logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić tuner TechniSat Digitradio 143 do kolumn Grundiga i Panasonica?

simon625 22 Lis 2022 21:52 4281 16
REKLAMA
  • #1 20298458
    simon625
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam,

Posiadam zestaw kolumn z Grundiga UMS11 (impedancja 4 Ω) oraz Panasonica SC-PM250 (impedancja 6 Ω) i zastanawiam się się nad zakupem tunera Technisat Digitradio 143. Jestem zielony w tym temacie stąd moje pytanie. Kolumny zarówno Grundiga jak i Panasonica posiadają "gołe" kable, więc pewnie potrzebny będzie zakup przejściówki RCA z szybkozłączem. Pytanie co dalej, jaki wzmacniacz kupić do tego i czy w ogóle jest sens bawić się w takie coś.
  • REKLAMA
  • #2 20298493
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1068
    Witam. do podłączenia kolumn potrzebujesz wzmacniacza lub amplitunera a nie tunera radiowego Technisat.
    Ps Co chcesz uzyskać mając 2 pary kolumn?

Zakup tunera miałby sens jak miałbyś wzmacniacz audio.
    Określ również kwotę jaką chcesz przeznaczyć na zakupu Tunera i wzmacniacza do niego.
  • REKLAMA
  • #3 20298755
    simon625
    Poziom 4  
    Na początek chciałbym przeznaczyć 1000 zł, z czego sam koszt zakupu tunera używanego 600 zł.
  • Pomocny post
    #4 20301960
    grzehu82
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Czyli zostaje niecałe 400zł na używany wzmacniacz stereo i kable RCA, do którego podłączysz tuner i kolumny, żeby grało.
    Raczej celuj w coś takiego:
    https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-stereo...macniacz-gramofonowy-mm-mc-CID99-IDS17Oz.html
    Omijaj takie wynalazki np.:
    https://allegro.pl/oferta/amplituner-wzmacniacz-stereo-bluetooth-usb-fm-10698970019
  • Pomocny post
    #5 20301985
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1068
    Podobnie jak Kolega wyżej proponuję również Yamahę, ale model AX396
    https://allegro.pl/oferta/zadbany-wzmacniacz-yamaha-ax-396-gwarancja-11782755154
    Niestety rzadko są z pilotem.

Poza tym widzę tu problem z samymi kolumnami, które są delikatnie mówiąc nie najlepsze i proponowałbym je jak najszybciej zmienić na lepsze co pozwoliłoby oddać odpowiedniej klasy dźwięk jaki może oddać ten wzmacniacz.

Ps. Dodam, że prawidłowo użytkowany tego typu sprzęt jest praktycznie bezawaryjny, czego nie można powiedzieć o dzisiejszych konstrukcjach.
  • Pomocny post
    #6 20302225
    grzehu82
    Poziom 21  
    gorki73 napisał:
    Niestety rzadko są z pilotem

Trudno obecnie dostać sprawny wzmacniacz z pilotem za mniej niż 400zł. Na pewno szukać sprzętu nienaprawianego, sprawnego i znanej popularnej marki: Yamaha, Pioneer, Onkyo, Denon, Kenwood itp.
  • #7 20318814
    simon625
    Poziom 4  
    Dziękuję za odpowiedzi. Przemyślałem sprawę i na chwilę obecną nie będę kupował tunera. Posiadam odbiornik hybrydowy Hama DIR3510SCBTX, który posiada wejście optyczne, więc spróbuję do niego podłączyć kolumny.
  • #8 20318940
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    To radio nie ma wyjść kolumnowych, więc kolumn do niego nie podłączysz i ma wyjście a nie wejście optyczne.
    By zasilić te kolumny, potrzebny będzie wzmacniacz lub amplituner.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 20318966
    grzehu82
    Poziom 21  
    simon625 napisał:
    posiada wejście optyczne, więc spróbuję do niego podłączyć kolumny

DjMapet napisał:
    By zasilić te kolumny, potrzebny będzie wzmacniacz lub amplituner.

Bez wzmacniacza lub amplitunera ani rusz. Na dodatek potrzebujesz jeszcze DAC bądź wejście optyczne w amplitunerze/wzmacniaczu i odpowiednie kable.
    Chyba że rozprujesz to radio i podłączysz się zamiast oryginalnych głośniczków, ale to raczej kiepski pomysł.
  • #10 20318983
    DjMapet
    Poziom 43  
    Na razie trudno wyrokować czego kolega @simon625 będzie jeszcze potrzebował, bo nie wiemy do czego jest mu to wszystko potrzebne. Z dotychczasowych postów można jedynie wywnioskować że do słuchania radia i ew innych źródeł dźwięku (telefon, komputer?). Jeśli tak, to wystarczy sam wzmacniacz z wejściem optycznym na które poda sygnał z wyjścia optycznego hybrydy Hama.
    Ostatecznie można też użyć jakiegoś amplitunera, ale to musielibyśmy wiedzieć do czego konkretnie zmierza autor wątku. :-)

Pozdrawiam.
  • #11 20319085
    simon625
    Poziom 4  
    Będę potrzebował tak naprawdę tylko do słuchania radia, do komputera nie zamierzam podłączać kolumn.
  • #12 20319213
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 873
    Do czegoś takiego używałem kolumienek od kompa ze wzmacniaczem - podłączałem je pod wyjście słuchawkowe.
    Na wyjściu liniowym był zbyt slaby sygnał - za bardzo musiałem podkręcać wzmocnienie wbudowanego wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #13 20319989
    simon625
    Poziom 4  
    Co to za kolumienki jeśli można wiedzieć?
  • #14 20321311
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Do tego tunera mam podłączone głośniki (8 Ω, STX F-130n) pod wyjście słuchawkowe za pośrednictwem dorobionego przewodu. Wystarcza dla odsłuchu w sypialni, ale kosztem gorszego przenoszenia niskich tonów.
    Przy współpracy ze wzmacniaczem, na tunerze nie wolno regulować głośności, gdyż jest słaba rozdzielczość przetwornika c/a lub niskiej jakości metoda przetwarzania sygnału. Przy niskich poziomach dźwięk brzmi jak 8 bit, basy brzmią szumami. Nie mam tego w laptopie, gdzie PulseAudio przy programowej regulacji głośności operuje wewnętrznie na strumieniach 32-bitowych, a wyjście karty jest 48 kHz bodajże 24 bit. Za to przy poziomie maksymalnym 31-32 wydaje mi się że wchodzą zniekształcenia (przesterowania). Przy poziomie 30 jest ok.
    Poza tym odtwarzacz CD/MP3 jest do kitu, technologia jak z roku 2005. Radio internetowe nie przyjmuje formatów OGG (opus, vorbis) i FLAC. Za to w odtwarzaczu DLNA działają, ale znowu są problemy z niektórymi plikami aac/m4a. Oprogramowanie potrafi się zawiesić, a ekran działa w zwolnionym tempie. Jedyna zaleta to bardzo czuły tuner FM/DAB+.
  • #15 20328973
    simon625
    Poziom 4  
    DjMapet napisał:
    Jeśli tak, to wystarczy sam wzmacniacz z wejściem optycznym na które poda sygnał z wyjścia optycznego hybrydy Hama.

Pozdrawiam.

Znajdę jakieś używane wzmacniacze z wejściem optycznym tak do 600 zł? Może głupie pytanie, ale temat wzmacniaczy dla mnie jest nowy i po prostu się nie znam, a nie chce kupować w ciemno i wyrzucić kasy w błoto. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #16 20328981
    DjMapet
    Poziom 43  
    Znajdziesz.

Pozdrawiam.
  • #17 20338052
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Przypadkiem zauważyłem że na wyjściu słuchawkowym tego Techisata brakuje niskich tonów. Po prostu słuchałem muzykę na słuchawkach (64 Ω) na laptopie, a potem przełączyłem się na radio internetowe w Technisacie. Włączyłem to samo radio internetowe na laptopie i się potwierdziło.

Po odszukaniu scalaka odpowiedzialnego za wzmacniacz słuchawkowy szybko namierzyłem że chodzi o pojemność kondensatora separującego na wejściu wzmacniacza. Pracuje on w układzie odwracającym, co przy małej rezystancji wejściowej (rezystor 8k2) kondensator powinien mieć pojemność na pewno powyżej 1 µF. Nie mogłem zmierzyć pojemności kondensatorów w układzie, a nie chciało mi się ich wylutowywać. Dołączenie 1 µF już poprawiało brzmienie, ale dla pewności wlutowałem 2µ2. Wartość ustalona na czuja, a kondensatory wlutowane jedną ręką, plusem w stronę wzmacniacza.
    Czy warto kupić tuner TechniSat Digitradio 143 do kolumn Grundiga i Panasonica? Czy warto kupić tuner TechniSat Digitradio 143 do kolumn Grundiga i Panasonica?
    Układ wzmacniacza to chiński XPA4809 zasilany napięciem 5 V. Kondensatory likwidujące składową stałą na wyjściu to 100 µF (EC6, EC7), trochę mało jak pod obciążenie 8 Ω ale pojemność zgodna z notą aplikacyjną pod obciążenie 16 Ω. Z wyjściem są połączone kolektory tranzystorów Q8, Q9 ale nie wiem do czego służą. Na zdjęciu po lewej stronie widać miejsce pod gniazdo do wyjścia słuchawkowego.

Po zwiększeniu pojemności bas w słuchawkach się poprawił, słychać też pewną różnicę w głośnikach podłączonych do wyjścia słuchawkowego.
    EDIT: Te 100 µF to nadal za mało, bo nota aplikacyjna była przedstawiona dla małych głośniczków i pasma od 100 Hz przy –3 dB i 16 Ω. Tam potrzeba 470–680 µF żeby to zagrało na niskoimpedancyjnych słuchawkach.
    Moim zdaniem ten tuner powinien zostać wyposażony we wzmacniacz małej mocy i możliwość podłączenia zewnętrznych głośników, czyli pełnić funkcję amplitunera. Sam tuner pobiera niewiele energii i szkoda jej marnować na grzanie osobnych wzmacniaczy dużej mocy przy cichym słuchaniu.
    Na allegro jest pełno podobnych odbiorników ale z wbudowanymi głośnikami sprzedawanych pod marką Auna, są tańsze ale to w większości sprzęt powystawowy z Niemiec.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup tunera TechniSat Digitradio 143 do podłączenia z kolumnami Grundiga UMS11 i Panasonica SC-PM250. W odpowiedziach podkreślono, że do podłączenia kolumn niezbędny jest wzmacniacz lub amplituner, a tuner radiowy nie wystarczy. Użytkownik planuje przeznaczyć 1000 zł, z czego 600 zł na tuner. Proponowane modele wzmacniaczy to Yamaha AX-500 i AX-396, z zaleceniem unikania tańszych amplitunerów. Wskazano również na konieczność zakupu kabli RCA oraz ewentualnie DAC, jeśli nie ma optycznego wejścia w wzmacniaczu. Użytkownik zdecydował się na wykorzystanie odbiornika hybrydowego Hama DIR3510SCBTX, jednak zauważono, że nie ma on wyjść kolumnowych, co wymaga wzmacniacza. W dyskusji poruszono również problemy z jakością dźwięku tunera oraz możliwości podłączenia kolumn do wyjścia słuchawkowego.
REKLAMA