logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder DVB-T2 z dwiema głowicami - poszukiwania i rekomendacje

lenkol 24 Lut 2022 22:42 5925 23
REKLAMA
  • #1 19903665
    lenkol
    Poziom 2  
    Szukam dekoder dvb-t2 z dwiema głowicami.
  • REKLAMA
  • #2 19903748
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1177
    Ale w jakim celu?
  • #3 19903757
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3924
    Może autor ma myśli dekoder Combo, czyli DVB-T2 plus DVB-S2? Może warto dokładniej opisać o co chodzi, żeby temat nie wylądował w koszu jak poprzedni?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 19903758
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    No fakt. "Obudzony" koszem i znów to samo. Chłopie pisz o co biega, bo szkoda naszego czasu.
    Ps. Putin szaleje. Sorry.
  • REKLAMA
  • #5 19903851
    lenkol
    Poziom 2  
    Nie robiłem dokładnego opisu działania ponieważ liczyłem, że osoby, które zaglądają na to forum wiedzą do czego służa dwie głowice.
    Jeśli dekoder ma jedną głowicę można oglądać i nagrywać kanały tv z jednego multipleksu. Dekoder wyposażony w dwie głowice ma większe możliwość np: oglądanie i nagrywanie kanałów z różnych multipleksów.
    Nie chodzi o kombo anioł o dba-s. Szukam dekodera dvb-t2 twin. Przeszukalem Internet i znalazłem tylko jeden model Tuner DVB-T2 Strong SRT8222. Wyżej wymieniony dekoder posiada dwie głowice, ale uzytkowanie go frustrujace( nie będę wchodzi w szczegół).
  • REKLAMA
  • #6 19903886
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 901
    Niektóre dekodery na enigma2 maja głowice twin albo FBC ( 8 głowic ) Vu+ uno4k itp
  • #7 19903900
    lenkol
    Poziom 2  
    Vu+ uno4k jest tunerem satelitarnym A nie do tv naziemnej
  • #8 19904003
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Jak widać znajomość tunerów tej marki zerowa, każdy z tunerów Vu+ z wymienną głowica może mieć tuner DVB-T2 i takie są w sprzedaży. Dla potrzeb oglądania, nagrywania czy udostępniania programów w sieci domowej tunery Vu+ idealnie się nadają, tym bardziej że mają możliwość montażu dysku.

Polecił bym najtańszy vu+ Zero 4k ale ma tylko jedną głowice i należało by podłączyć tuner USB DVB-T2 by mieć dwie.

Niewiele tańsze będą też tunery Gigablue ale przy nich trzeba kombinować z doborem głowic a to koszty dodatkowe.
  • #9 19904161
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 185
    lenkol napisał:

np. GigaBlue UHD Quad 4k. Ten sprzęt ma możłiwość instalacji głowicy Dual. Wtedy co innego oglądasz a co innego nagrywasz.

rnb_bolii napisał:
    Ale w jakim celu?

A po co Ci to wiedzieć?
  • #10 19904300
    Mobali
    Poziom 43  
    lenkol napisał:
    Szukam dekodera dvb-t2 twin.
    ...i wystarczyło dopisać to słówko na początku, zadając pytanie ;-)
    lenkol napisał:
    Vu+ uno4k jest tunerem satelitarnym A nie do tv naziemnej
    Niezupełnie. To urządzenie posiada wbudowany tuner FBC (Full Band Capture), a więc nie można tak twierdzić. Głowica (lub głowice) FBC doskonale sprawdzą się także w dekodowaniu DVB-T2.
    Prof. SpecMiernik napisał:
    ...np. GigaBlue UHD Quad 4k
    To bardzo dobra propozycja. Poza przyzwoitymi parametrami na pewno się sprawdzi między innymi w takich zadaniach:
    lenkol napisał:
    np: oglądanie i nagrywanie kanałów z różnych multipleksów.
    To jednak bardzo rozbudowany i dość drogi sprzęt. Jeśli więc głównym problemem do rozwiązania jest jedynie niezależne nagrywanie, to znacznie prościej będzie wykorzystać dwa tunery DVB-T2. W takim układzie jeden może nagrywać, a drugi wykorzystasz do oglądania przekazów z innego multipleksu w tym samym czasie. Koszt takiego rozwiązania to mniej więcej 10-20 proc. ceny GigaBlue UHD Quad 4k.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 19904715
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Mobali napisał:
    Niezupełnie. To urządzenie posiada wbudowany tuner FBC (Full Band Capture), a więc nie można tak twierdzić. Głowica (lub głowice) FBC doskonale sprawdzą się także w dekodowaniu DVB-T2.

Akurat nie mozna tak twierdzić, kazda głowica jest w sumie FBC czyli odbiera pełen zakres ale głowice z opisem FBC posiadają dodatkowe demodulatory które umożliwiają odbiór niezależny z innych częstotliwości zwykle dodatkowo 2 do 7 wirtualnych poza częstotliwością głowicy czyli głowicy fizycznej.
    Tuner ma posiada głowice DVB-T2 w odpowiedniej konfiguracji.

Tez bym polecał kupno 2 tunerów DVB-T2 ale mogą być problemy w sterowaniu jeśli tuner nie posiada parowania pilota.

Vu+/Gigablue jest droższym rozwiązaniem ale bardzo ułatwiającym oglądanie i nagrywanie nawet kilku programów czy używanie tunera przez kilka osób na raz niezależnie.
  • REKLAMA
  • #12 19905283
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Prof. SpecMiernik napisał:
    lenkol napisał:

np. GigaBlue UHD Quad 4k. Ten sprzęt ma możłiwość instalacji głowicy Dual. Wtedy co innego oglądasz a co innego nagrywasz.

rnb_bolii napisał:
    Ale w jakim celu?

A po co Ci to wiedzieć?

Teraz wiem PO CO...☺. OK.
    PS. Chociaż co tam takiego nagrywać...by przepadło...
    Przepraszam że nic nie wnosze do tematu. Można usunąć.
  • #13 19905562
    Mobali
    Poziom 43  
    tomaszlonski napisał:
    Tez bym polecał kupno 2 tunerów DVB-T2 ale mogą być problemy w sterowaniu jeśli tuner nie posiada parowania pilota.
    Prostym rozwiązaniem może być chociażby pilot uniwersalny obsługujący kilka urządzeń. Wystarczy zaprogramować na nim dwa, trzy lub więcej tanich tunerów DVB-T2, a do tego jeszcze telewizor/monitor. Proste, tanie i wygodne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 19905683
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Tylko musiał by kupić tunery różnych producentów by piloty nie kolidowały ze sobą albo mieć tunery z parowaniem pilotów.

Zakup 2 tunerów jest na pewno tańszy bo to koszty ok 200-300 zł ale problematyczne w używaniu.
    Zawsze obsługa 2 głowic DVB-T2 zawarta w jednym urządzeniu jest prostsza. Pozostaje kupić tuner który znalazł i przyzwyczaić się do użytkowania albo szukać droższych rozwiązań co podnosi koszty do ponad 1000 zł ale przy okazji daje o wiele więcej możliwych ulepszeń jak montaż dysku w tunerze czy streaming w sieci domowej.

Metoda kombinowana czyli tuner DVB-T2 z jedną głowicą + tuner USB też jest dobra ale czasami problematyczna, można się zmieścić do 500 zł np. ze Zgemma H9.2H czy Amiko Viper 4K-V30

Znalazłem jeszcze twin Sencor SDB 5104TD
  • #15 19905738
    Mobali
    Poziom 43  
    tomaszlonski napisał:
    ...musiał by kupić tunery różnych producentów
    To akurat chyba żaden problem?
    tomaszlonski napisał:
    awsze obsługa 2 głowic DVB-T2 zawarta w jednym urządzeniu jest prostsza.
    Też uważam, że to najlepsze rozwiązanie. Wadą jest tylko cena - pięć do dziesięciu razy wyższa w porównaniu do dwóch tanich tunerów. Jeśli więc budżet nie jest żadną barierą, to faktycznie nie ma co kombinować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 19905879
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Mojej matce tez tak wymieniałem tuner jakiś tam WIWA , chciała mieć nagrywanie i oglądać ale nie chciała drugiego tunera .
    Żaden z tunerów nie spełniał oczekiwań to kupiłem Vu+ Uno 4K DVB-T2 DUAL , w planach było najpierw kupno z FBC ale z kablówki miała zamiar zrezygnować bo programy które ją interesowały były w naziemnej.
    Nie narzeka i bardzo sobie chwali zwłaszcza automatyczne i bezobsługowe nagrywanie seriali, stopklatki itp. możliwości enigma2.
  • #17 20071365
    1ford
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Niestety ale już upłynęły 3 lata jak szukałem identycznego rozwiązania. Z trudnością ale znalazłem i kupiłem Teslę DVBT2 dual tuner, cena 200zł. Podobny jest też z Czech Evolveo. Mają wymienne oprogramowania, ja na Tesli korzystam z najnowszego oprogramowania Evolveo bo daje prawie takie same możliwości nagrywania/odtwarzania jak dekoder Vectry z dyskiem.
  • #18 20879826
    KMY
    Poziom 20  
    Ocena: 97
    Odświeżam temat, mam pytanie o Vu+ Uno 4K SE tuner Dual MTSIF DVB-T2

Czy faktycznie może nagrywać dwa różne programy z DVB-T2 jednocześnie?
    Czy obsługuje pendrive USB 3.0 o pojemności 2TB (2000GB) to nie pomyłka, mam takie pendrivy

Ktoś użytkuje i mógłby potwiedzić?
  • #19 20882003
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Z dwóch różnych MUX możesz sobie dowolnie nagrywać nawet wszystkie programy w nich zawarte bez problemów.

Dla głowicy DVB-C można nawet z 8 mux na raz kablówki korzystać, to tak jako ciekawostka. :P

Obsługa penów to inna sprawa, musisz sam sobie sprawdzić. Dyski na na SATA na pewno obsługuje dowolne pojemności.
    Jeśli kupiłeś pena 2Tb za mniej niż 500-1000 zł to go od razu wywal do śmieci bo użycie w tunerze na dzień dobry ( inicjacja dysku czy formatowanie ) uwali taki szajs. Zwykle takie pseudo gnioty pozwalają na zapis tylko wtedy jak nie rusza się systemu plików na tym penie a problem zaczyna się jak jest za dużo danych bo większość z czasem po prostu znika albo jest uszkodzona.

Jak sprawdzałem to peny albo karty SD z faktyczną pojemnością 128 Gb czy 256 Gb nie mają żadnych problemów z obsługą pod enigma2 na na każdym tunerze.
  • #20 20949109
    ams8
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Hauppauge ma produkt podłączany jak pendrive przez USB, są dwie głowice. (Firma ma też model z czterema głowicami.)
    Używam od trzech lat, oryginalne oprogramowanie słabo mi działało więc kupiłem DVB Viewer. Taki komplet umożliwia nagrywanie jednoczesne w tym samym przedziale czasowym z dwu muxów wszystkiego, ale to wymaga mocnego komputera. Zwłaszcza, jeśli podczas nagrywania chcę oglądać np. coś co jest nagrywane.
    Rozwiązanie nie jest tanie ale działa świetnie. Jedyny dla mnie minus to konieczność posługiwania się smartfonem jako pilotem, bo z pilotem, który jest w komplecie, nie dałem sobie rady.
  • #21 21697261
    JarosawKowalski
    Poziom 5  
    >>19903665 I jakie wyniki? Bo jestem ciekawy, bo mój (jednogłowicowy) zaczyna się psuć i chętnie bym kupił dwugłowicowy. Dostałeś konkretne odpowiedzi?! Jak tak, to podziel się wiedzą, jaki kupić?!!!
  • #22 21753810
    sdd
    Poziom 19  
    Ocena: 92
    Serio w DVB-T2 potrzeba dwóch głowic, aby nagrywać co innego i oglądać co innego? Przecież tam nie ma przełączania pasm i polaryzacji, jak w TV-SAT. W każdej chwili jest dostęp do całego widma.

Zdaje się, że nawet w TV-SAT też na jednej głowicy można nagrywać dwa różne programy niekoniecznie z tego samego transpondera. Byleby było to samo pasmo Lo/Hi i ta sama polaryzacja.
  • #23 21753820
    JarosawKowalski
    Poziom 5  
    Niestety trzeba mieć dwie głowice, żeby oglądać jeden program, a nagrywać inny.
    Miałem w pierwszej wersji dekoderów, jak powstawała telewizja naziemna.
  • #24 21753823
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 449
    sdd napisał:
    Serio w DVB-T2 potrzeba dwóch głowic, aby nagrywać co innego i oglądać co innego? Przecież tam nie ma przełączania pasm i polaryzacji, jak w TV-SAT. W każdej chwili jest dostęp do całego widma.

Można oglądać i nagrywać w obrębie tego samego MUX-a.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania dekodera DVB-T2 z dwiema głowicami (twin tuner), umożliwiającego jednoczesne oglądanie i nagrywanie programów z różnych multipleksów. Urządzenia z jedną głowicą pozwalają na nagrywanie i oglądanie tylko z jednego multipleksu. Wśród dostępnych modeli wymieniono Strong SRT8222, który posiada dwie głowice, ale użytkowanie jest problematyczne. Alternatywą są tunery z systemem Enigma2, takie jak Vu+ i Gigablue, które oferują konfiguracje twin lub FBC (Full Band Capture) z wieloma głowicami, umożliwiające niezależne nagrywanie i oglądanie. Vu+ Uno 4K jest tunerem satelitarnym, ale dostępne są wersje z tunerem DVB-T2. GigaBlue UHD Quad 4K pozwala na instalację głowicy dual, jednak jest to droższe rozwiązanie. Tańszą opcją jest zakup dwóch oddzielnych tunerów DVB-T2, choć może to powodować problemy z pilotami i sterowaniem. Metoda kombinowana to tuner DVB-T2 z jedną głowicą plus tuner USB, np. Zgemma H9.2H lub Amiko Viper 4K-V30. Wspomniano także modele Sencor SDB 5104TD oraz Tesla DVB-T2 dual tuner i Evolveo z wymiennym oprogramowaniem. Dyskusja porusza także kwestie kompatybilności z nośnikami USB 3.0 o dużej pojemności oraz użycie pilotów uniwersalnych. Wspomniano o produktach Hauppauge z dwoma lub czterema głowicami podłączanymi przez USB, wymagających mocnego komputera i oprogramowania DVB Viewer. Potwierdzono, że do jednoczesnego nagrywania i oglądania różnych programów z różnych multipleksów w DVB-T2 konieczne są dwie głowice, gdyż pojedyncza głowica pozwala na to tylko w obrębie jednego multipleksu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA