logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenieść system Windows na nowy dysk SSD lub HDD?

27 Maj 2005 16:21 2601 11
REKLAMA
  • #1 1529005
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1529029
    mario911
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    podłącz oba dyski do innego komputera i po prostuprzekopiuj wszystkie pliki z partycji c; starego dysku na nowy dysk. albo uzyj jakiegoś zmyslnego programu. nawet chyba w win XP jest cos takiego jak przenoszenie zawartoci starego dysku na nowy dysk.
  • #3 1529034
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    jaki syetem i na hakiej partycji jak FAT32 to najlepiej Norton (lub Volcov) Commanderem lub innym starym wynalazkiem.
    podpinasz oba twardziele startujesz z dyskietki odpalasz NC i kopiujesz - łatwiej sie nie da .
    przyda sie podstawowa znajomośc komend dosowych.
    z tego co pamiętam to windowsa w czasie pracy nie da sie skopiować . czyli ewentualnie możesz podpiąc oba HDD do innego kopma i korzystając z innego systemu skopiować z jednego dysku na drugi.

jeśli na jednym dysku masz partycje NTFS to na drugim też musisz mieć taką samą ( dotyczy Win XP NT i 2000 ) 9x i Me pracują tylko na FAT 32
  • #4 1529047
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10431
    Mozna sprobowac zrobic obraz dysku ghost'em, a nastepnie rozpakowac go na nowy dysk, nastepnie rozciagnac sobie partycje (dodac nowe), ale nie wiem czy to wypali, z 9x raczej tak co do XP/W2k pewnie nie ale nie probowalem wiec nie wiem.
  • REKLAMA
  • #5 1529094
    chemik007
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    a czy mozliwe jest skopiowanie calego np swierzo ustawonego calego systemu np win98 na plyte CDa potem zamiast za kazdym razem po formacie instalowac wszystko- poprostu skopiowac wszystkie pliki z tej plyty CD na twardy dysk?
  • #6 1529096
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Z tym Nortonem czy Volkov Commanderem na pewno nie wypali ,długich nazw plików pod DOS-em nie przekopiujesz.Norton Ghost potrafi zrobić to w locie ,z partycji na partycję drugiego dysku bez zgrywania do pliku obrazu.Partition magic ma też narzędzie do kopiowania partycj i dysków.Jest jeszcze Acronis ,nie robiłem nim tych rzeczy ale ma swoich zwolenników.To co zapytałes przed chwilą Norton Ghost bardzo dobrze robi ,partycje NTFS mu nie straszne.
  • #7 1529798
    donkarlos
    Poziom 12  
    A ja kiedyś kopiowałem WIN ME i poszło bez problemu. Dołączyłem drugi dysk i skopiowałem całą zawartość z wyjątkiem pliku WIN386.SWP ( tego pliku się nie da skopiować, jest to plik wirtualnej pamięci, którego na nowym dysku windows stworzy sam przy uruchomieniu ).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #10 1531644
    air_szyna
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Najłatwiej ghostem. I nie trzeba wcale tworzyć obrazów bo mozna po prostu zrobic kopie dysku, a przy okazji wybrac sobie rozmiary partycji na nowym dysku więc wcześniej nawet nie musimy ich zakładać.
    A samo kopiowanie xp nie przejdzie, niektórych plików po prostu nie chce skopiować a w dosie tracimy długie nazwy plików.
  • #11 1533518
    jankryka
    Poziom 13  
    Napisz którą wersję Windows`a chcesz kopiować.
  • #12 1534696
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Z Ghostem i 2k/xp jest mały problem - robiąc kopię partycji, nie zostaną skopiowane identyfikatory partycji i partycja systemowa zostanie zamontoawan za ostatnią literą na starym dysku uniemożliwiając start systemu z nowego dysku - trzeba zrobić kopię/obraz całego dysku lub ręcznie, w konsoli odzyskiwania, "przemountować" dyski.

Podsumowanie tematu

✨ Przeniesienie systemu Windows na nowy dysk SSD lub HDD można wykonać na kilka sposobów, zależnie od wersji systemu i typu partycji. Najprostszą metodą jest użycie programów do klonowania dysków, takich jak Norton Ghost, który umożliwia kopiowanie partycji lub całych dysków bez konieczności tworzenia pliku obrazu. Ghost radzi sobie z systemami plików NTFS i FAT32, jednak przy kopiowaniu partycji systemowej Windows XP lub 2000 mogą wystąpić problemy z identyfikatorami partycji, co wymaga dodatkowej konfiguracji w konsoli odzyskiwania. Alternatywnie można podłączyć oba dyski do innego komputera i skopiować pliki z partycji systemowej, choć kopiowanie działającego systemu bezpośrednio jest utrudnione. Dla starszych systemów Windows 9x i ME kopiowanie plików jest prostsze, z wyjątkiem plików takich jak WIN386.SWP. Programy takie jak Partition Magic również oferują narzędzia do kopiowania partycji. W przypadku kopiowania pod DOS-em, narzędzia takie jak Norton Commander lub Volkov Commander mogą mieć ograniczenia związane z długimi nazwami plików. Użytkownicy powinni zwrócić uwagę na typ partycji (FAT32 vs NTFS) i wersję Windows, aby dobrać odpowiednią metodę przeniesienia systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA