logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę wejść do BIOSu po zmianie z CSS na UEFI w Windows 11 - czarny ekran

olomineczekpro 20 Lis 2022 00:38 3459 8
REKLAMA
  • #1 20293320
    olomineczekpro
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, mam pewien problem otóż kiedy włączam komputer nie mogę wejść do biosu ponieważ jedyne co się dzieje to czarny ekran na monitorze i po prostu włącza się windows, zmieniłem opcję w biosie z CSS na UEFI po tej zmianie zaczął występować ten problem. Bardzo proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20293428
    pilomatt
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Cześć. Spróbuj tego:

Kliknij Start -> wpisz Uruchamianie (nie Uruchom) -> Zmień zaawansowane opcje uruchamiania -> Uruchamianie zaawansowane - Uruchom ponownie teraz -> Rozwiąż problemy -> Opcje zaawansowane -> Ustawienia oprogramowania układowego UEFI -> Uruchom ponownie.
  • REKLAMA
  • #5 20293924
    olomineczekpro
    Poziom 4  
    badboy84 napisał:
    A coś o komputerze napiszesz więcej?
    Można tak https://www.digitalcitizen.life/enter-uefi-bios-windows-11/#ftoc-heading-1 jeżeli Del albo F1/F2 nie działa.

Procesor i3 10100f
    16 gb ram ddr4
    rx 580 4 gb oc
    płyta msi B450M PRO-VDH
    2 x dysk ssd
    1 dysk hdd
    zasilacz silientium pc vero L3 500W
    Niestety ten sposób który podałeś też nie działa bo po wybraniu opcji uruchom ponownie wita mnie tylko czarny ekran z pracujacym komputrze dopiero wyłaczenie i włączenie pomaga.

Dodano po 34 [sekundy]:

mjd79 napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2367809.html
    Proszę podać pełną specyfikację PC. Zapewne nie możesz wejść do BIOS przez włączony fast boot.

Procesor i3 10100f
    16 gb ram ddr4
    rx 580 4 gb oc
    płyta msi B450M PRO-VDH
    2 x dysk ssd
    1 dysk hdd
    zasilacz silientium pc vero L3 500W

Dodano po 5 [minuty]:

pilomatt napisał:
    Cześć. Spróbuj tego:

Kliknij Start -> wpisz Uruchamianie (nie Uruchom) -> Zmień zaawansowane opcje uruchamiania -> Uruchamianie zaawansowane - Uruchom ponownie teraz -> Rozwiąż problemy -> Opcje zaawansowane -> Ustawienia oprogramowania układowego UEFI -> Uruchom ponownie.

Niestety to nie działa u mnie bo po wybraniu opcji uruchom ponownie komputer pracuje ale nie wyświetla nic dopiero po wyłaczeniu i właczeniu dopiero wtedy włacza sie windows
  • REKLAMA
  • #6 20294228
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Przecież to się robi najprościej i zawsze z 100% skutecznością:
    -

odepnij dyski od płyty głównej ;-)
    z reguły wystarczy systemowy...
  • #7 20294262
    olomineczekpro
    Poziom 4  
    artaa napisał:
    Przecież to się robi najprościej i zawsze z 100% skutecznością:
    -

odepnij dyski od płyty głównej ;-)
    z reguły wystarczy systemowy...

i po odłączeniu wyskoczy mi odrazu bios?
  • #8 20294271
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    W start wybierasz włącznik, przytrzymujesz Shift i klikasz uruchom ponownie z wciśniętym shiftem. Pokażą się opcje opisane w poście #4. Nic się nie dzieje? To samo z ustawień o których też była mowa w poście #2?

Jak nic to nie daje to odepnij dyski jak poradzono. Czasem odłączenie komputera od zasilania pozwala na wejście do bios F2/Delete
  • #9 20294517
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Jeżeli masz i3 to na pewno nie z płytą B450, tak na marginesie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dostępem do BIOSu po zmianie z trybu CSM na UEFI w Windows 11, co skutkuje czarnym ekranem podczas uruchamiania komputera. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, takie jak odłączenie dysków twardych, użycie opcji uruchamiania zaawansowanego w systemie Windows, a także sprawdzenie ustawień fast boot. Użytkownik podał specyfikację swojego komputera, w tym procesor Intel i3 10100F, płytę główną MSI B450M PRO-VDH oraz kartę graficzną RX 580. Problemy z dostępem do BIOSu mogą być związane z niekompatybilnością sprzętową lub ustawieniami systemowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA