logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota corolla E12 1.6 vvt - Jakie kupić sprzęgło oraz inne czynność

fluger 14 Lis 2022 22:24 786 1
REKLAMA
  • #1 20285213
    fluger
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Chciał bym kupić nowy zestaw sprzęgła do toyota corolla E12 silnik 1.6 vvt (benzyna), przedlift rok 2003. Proszę doradzić jaki konkretny model mam kupić. Przez ostanie lata dużo się zmieniło i podobno fabrycznie montowany AISIN teraz jest gorszej jakości, a Luk podobno najlepszy. W rożnych ofertach są inne średnice np. 210 mm, 212mm. Nie wiem na co zwracać uwagę, czy będzie pasować, czy ufać na stronach wyszukiwarką, katalogom wg. modelu i części.
    Czy podczas wymiany warto przy okazji wymienić olej w skrzyni biegów i jakiej firmy bo wiem że w75/90 i chyba 2 litry. Co jeszcze warto przy okazji wymienić (uszczelniacz, dźwignia wysprzęglika).
    Przebieg ma 240 000 więc warto bardziej zadbać o mechanikę.
  • REKLAMA
  • #2 20285332
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 516
    Sprzęgła firm Luk, Sachs i Valeo to półka najwyższa, a reszta to miernota. Przynajmniej moim zdaniem. Takie rzeczy można dobierać po vinie, każdy sklep dobierze właśnie po numerze nadwozia. Pewnikiem natomiast będzie zdemontować i kupować po numerach zastanych na zużytym komplecie. Olej warto w skrzyni wymienić, uszczelniacze również. Oczywiście skontrolować wycieki np na składaniu połówek obudowy, stan łapki i tulei łożyska oporowego.
REKLAMA