logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WDU28540EU/02 - zablokowane drzwi i uszkodzony silnik

Dimgir 28 Lis 2022 18:03 807 5
REKLAMA
  • #1 20308139
    Dimgir
    Poziom 2  
    Cześć.
    Wszystko zaczęło się od zablokowanych drzwi po cyklu i mokrym praniu. Otwarcie awaryjne->wyczuwalny opór przy obrocie bębna->demontaż osłony->zdjęcie paska->wyczuwalny opór na wałku silnika, obraca się o 1/4 obrotu i znowu hamuje.
    I tu mam kilka pytań:
    - silnik tego typu da się naprawić czy tylko wymiana?
    - jeśli wymiana 1 do 1 to czy po wymianie należy wykonać dodatkowe czynności związane ze sterowaniem?
    Bosch WDU28540EU/02 - zablokowane drzwi i uszkodzony silnik Bosch WDU28540EU/02 - zablokowane drzwi i uszkodzony silnik

Mechanicznie ogarnę wszystko sam ale jeśli na koniec i tak będę wzywał serwis to wolę to zrobić od razu.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20308250
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Po wyjęciu wtyku z silnika ...problem zniknie bo leży inwerter a nie silnik.
  • REKLAMA
  • #3 20308609
    Dimgir
    Poziom 2  
    Dobra pytanie co teraz?
    Jest sens demontować szukać fachowca od elektroniki czy nie tracić czasu i kupić nowy i wymienić?
    Jak to wygląda z Twojego doświadczenia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20309065
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Trzeba zajrzeć do modułu żeby coś sugerować.
  • REKLAMA
  • #6 20336722
    Dimgir
    Poziom 2  
    Niestety wycena naprawy była nieakceptowalna dla mnie.
    Ponieważ i tak mam suszarkę osobno zdecydowałem się kupić nową pralkę.

Z ciekawości poszukałem na stronach z używanym sprzętem ogłoszeń sprzedaży tego modelu i okazuje się, że problem z awarią modułu jest dosyć powszechny i w podobnych ramach czasowych 2,5-3,5 roku.
REKLAMA