logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BRC Blitz - niestabilne wskazania poziomu gazu po regulacji instalacji

kholub 17 Lis 2005 08:17 26120 23
REKLAMA
  • #1 1998018
    kholub
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Mam instalke BRC Blitz. Jest tam wskaznik poziomu gazu na 4 diodach umieszczonych w mikroprzelaczniku.
    Zaraz po zamontowaniu instalki zachowywalo sie to tak, ze pierwsza dioda gasla po ok 150 km, dalsze juz troche czesciej, natomiast ostatnia przy niskim poziomie gazu zaczynala migac wskazujac rezerwe. wskazania byly stabilne, to znaczy jak juz sie palily 2 diody, to nie bylo czegos tagiego, ze przy hamowaniu zapalaly sie raptem 4 a przy przyspieszaniu palila sie tylko jedna.

Po regulacji przez gaziarzy (1000km) wskaznik zaczal wariowac. Mimo napelnienia zbiornika wskaznik wskazywal raz 100% raz 0. Pozniej przestal dzialac. To ze przestal dzialac bylo przyczyna niechlujnego montazu i kabelek od czujnika zwieral do masy. Po doprowadzeniu wszystkiego do ladu mam tak, że pierwsza dioda gasnie po ok 70km, nastepne troche szybciej a pozniej juz sie pali ta ostatnia i nie zaczyna migac.

Co sie stalo? To miganie bylo fajne bo wiedzialem kiedy zatankowac. Poza tym stabilnosc wskazan pozostawia wiele to zyczenia. Da sie cos z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 1999149
    MDK
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Nie wiem co jest ale BRC montuja sami szmatławcy chyba.... Mam to samo ! W czasie montażu instaacji spalili mi przewód od zapłonu w kostce, auto miało być gotowe po 5h a było po 3 dniach, tylko dlatego, ze spiąłem je na krótko i dojechałem do mojego mechanika. On zrobił co nalezy i - uwaga - wlał mi 5l płynu chłodniczego !!! Te buce wiedząc że będe jechał 15km nie powiedzieli mi słowa, ze spuścili plyn z chłodnicy !!! Nie jestem instalatorem gazu i nie musze wiedzieć jak działa parownik ! 2 dni po uruchomieniu auta wskaźnik zaczął szaleć, wiec ja pod machę, patrzę i widzę tragedie ! Trochę w życiu polutowałem i widziłąem juz różne cuda po naprawach u "złotych rączek" ale takie szmaciarstwo widziałem po raz pierwszy..... 3h lutowania i izolowania.

Reasumując: auto miałem dostać po 5h i jezdzic na LPG a okazało sie że było ono gotowe do jazdy po 5 dniach i w dodatku po mojej i mechanika ingerencji.
    Aż sie boje, bo w tym tygodniu czeka mnie przegląd gwarancyjny instalacji..... Będę stał i patrzył im na ręce - inaczej nie widzę....

A wskaźnikiem sie nie przejmuj, one tak mają - znasz już chyba spalanie śr. i wiesz ile możesz przejechać na butli. U mnie po przejechaniu 5km gaśnie pierwsza, pozniej dluuuuuugo świecą trzy, momentalnie dwie i jedna a na mrygającej jeżdże jeszcze 60KM. Czasem jest tak że podjweżdżam pod dom na "rezerwie" a nastepnego dnia mam trzy diody. Szkoda gadać ale taki urok tych wskaźniczków w instalacjach do 2,5kpln
  • REKLAMA
  • #3 1999229
    kholub
    Poziom 12  
    Ale ciekawe ze na poczatku dzialalo. Sensor tez w pozadku od 0 do 90 ohm liniowo, wiec pewnie w tej posranej centralce cos sie rozkalibrowalo. Przydalby sie schemat tego interesu...
  • #4 2000095
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    W blitzu nie ma możliwości kalibracji rezerwy dopiero w just.Często przyczyną jest wielozawór w zbiorniku.
  • #5 2001306
    kholub
    Poziom 12  
    Ok. Tez myslalem ze wielozawor, ale wykrecilem ten czujnik z wielozawortu (ten ze strzaleczka) i magnesem od spodu przekrecalem wskazowke obserwujac diody. Wszystko zachowywalo sie jak nalezy, tzn przy maxymalnym wychyleniu 4 diody, przy minimalnym 1 dioda. Tylko nie ma tego migania, ktore bylo na poczatku (a bylo bardzo fajne) no i stabilnosc wskazan nie ta...
  • #6 2001421
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 387
    wymontuj zawór ze zbiornika poluzuj srubke chyba kluczyk 6 cio katny 3mm i przekręc całosc minimalnie w lewo .jesli obrucisz za duzo to nie bedzie odbijał przy tankowaniu
    .mozna tez to zrobic prosciej . obrucic szkiełko wskaznika, w lewo ale w tym celu trzeba spiłowac jedno uszko mocujące a pozniej szkiełko przykleic np. silikonem ja tak własnie zrobiłem
  • #7 2001557
    kholub
    Poziom 12  
    No tak, to wtedy wprowadzi sie taki "offset" do wskazan przez przekrecenie tego wskazniczka. OK. Ale migac nadal nie bedzie :) . To jest chyba problem raczej w centralce...
  • REKLAMA
  • #8 2003767
    vvaldek
    Poziom 28  
    centralka jest ok, wiem bo zakładam takie instalacje. dla sprawdzenia zewrzyj przewód od szkiełka do masy po 2-3 sekundach powinna dioda mrugać. albo wymontuj szkiełko i sprowadż wskazówke do zera jakims magnesem . powinna mrugać.
  • #9 2006747
    kholub
    Poziom 12  
    No wlasnie sprawdzalem na dwa sposoby. Wymontowalem czujnik i medalem magnesem oraz zwieralem przewod z tego czujnika do masy. Nic nie miga. A na początku migało!!!
    Masz jakiś pomysł co z tym zrobić????
  • #10 2014091
    vvaldek
    Poziom 28  
    jesli nie miga to byc moze jest za duzy opór przewodu od wskaznika. znajdz przy centralce blitz przewodzik biały z czarnym paskiem i jego zewrzyj do masy on jest własnie od wskaznika jesli bedzie miał zbyt duzy opór to nie bedzie migania ,, moze laczenia nie są zalutowane???

Dodano po 2 [minuty]:

za kazdym razem wyłacz i włacz zapłon

Dodano po 5 [minuty]:

blitz instr.
    Załączniki:
    • Blitz1.rar (880.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2014121
    kholub
    Poziom 12  
    No wlasnie nie sa polutowane. Partacze! zwieralem przy samej centralce, ale jeszcze to sprawdze, polutuje i dam znac co i jak.
    Dzieki bardzo.
  • Pomocny post
    #12 2017479
    vvaldek
    Poziom 28  
    sprawdzałem dzis działanie sondy na gazie ,wachaania Lambda przy równej jezdzie i w miare dobrze ustawionej instalacji sa dosyc małe 500- 700 mv a nawet mniej najlepiej tak ustawic wykrecenie registra aby prad steryjacy ATTUATORA nie przektaczał 30- 50 %
  • #13 2076092
    kholub
    Poziom 12  
    No wiec sprawdzilem czy miga. Odpialem przy samej centralce i podlaczylem bezposrednio do masy. Nic nie miga. Zaplon tez wylaczalem i wlaczalem. Nic. Tylko sie ostatnia dioda swieci.

A czy ma ktos moze schemat elektroniczny centralki blitz? Jak bym cos takiego mial, to od razu by bylo wiadomo czemu nie dziala. Skad taki schemat zdobyć?
  • REKLAMA
  • #14 2076157
    vvaldek
    Poziom 28  
    sprawdz jeszcze czy po odlaczeniu bialo czarnego przewodu od wskaznika . wszystkie naraz migaja

Dodano po 3 [godziny]:

i jeszcze jedno masa BLITZA - czarny kabelek ma byc podlaczona do silnika .
  • #15 2076709
    kholub
    Poziom 12  
    Ok sprawdze dzisiaj z tym odpieciem. Ale sprawdzalem tak, ze podlaczalem ten bialo czarny kabelek od blitze w tym samym punkcie co kabelek masy (czarny) i d... nic nie miga.
  • #16 2076773
    vvaldek
    Poziom 28  
    schematu to chyba raczej sie nie dostanie ,ale jesli nie mroga to napewno jest za duzy opor obwodu moze jakis zimny lut w centralce?? albo zawilgocenie
  • #17 2076809
    bury1
    Poziom 11  
    Miałem podobną awarie , reduktor okazał sie za mały i po jego zmianie problem ustał
  • #18 2077126
    kholub
    Poziom 12  
    bury1 napisał:
    Miałem podobną awarie , reduktor okazał sie za mały i po jego zmianie problem ustał

No to to juz jest ciekawostka. Co ma reduktor do migania albo niemigania diody?
  • #19 2077906
    vvaldek
    Poziom 28  
    wlasnie! ktos cie zrobil w balona
  • #20 2080433
    vvaldek
    Poziom 28  
    instrukcja dotyczy tej centralki
    Załączniki:
    • BRC Blitz - niestabilne wskazania poziomu gazu po regulacji instalacji Zdjęcie(3).jpg (21.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 2081288
    vvaldek
    Poziom 28  
    do Lambda 5 V jest ta sama
  • #23 2409787
    qutrit
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam.
    Mam pytanko dotyczace wielozaworu BRC,a dokladnie o plytke czujnika (wskaznika) gazu.Od "spodu" jest ona sterowana za pomoca magnesu.
    Na tej plytce zamontowane jest gniazdko 3-pinowe,moze ktorys z kolegow wie do ktorych pinow podlaczyc napiecie (jaka jest wartosc tego napiecia) a do ktorego podlaczyc sygnal wyjsciowy???
    Dziekuje za odpowiedzi.Pozdrawiam.
  • #24 5446858
    tchn.tomasz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    U mnie podobna sytuacja, rezerwa miga, ale tylko gdy centralka jest jeszcze na benzynie, po przełączeniu na gaz przestaje migać i ostatnia dioda świeci na stałe.
    Poza tym sam naprawiłem sobie źle połączony czujnik, okazało się, że gazowcy ciągną masę od czyjnika i elektrozaworu jednym cienkim przewodem przez cały samochód aż do centralki. Spadek napięcia na tym przewodzie po właczeniu elektromagnesu ok. 0,25V dodawał się do wskazań z czujnika i fałszował wskazania.
    Po dorobieniu osobnej masy do cewki elektrozaworu wskazania stały się bardziej liniowe.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada instalację LPG BRC Blitz z wskaźnikiem poziomu gazu opartym na 4 diodach w mikroprzełączniku. Po regulacji instalacji wskaźnik zaczął dawać niestabilne wskazania – raz pokazywał pełny zbiornik, raz pusty, a następnie przestał działać z powodu zwarcia przewodu czujnika do masy spowodowanego niechlujnym montażem. Po naprawie połączeń diody gasną szybciej niż wcześniej, a ostatnia dioda świeci bez migania, które wcześniej sygnalizowało rezerwę. Dyskusja wskazuje, że brak migania może wynikać z problemów z centralką, zimnych lutów, zbyt dużego oporu przewodów lub uszkodzeń w obwodzie wskaźnika. Wskazano, że w BRC Blitz nie ma możliwości kalibracji rezerwy, a często problemem jest wielozawór w zbiorniku. Proponowano regulację mechanicznego położenia czujnika w wielozaworze lub wskaźniku, jednak miganie diody jest funkcją elektroniczną centralki. Zalecane jest sprawdzenie i poprawa lutów, masy (szczególnie czarnego przewodu masowego podłączonego do silnika) oraz oporu przewodów sygnałowych (biało-czarny przewód). Jeden z użytkowników zauważył, że błędne prowadzenie masy wspólnie z cewką elektrozaworu powodowało spadki napięcia i fałszywe wskazania. Brak schematu elektronicznego centralki utrudnia diagnozę. Wskazano również, że reduktor nie ma wpływu na miganie diody wskaźnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA