Witam, mam pewien problem otóż kiedy włączam komputer nie mogę wejść do biosu ponieważ jedyne co się dzieje to czarny ekran na monitorze i po prostu włącza się windows, zmieniłem opcję w biosie z CSS na UEFI po tej zmianie zaczął występować ten problem. Bardzo proszę o pomoc
Procesor i3 10100f
16 gb ram ddr4
rx 580 4 gb oc
płyta msi B450M PRO-VDH
2 x dysk ssd
1 dysk hdd
zasilacz silientium pc vero L3 500W
Niestety ten sposób który podałeś też nie działa bo po wybraniu opcji uruchom ponownie wita mnie tylko czarny ekran z pracujacym komputrze dopiero wyłaczenie i włączenie pomaga.
Dodano po 34 [sekundy]:
mjd79 napisał:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2367809.html
Proszę podać pełną specyfikację PC. Zapewne nie możesz wejść do BIOS przez włączony fast boot.
Procesor i3 10100f
16 gb ram ddr4
rx 580 4 gb oc
płyta msi B450M PRO-VDH
2 x dysk ssd
1 dysk hdd
zasilacz silientium pc vero L3 500W
Dodano po 5 [minuty]:
pilomatt napisał:
Cześć. Spróbuj tego:
Kliknij Start -> wpisz Uruchamianie (nie Uruchom) -> Zmień zaawansowane opcje uruchamiania -> Uruchamianie zaawansowane - Uruchom ponownie teraz -> Rozwiąż problemy -> Opcje zaawansowane -> Ustawienia oprogramowania układowego UEFI -> Uruchom ponownie.
Niestety to nie działa u mnie bo po wybraniu opcji uruchom ponownie komputer pracuje ale nie wyświetla nic dopiero po wyłaczeniu i właczeniu dopiero wtedy włacza sie windows
W start wybierasz włącznik, przytrzymujesz Shift i klikasz uruchom ponownie z wciśniętym shiftem. Pokażą się opcje opisane w poście #4. Nic się nie dzieje? To samo z ustawień o których też była mowa w poście #2?
Jak nic to nie daje to odepnij dyski jak poradzono. Czasem odłączenie komputera od zasilania pozwala na wejście do bios F2/Delete
✨ Użytkownik ma problem z dostępem do BIOSu po zmianie z trybu CSM na UEFI w Windows 11, co skutkuje czarnym ekranem podczas uruchamiania komputera. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, takie jak odłączenie dysków twardych, użycie opcji uruchamiania zaawansowanego w systemie Windows, a także sprawdzenie ustawień fast boot. Użytkownik podał specyfikację swojego komputera, w tym procesor Intel i3 10100F, płytę główną MSI B450M PRO-VDH oraz kartę graficzną RX 580. Problemy z dostępem do BIOSu mogą być związane z niekompatybilnością sprzętową lub ustawieniami systemowymi. Wygenerowane przez model językowy.