logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd na sterowniku v.0.15 w kominku ZUZA Kratka z płaszczem wodnym - pompy niewłączają, czujniki

autosztum 18 Lis 2022 12:16 3861 15
REKLAMA
  • #1 20290623
    autosztum
    Poziom 2  
    Posiadam sterownik MSK PLUS do kominka z płaszczem wodnym ZUZA firmy Kratka
    Wyskoczył mi błąd na sterowniku v.0.15
    Rozpaliłem w kominku na pewno nie działają pompy wody( stoją ) ale nie wiem jak z innymi czujnikami czy to sam sterownik czy może czujniki ?
    Proszę o informację

Andrzej
    Załączniki:
    • Błąd na sterowniku v.0.15 w kominku ZUZA Kratka z płaszczem wodnym - pompy niewłączają, czujniki F83D6C95-9D36-43C8-BEA6-FC7D96357B36.jpeg (724.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Błąd na sterowniku v.0.15 w kominku ZUZA Kratka z płaszczem wodnym - pompy niewłączają, czujniki F4D153D2-6DF3-4E4C-A936-4C3EEA60E39F.jpeg (718.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20290690
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7751
    autosztum napisał:
    Wyskoczył mi błąd na sterowniku v.0.15

To nie błąd tylko wersja oprogramowania, podaj objawy.
  • #3 20290728
    autosztum
    Poziom 2  
    Rozpaliłem w kominku i zawsze na sterowniku była temperatura , zamknięta bądź otwarta przepustnica , imitacja płomienia
    Temperatura wzrosła na zegarach przy pompach do 80 stopni pompy nie pracują
    Normalnie załączają się przy ok 40-50 stopni

Na sterowniku jest tylko napis naprzemiennie
    MSK PLUS
    V.0.15
    i obrazek coś

w rodzaju baterii
    Sterownik nie działa kominek wygasiłem
    Załączniki:
    • Błąd na sterowniku v.0.15 w kominku ZUZA Kratka z płaszczem wodnym - pompy niewłączają, czujniki 08943DE5-FB8B-460F-9BC1-4B9449D1A86A.jpeg (3.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20400497
    mskoczylas1993
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Mam pytanie odnośnie sterownika kominka msk plus. W domu jednorodzinnym mam kominek z płaszczem wodnym i do kominka dokupiłem przepustnice wraz ze sterownikiem msk plus. Ostatnio znalazłem na stronie kratki.pl przykładowe ustawienia do instalacji z buforem co i zbiornikiem cwu. Po napaleniu w kominku wystąpił problem , na ekranie wyświetla się błąd t2 rozw. sygnał piszczy. Po wygaszeniu kominka jest tem sam problem. Czy jest możliwość przywrócenia ustawień fabrycznych lub usunięcia tych ustawień co są teraz ? Przez ten sygnał nie da się nic zrobić i sterownik mam wyłączony na ten moment.

Załączniki:
    • 20230120_122208.mp4 (27.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 20400542
    ArturAVS
    Moderator
    Przecież Ci wyświetla; "Alarm: T2 Rozwarty".
  • #6 20400551
    mskoczylas1993
    Poziom 4  
    ArturAVS napisał:
    Przecież Ci wyświetla; "Alarm: T2 Rozwarty".

Chodzi o to że błąd wyskakuje jak kominek jest rozpalony i wygaszony, wszystko przy pompach jest w porządku, czujniki popodlaczone, plus błąd jest też w tym że paląc w kominku nie działa ogrzewanie podłogowe, musze wzywać hydraulika, który to podpinal wszystko?
  • #7 20400568
    ArturAVS
    Moderator
    Może najpierw przeczytaj instrukcję obsługi? Powinno być w niej opisane czego dotyczy konkretny alarm i jakie podjąć kroki zaradcze.
  • #8 20400740
    mskoczylas1993
    Poziom 4  
    w instrukcji nic nie jest opisane odnośnie tego problemu, ustawiłem od nowa parametry jakie były w instrukcji, błąd dalej jest. Rozkręciłem sterownik i mam kabel podpięty tylko pod jeden czujnik Błąd na sterowniku v.0.15 w kominku ZUZA Kratka z płaszczem wodnym - pompy niewłączają, czujniki Błąd na sterowniku v.0.15 w kominku ZUZA Kratka z płaszczem wodnym - pompy niewłączają, czujniki
  • REKLAMA
  • #9 20400829
    ArturAVS
    Moderator
    To wejdź w konfigurację i wyłącz drugi. Dla mnie to wygląda na błędy w oprogramowaniu. Może instalator podłączył jeden a zaprogramował dwa czujniki?
  • #10 20412749
    mskoczylas1993
    Poziom 4  
    Wszystko ogarnięte, wymieniliśmy sterownik na starszy, zwykły MSK i działa wszystko. Teraz pytanie, czy ktoś kupi ode mnie ten sterownik MSK Plus? Czy już jest bezużyteczny?
  • #11 20769375
    donovin
    Poziom 3  
    Ocena: 1

@autosztum Mam ten sam problem i żadne z przycisków nie reaguje, na wyświetlaczu na zmianę pokazuje się nazwa MSK Plus i wersja oprogramowania v.0.15
    Trochę czasu minęło od tematu posta, ale czy zna Pan przyczynę?
  • #12 20776453
    Andzia31
    Poziom 1  
    Właśnie uruchomiłam kominek i u mnie to samo. MSK plus v.0.15. Co jest przyczyną? Żaden guzik nie reaguje na dotyk.
  • REKLAMA
  • #13 20803869
    pwmichalgorniak
    Poziom 1  
    Witam
    Najprawdopodobniej jest coś źle podpięte
    W moim przypadku była to przepustnica
    Pozdrawiam
  • #14 20905174
    donovin
    Poziom 3  
    Andzia31 napisał:
    Właśnie uruchomiłam kominek i u mnie to samo. MSK plus v.0.15. Co jest przyczyną? Żaden guzik nie reaguje na dotyk.

Miałem tak samo pojawiał się napis MSK plus v.0.15. a wskaźnik ładowania powoli rośnie ale nie dochodzi do końca i sterownik nie uruchamia się i żadne z przycisków nie reaguje. Po otwarciu sterownika okazało sie że jeden z kondenstaorów byl wybrzuszony - czyli do wymiany, następnie okazało się że warystor też do wymiany i dalej nic nie uruchomił się. Znajomemu po wymianie kondenstaora zadziałało w moim przypadku pewnie więcej podzespołów do wymiany więc darowałem sobie i kupiłem ten sam cały nowy sterownik
  • #15 21225008
    FOLIK73
    Poziom 1  
    Hej, miałem tą samą usterkę, zlokalizowałem przyczynę, wymiana dwóch kondensatorów, które wylały w dość niewidoczny sposób, uzdrowiła sterownik. Kondensatory są dość nietypowe i trudno dostępne, duża pojemność i małe napięcie ze względu na gabaryty, trzeba kupić identyczne i umiejętnie wlutować. Sterownik, jak widać na fotkach, dostał drugie życie. Mam nadzieję, że pomogłem :) Płytka sterownika z wymienionymi kondensatorami, czerwonym okręgiem zaznaczone nowe elementy na płytce. Panel sterownika z wyświetlaczem pokazującym temperaturę 46,2°C.
  • #16 21776690
    pawlun00
    Poziom 2  
    >>20290623 Czy problem został rozwiązany? Jeśli tak, poproszę o podzielenie się. Mam ten sam problem.

Podsumowanie tematu

✨ Sterownik MSK PLUS w wersji oprogramowania v.0.15 stosowany w kominku z płaszczem wodnym ZUZA firmy Kratka wykazuje problem z niezałączającymi się pompami wody mimo osiągnięcia wysokiej temperatury (ok. 80°C), podczas gdy normalnie pompy uruchamiają się przy 40-50°C. Na wyświetlaczu pojawia się naprzemiennie napis "MSK PLUS" i wersja oprogramowania oraz symbol baterii, a urządzenie nie reaguje na dotyk. W niektórych przypadkach pojawia się alarm "T2 Rozwarty", który może wskazywać na problem z czujnikami lub ich nieprawidłowe podłączenie (np. podpięcie tylko jednego czujnika przy zaprogramowaniu dwóch). Instrukcja obsługi nie zawiera szczegółowych informacji o tym błędzie. Rozwiązania obejmują: sprawdzenie i poprawne podłączenie czujników, wyłączenie nieużywanych czujników w konfiguracji, wymianę sterownika na starszy model MSK, a także naprawę uszkodzonych elementów elektronicznych sterownika, takich jak wybrzuszone kondensatory i uszkodzony warystor. Kondensatory do wymiany są nietypowe, wymagają identycznych parametrów i precyzyjnego lutowania. Problem może też wynikać z nieprawidłowo podłączonej przepustnicy. W niektórych przypadkach wymiana całego sterownika okazała się konieczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA