logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit ITW A 51052 W - Pralka wypluła pękniętą uszczelkę

tomikitwo1 22 Lis 2022 11:29 423 11
REKLAMA
  • #1 20297351
    tomikitwo1
    Poziom 3  
    Witam, wczoraj wieczorem moja pralka Indesit ITW A 51052 W przestała odpompowywać wodę. Pomyślałem, że to kamień zablokował wirnik, bo już tak się zdarzało kilka razy, że znajdowałem kawałki kamienia blokujące wirnik. Wybrałem z niej wodę, resztę spuściłem odpływem na dole tam pod klapką gdzie właśnie jest też wirnik w tym modelu. Zamiast kamienia znalazłem pękniętą uszczelkę, która go zablokowała. Nie jestem fachowcem od pralek i nie mam pojęcia co to za uszczelka i co uszczelniała, ale z pralki żadna woda nie cieknie i działa normalnie. W załączniku przesyłam fotki uszczelki. Czy mógłby mi ktoś wskazać od czego ona była? Jej średnica wewn. to ~23 mm, zewn. 30 mm.
    Załączniki:
    • Indesit ITW A 51052 W - Pralka wypluła pękniętą uszczelkę IMG_20221122_111042.jpg (2.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Indesit ITW A 51052 W - Pralka wypluła pękniętą uszczelkę IMG_20221122_111020.jpg (2.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Indesit ITW A 51052 W - Pralka wypluła pękniętą uszczelkę IMG_20221122_102057.jpg (4.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20297450
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Może była w jakiejś kieszeni pranej garderoby?
    Trudno mi pojąć która uszczelka pralki mogłaby się tam znaleźć...
  • REKLAMA
  • #5 20297511
    tomikitwo1
    Poziom 3  
    Dzięki za wskazanie problemu. Czy można bez tego używać pralki czy trzeba koniecznie szybko się tym zająć?
  • REKLAMA
  • #6 20297556
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 872
    Jesli ten Indesit ładowany jest od góry to na bank uszczelka z łożyskowania bębna więc zdejmij boczki i obejrzyj łożyskowania a wcześnie nic nie słyszałeś? bo to może być grubsza sprawa ale do uratowania bo to Indesit na skorupie Whirpool-a.
  • REKLAMA
  • #7 20298366
    tomikitwo1
    Poziom 3  
    Dzięki chłopaki za informacje. Dla świętego spokoju skontaktowałem się też z mechanikiem od naprawy pralek i stwierdził, że się nie podejmie, bo robota nie warta zachód przy takiej budżetowej konstrukcji. Mówił coś, że łożyska nie są wymienne w tym modelu czy jakoś tak. Zamówiłem nową pralkę. Jakby ktoś z Warszawy chciał odebrać tą moją do naprawy lub na części to chętne oddam za free. Warszawa Mokotów (Sielce).
  • Pomocny post
    #8 20298535
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6875
    tomikitwo1 napisał:
    robota nie warta zachód przy takiej budżetowej konstrukcji.

Żart jakiś....

tomikitwo1 napisał:
    Mówił coś, że łożyska nie są wymienne w tym modelu czy jakoś tak.

Bzdura, do łożyska jest elegancki i szybki dostęp.
    Jeśli łożyska szlag jeszcze nie trafił to sam v-ring kosztuje w jednej cyfrze złotówek. Jesli nawet trzeba by zmienić całe łożysko to koszt materiału ok 50 zł. Co do ewentualnej robocizny się nie wypowiadam, bo w róznych rejonach różne stawki są, zreszta u różnych fachowców też.

Tak czy siak wg mojej oceny załadowali Cię w jajo.
  • #9 20298589
    tomikitwo1
    Poziom 3  
    @mrice no widzisz, widocznie nie chciało mu się tym zajmować, co mnie dziwi, bo to w końcu jego praca. Do nowej pralki tak czy siak się przymierzałem, bo ta dosyć często odmawiała posłuszeństwa (a to spadł pasek, a to kamień zablowoał wirnik) no i żona przez kilka lat nie mogła przeżyć, że kupiłem pralkę bez wyświetlacza...
  • #10 20298602
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6875
    tomikitwo1 napisał:
    widocznie nie chciało mu się tym zajmować, co mnie dziwi, bo to w końcu jego praca
    Cóż, też mnie dziwi, bo ofertę trzeba zawsze złożyć, najwyżej klient zrezygnuje sam jak mu za drogo, Ty chyba trafiłeś niestety na jakiegoś magika.
    tomikitwo1 napisał:
    a to kamień zablokował wirnik
    To akurat wina użytkownika i to nie kamień, a nadmiar sypanego proszku, to tak na przyszłość pod kątem nowego sprzętu.
    tomikitwo1 napisał:
    żona przez kilka lat nie mogła przeżyć, że kupiłem pralkę bez wyświetlacza...
    Cóż....
  • #11 20299671
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 872
    Z tym paskiem to Ci się przypomniało a to już poważniejsza bajka o czym wspomniałem bo to są uszkodzone piasty(a) bębna, bo to dlatego spada pasek !!!
    Oczywiście da się zrobić ale nie jest łatwo i trzeba mieć narzędzia min szlifierkę kątową i jeszcze inne!
  • #12 20324511
    tomikitwo1
    Poziom 3  
    Kupiłem nowa pralkę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Indesit ITW A 51052 W, która przestała odpompowywać wodę. Po sprawdzeniu okazało się, że w wirniku znalazła się pęknięta uszczelka, której pochodzenie było nieznane. Uczestnicy dyskusji sugerowali, że uszczelka może być związana z łożyskowaniem bębna, a także wskazywali na możliwość jej wymiany. Użytkownik skontaktował się z mechanikiem, który odmówił naprawy, uznając ją za nieopłacalną, co skłoniło go do zakupu nowej pralki. W dyskusji poruszono również kwestie związane z nadmiarem proszku do prania oraz problemami z paskiem napędowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA