że serwisy autoryzowane mogą go nie posiadać. Dodatkowo, wskazano na możliwość zardzewienia zaworu, co może być przyczyną anomalii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA