logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WAN2006SPL25 – pralka nie obraca silnikiem, blokada drzwi, co sprawdzić?

_prusak_ 18 Cze 2025 01:26 612 13
REKLAMA
  • #1 21582448
    _prusak_
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Cześć. Pralka Bosch WAN2006SPL/25 nie obraca silnikiem. Usterka nagła. Pralka nie odpompowała wody i zablokowała drzwi i nie otworzyła się. Pompa i blokada są sprawne. Po włączeniu jakiegokolwiek programu pralka pobiera wodę i ją grzeje. Silnik się nie obraca. Silnik pomierzyłem i jest OK. Przeglądnąłem moduł i nie znalazłem nic uszkodzonego. Rezystory R050 przez które idzie zasilanie do układu od sterowania silnikiem są całe. Wyjście na złącze silnika jest względem masy również symetryczne bez zwarcia. Wejście układu też nie widzę anomalii i różnic. Pomóżcie na co zwrócić uwagę? Czy ten układ wymienić w ciemno?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21582559
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1598
    _prusak_ napisał:
    Czy ten układ wymienić w ciemno?

Skąd wiesz, że uszkodzony jest akurat układ IGBT? Sprawdziłeś chociaż kod błędu?
  • Pomocny post
    #4 21586020
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    Obok tr8901 jest scalak smd mini zasilacza tego modułu i pewnie zszedł! miałem taki przypadek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21586181
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Pobiera wodę i grzeje raczej przetwornica sprawna.
  • Pomocny post
    #6 21586197
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    Przetwornica modułu !!!
  • #7 21586344
    _prusak_
    Poziom 23  
    @AsReeX

Nie sprawdziłem kodu błędu. Szukałem jak wejść w tryb serwisowy i nie znalazłem. Czy możesz mi kolego podpowiedzieć jak wejść w tryb serwisowy?

Nie sprawdziłem zasilania modułu IGBT ponieważ nie pomyślałem o tym. Ponieważ włożyłem programator do pralki chciałbym sprawdzić kody błędów być może coś podpowiedzą a jeśli nie to ponownie wyjmę moduł i sprawdzę zasilanie sterownika silnika.

Na wyświetlaczu mam znaczek obłoczka w lewym górnym miejscu. Jak awaryjnie otworzę drzwi to ten obłoczek znika. Pralka się zamyka i wszystko działa oprócz silnika. Pralka nie otwiera drzwi. Blokada jest podmieniona. Silnik sprawny. Grzałka na miernik dobra i grzeje. Hydrostat również raczej ok sprawdziłem.
  • Pomocny post
    #8 21586417
    AsReeX
    Poziom 40  
    Telo napisał:
    Pobiera wodę i grzeje raczej przetwornica sprawna.

Mistrzu jak sama nazwa wskazuje "PUMU" - PowerUnit + MotorUnit koledze @kecajk49 chodziło o zasilacz sekcji falownika i dsPICa :)

Natomiast z doświadczenia po xxx modułach powiem, że chyba raz trafiłem na uszkodzony zasilacz (falownika) ...

@_prusak_ Wyłączyli YouTube? U mnie działa właściwie -> pasek wyszukaj "Service mode Bosch" i przeglądasz tak długo, aż trafisz na "swój" panel xD? Takie to trudne?

Kasiore od klienta przytulić to wszyscy chętni, a poszukać + ruszyć głową to już nie ^^.
  • #9 21588725
    _prusak_
    Poziom 23  
    Udało się wejść w tryb serwisowy. Pokazał się błąd E52. Czy dobrze znalazłem że to problem ze sterowaniem silnikiem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21588788
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6932
    _prusak_ napisał:
    Czy dobrze znalazłem że to problem ze sterowaniem silnikiem?

Tak, proble z komunikacją miedzy sekcjami modułu lub uszkodzenie IGBT. Jeśli przetwornica alownika jest sprawna czepiał bym się hybrydy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 21588792
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Moduł na stół, podłączyć zasilanie 230 V AC i zmierzyć, czy przetwornica pracuje.
  • Pomocny post
    #13 21588798
    AsReeX
    Poziom 40  
    @Kenworth 18 Kenny podobny to był producent pralki i komunikat - na tym podobieństwa się kończą. Swoją drogą tamten moduł to akurat ogarnąłem chłopkowi xD

Telo napisał:
    Moduł na stół, podłączyć zasilanie 230 V AC i zmierzyć, czy przetwornica pracuje.

W jaki sposób? Moduł w tej pralce jest zintegrowany z falownikiem, który uruchamia sekcja z procesorem RL78 przy spełnieniu określonych warunków.

mrice napisał:
    Tak, proble z komunikacją miedzy sekcjami modułu lub uszkodzenie IGBT.

Komunikacja z dsPIC jest (zasilacz pracuje).

Rozpadło się kodowanie VT lub uszkodzony jest sam układ falownika / dsPIC.
  • #14 21654518
    _prusak_
    Poziom 23  
    Udało mi się naprawić moduł. Wymieniłem układ od sterowania silnika. Dziękuję Wam za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WAN2006SPL/25 zgłaszała problem z brakiem obrotu silnika oraz zablokowanymi drzwiami po nieodprowadzeniu wody. Pompa, blokada drzwi, silnik oraz grzałka zostały sprawdzone i uznane za sprawne. Użytkownik zmierzył silnik i rezystory zasilające układ sterowania silnikiem (R050), nie stwierdzając uszkodzeń. Wskazano na możliwe uszkodzenie modułu falownika, w szczególności układu IGBT lub scalaka SMD zasilacza modułu. Po wejściu w tryb serwisowy pralka wyświetliła błąd E52, co potwierdziło problem ze sterowaniem silnika lub komunikacją między sekcjami modułu. Zalecano pomiar pracy przetwornicy i sprawdzenie integralności układu falownika oraz dsPIC. Ostatecznie naprawa polegała na wymianie układu sterowania silnikiem w module, co przywróciło prawidłową pracę pralki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA