logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer - działają wentylatory, ale nie startuje.

d4ve777 15 Lis 2022 23:48 549 6
REKLAMA
  • #1 20286994
    d4ve777
    Poziom 3  
    Witam, ostatnio napotkałem problem na moim wiekowym komputerze. Mianowicie komputer startuje, ale nie uruchamia się. Mam na myśli, że wentylatory działają zarówno w obudowie, karcie graficznej, i chłodzeniu CPU, ale nie widać obrazu ani peryferia się nie świecą. Głośniczek systemowy nic nie sygnalizuje, a gdy wyciągnąłem RAM upomniał się o niego. Próbowałem również resetu BIOS.
    Ktoś może wie co to znaczy?

Specyfikacja:
    Zasilacz: Chieftec 500 W
    CPU: AMD FX-6300
    GPU: GTX 750TI
    Płyta główna: ASROCK 970 PRO3
    RAM: goodram 1600 mHz, 8 GB
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20287723
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    d4ve777 napisał:
    łośniczek systemowy nic nie sygnalizuje a gdy wyciągnąłem RAM upomniał się o niego

Może po prostu problem jest z kością pamięci, albo z kontrolerem pamięci w procesorze - te procesory potrafiły się uszkadzać. Zacznij od włożenia pamięci do innego banku, a jeśli to nie pomoże to podstawienia innej sprawnej. Kolejnym krokiem jest podmiana procesora, lub płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #4 20287781
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 847
    Spróbowałbym odpiąć napędy - czy wstanie bez dysku?
    Potem RAM - czy coś się dzieje po wyjęciu kości, jeżeli nic, to może być płyta czy kondensatory, CPU, czy nawet zasilacz.
  • #5 20292800
    d4ve777
    Poziom 3  
    Zmienienie slotów pamięci RAM, ani podmienienie kości nic nie dało. Komputer nadal uruchamia same wentylatory. Bez dysków również nie wstał.
  • Pomocny post
    #6 20292808
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    d4ve777 napisał:
    Zmienienie slotów pamięci RAM, ani podmienienie kości nic nie dało. Komputer nadal uruchamia same wentylatory. Bez dysków również nie wstał.

Zatem kolejnym krokiem jest podmiana procesora, czasem potrafiły padać w nich kontrolery pamięci. Objaw był właśnie taki jak opisałeś na początku - piski speakera o pamięć, a po jej włożeniu cisza i brak obrazu. Jeśli CPU okaże się sprawny, to pozostała płyta.
  • REKLAMA
  • #7 20292819
    d4ve777
    Poziom 3  
    Konieczna wymiana procesora i płyty głównej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z komputerem, który uruchamia wentylatory, ale nie wyświetla obrazu ani nie sygnalizuje błędów. Po sprawdzeniu pamięci RAM i resetowaniu BIOS, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie kondensatorów, wymianę kości RAM, a także podmianę procesora lub płyty głównej, ponieważ uszkodzenia kontrolera pamięci w procesorze mogą powodować podobne objawy. Ostatecznie użytkownik stwierdził, że konieczna jest wymiana procesora i płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA