logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeniesienie całego FDD na HDD

sylwektoja 28 Lis 2022 13:55 327 2
REKLAMA
  • #1 20307591
    sylwektoja
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam,

Jest maszyna która uruchamia się z dyskietki - po włączeniu zasilania z dyskietki odpala się system DOS a następnie z dyskietki odpala się właściwa aplikacja sterująca urządzeniem.
    Chciałbym podłączyć dysk HDD IDE i zrobić by wszystko odpalało się z dysku HDD, a nie FDD.
    Szukam więc programu by sklonować FDD na HDD. Próbowałem Acronisem ale on w ogóle nie obsługuje dyskietek a jedynie dyski twarde.
    Czy istnieje jakieś narzędzie które pozwoli mi zrobić to co opisałem?
  • REKLAMA
  • #2 20307598
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    Maszyna obsluguje bootowanie z dysku? Sa alternatywy dla stacji w postaci "stacji" z portem usb, z ktorej mozna bootowac z pendrive'a (z obrazem dyskietki).
  • #3 20307794
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1110
    sylwektoja napisał:
    Szukam więc programu by sklonować FDD na HDD. Próbowałem Acronisem ale on w ogóle nie obsługuje dyskietek a jedynie dyski twarde.
    Czy istnieje jakieś narzędzie które pozwoli mi zrobić to co opisałem?
    Powinno się dać zrobię ręcznie.
    Czy można wstrzymać ta aplikacje i zostać w DOS?
    Czy maszyna ma złącze IDE?
    Masz czysty dysk HDD IDE?
    Czy można wejść do BIOS maszyny?
    Czy na dyskietce są programy/narzędzia/komendy zewnętrzne związane z DOS - jakieś podstawy jak FDISK?

Jak się da to zrobić to trzeba podłączyć HDD i wystartować DOS.
    Wywołać FDISK i jak widzi ten dysk to utworzyć na nim partycję i ustawić jako boot-owalną.
    Poleceniem FORMAT C: /S formujesz nowa partycję i przepisujesz podstawowe pliki systemowe - po tym w zasadzie powinien wstać DOS z HDD - oczywiście wyjęcie dyskietki i reset + być może ustawienie w BIOS boot-owania z HDD.
    Teraz należałoby skopiować wszystko z dyskietki - jak w narzędziach DOS jest xcopy to można użyć - dawno nie używałem więc trzeba odkopać jakie parametry ma ta komenda. Inaczej komendami copy i mkdir trzeba odtworzyć strukturę katalogów i ich zawartość z dyskietki. Na koniec edytować autoexec.bat aby wszystkie ścieżki które zawierały A: miały teraz C: (w ustawianiu PATH czy w wywołaniu aplikacji) i jak aplikacja nie miała specjalnych zabezpieczeń na dyskietkę to powinna ruszyć. Może jeszcze sama aplikacja w konfiguracji ma jakieś pliki na A: to trzeba by zmienić na C:.

Jak na dyskietce brakuje komend jak FORMAT czy FDISK to trzeba by poszukać takiego DOS'a i użyć jego dyskietki do przygotowania HDD a potem z oryginalnej dograć tylko aplikacje.
REKLAMA