logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym ładować ładować pakiet NiMH 3000mAh 4.8V?

Bitels85 04 Gru 2022 13:25 999 8
  • #1 20317830
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Witam mam pytanie:

Syn ma zabawkę zdalnie sterowaną zasilaną pakietem niklowo-kadmowym 700mAh 4.8V.
    Akumulator wytrzymuje krótko bo zaledwie 30 min aktywnej zabawy
    Dlatego zamówiłem dodatkowo pakiet NiMH 3000 mAh 4.8V

Wiem że nie powinno się ładować ogniw NiMH ładowarką od NiCd

Problem w tym że ładowarka którą otrzymałem w komplecie z zabawką nie ma żadnych oznaczeń modelu czy typu. Poza napięciem/natężeniem wejściowym/wyjściowym nie ma żadnych informacji (foto)

Moje pytanie jest o to czy mogę tą ładowarką ładować obydwa akumulatory i czy mogę ją podpinać do ładowarki smartfonowej Samsung TP-TA20EWE?
    Załączniki:
    • Czym ładować ładować pakiet NiMH 3000mAh 4.8V? 20221204_121634.jpg (2.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czym ładować ładować pakiet NiMH 3000mAh 4.8V? 20221204_121552.jpg (1.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20317881
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    Bitels85 napisał:
    Moje pytanie jest o to czy mogę tą ładowarką ładować obydwa akumulatory i czy mogę ją podpinać do ładowarki smartfonowej Samsung TP-TA20EWE?
    Nie możesz. Musisz kupić odpowiednią ładowarkę do Twojego nowego pakietu.
  • #3 20317891
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2639
    Podstawowa rzecz to taka że nie zawsze możesz zamiennie stosować Ni-MH ponieważ są znacznie delikatniejsze, mają mniejszą wydajność prądową, co do ładowania tak samo napięcie końcowe ładowania Ni-MH jest niższe niż Ni-Cd więc musisz mieć ładowarkę dedykowaną do Ni-MH.
    Ładowarka z foto się nie nadaję.
    Ja prędzej bym starał się zamienić ten akumulatorek na Li-Ion.
  • #5 20317926
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2639
    W praktyce oczywiście można zamienić je i ładować starą oryginalną ładowarką ale trzeba mieć z tyłu głowy to że może się i tak skrócić żywotność tego pakietu ze względu na ładowanie i charakter poboru prądu przez urządzenie.
  • #7 20318039
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    Nie wiadomo, jak ta ładowarka traktuje akumulatorki - bywają najróżniejsze (zdarzają się takie, które mają sterowanie procesorowe, automatycznie rozpoznają typ akumulatorka i odpowiednio go ładują). Proponuję sprawdzić: czy i na ile mocno akumulatorki nagrzewają się podczas ładowania (jeśli mocno się grzeją, to należy przerwać ładowanie - ładowarka powinna to zrobić, kiedy są letnie albo odrobinę cieplejsze) oraz czy są potem naładowane.
  • #9 20433676
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    Druga jest do 7,2V, więc nie pasuje; a i o pierwszej nic nie wiadomo - tyle, że to chińszczyzna, można kupić prosto z Chin za kilkanaście zł. Jest zasilana z USB (czyli 5V), więc o ile nie zawiera przetwornicy podnoszącej napięcie, to nie naładuje baterii z 4 ogniw NiMH - na pełne naładowanie potrzeba około 5,8V. Być może to atrapa...

Prawdziwa ładowarka powinna ładować ograniczając prąd, i wykrywać, kiedy akumulatorki są naładowane - inaczej to będzie raczej niszczarka akumulatorków.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość ładowania nowego pakietu NiMH 3000mAh 4.8V za pomocą ładowarki do akumulatorów NiCd, dołączonej do zdalnie sterowanej zabawki. Odpowiedzi wskazują, że nie jest to zalecane, ponieważ ładowarki do NiCd i NiMH różnią się w sposobie ładowania, co może prowadzić do uszkodzenia ogniw NiMH. Użytkownicy sugerują zakup dedykowanej ładowarki do NiMH, która będzie w stanie odpowiednio zarządzać procesem ładowania, aby uniknąć przegrzewania ogniw. Wskazano również na możliwość wymiany akumulatorów na Li-Ion, co może być korzystniejsze. Dodatkowo, użytkownik pyta o konkretne modele ładowarek, jednak jedna z nich nie jest odpowiednia, a druga może nie zapewniać wystarczającego napięcia do pełnego naładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA