logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec Defro Duo Uni NZ 50 kW - palenie owsem, jak ustawić?

redfessor 21 Lis 2022 16:18 2544 3
REKLAMA
  • #1 20296081
    redfessor
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam,
    - piec defro defro duo uni nz 50,
    - numer seryjny: 071015007,
    - sterownik zPID K1PRv2,

chciałbym go ustawić pod palenie owsem, co prawda ustawiłem czas podawania na 5 sekund a przerwę na 8 minut, na początku jakby "działało" a później miałem wrażenie jakby się rozregulował, ponieważ początkowo było mało popiołu a po kilku godzinach w pojemniku na popiół widać niedopalone ziarna i duże skrzepy. Może byłby ktoś w stanie mi jakoś powiedzieć jak to dobrze ustawić lub gdzie może leżeć problem. I jaki typ paliwa wybrać w piecu? ekogroszek czy pellet?
  • REKLAMA
  • #2 20303755
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2552
    Bardziej pellet niż ekogroszek, to się wydaje oczywiste. Jedno i drugie to biomasa i owies podobny do peletu.
    Problemem może być to, że ziarno osypuje się i nie ma dostępu powietrza do głębszych, żarzących się warstw.
  • REKLAMA
  • #3 20304910
    redfessor
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    pisałem już na pw, ale dodam też tu, może komuś pomoże.
    czas podawania mam na 5 sekund a przerwe podawania na 10 minut, przy dobrym owsie (nie plewach) moim zdaniem wypala się dobrze, mało popiołu zostaje i trzyma temperaturę którą sobie ustawiłem, czyli 51 stopni, nie wiem czy bedzie w stanie utrzymać wyższą bo nie testowałem i nie potrzebowałem.
    taka mała uwaga jeszcze ode mnie, jeżeli ktoś ma drugie palenisko w piecu tj ruszt to warto przepalić suchym drewnem lub ekogroszkiem, zauważyłem u siebie, że mam bardzo dużo osadu, warto to też częściej sprawdzać bo jeżeli nam się przytka zacznie dymić piec, oczywiście tu mówię o swoim przypadku.
  • #4 21842312
    bielecki913
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>20304910 Zmień podawanie na 6 s, przerwę na 20 s i wentylator na około 30%. Obserwuj i jak zmieniasz, to tylko jeden parametr, nie częściej niż co 15 minut (chodzi o stabilizację). Popatrz na płomień: ma być jasny i spokojny (nierwany, strzępiasty). I wyłącz PID. Ja mam tak ustawione i działa.
REKLAMA