logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka Erbauer ERB268CHR - spalony element, co to może być?

rimanov 07 Gru 2022 09:44 1488 8
REKLAMA
  • #1 20322698
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 192
    Witam wszystkich.
    W ładowarce Erbauer ERB268CHR strzelił mi element zaznaczony na zdjęciu. Nie mam pojęcia, co to może być. Szukałem schematów, nie znalazłem.
    Najchętniej kupiłbym taką ładowarkę, nawet używaną, ale nie mogę nigdzie znaleźć, dlatego zmuszony jestem do naprawy.
    Czy ktoś orientuje się, cóż to za układ może być? Albo ma do zbycia taką ładowarkę?
    Chodzi o ładowanie akumulatorów Erbauer ERF269BAT Ni-Cd.

• REKLAMA
  • #2 20322774
    andrzej61
    Poziom 27  
    Ocena: 188
    W podobnej ładowarce z tematu na elektrodzie driverem przetwornicy jest :" Driver to GR8874 a tranzystor to 7N80 N-channel power MOSFET. "
    Można porównać piny z układem na PCB. Zapewne uszkodzeń jest więcej , chociażby tranzystor mosfet .
  • #3 20359731
    rimanov
    Poziom 23  
    Wymieniłem układ scalony na UC3843, tranzystor przy nim, rezystory przy tranzystorze (mam nadzieję, że dobrze sczytałem, bo jeden był bardzo niewyraźny), kondensator który był spuchnięty, transoptor. Po włączeniu od razu spaliło szklany bezpiecznik na wejściu.
  • REKLAMA
  • #4 20360710
    andrzej61
    Poziom 27  
    Jeżeli układ UC3843 to jest ten który tam powinien być, to w internecie jest wiele aplikacji z tym układem . Można sobie porównać i po mierzyć. Wygląda że jest jakiś zwarcie w pierwotnej części przetwornicy. Jak wyglądają diody w mostku prostowniczym na wejściu przetwornicy ?. Najlepiej do prób przetwornicy zasilać ją przez szeregowo podłączoną zwykłą żarówkę 40-60 W, np w miejsce bezpiecznika.
  • REKLAMA
  • #5 20384903
    rimanov
    Poziom 23  
    Diody wymienione. Przy okazji wymieniłem także kondensatory - zarówno elektrolit 400V jak i 2 plastikowe X2. Włączyłem, i od razu spaliło bezpiecznik.
    Z przetwornicą jeszcze się nie bawiłem. Jak znajdę chwilkę, spróbuję.
    Co do scalaczka - nie wiem, czy to ten sam, co był. Dałem element, który zasugerował jeden z użytkowników Elektrody.
  • #6 20385048
    andrzej61
    Poziom 27  
    Takie próby przetwornic z bezpiecznikiem zamiast żarówki kończą się przeważnie ponownym uszkodzeniem elementów. Ponownie do sprawdzenia diody w mostku prostowniczym oraz tranzystor mosfet na obecność zwarć. Co do US to może kolega przedstawi chociaż zdjęcie płytki z drugiej strony.
  • REKLAMA
  • #7 20386217
    rimanov
    Poziom 23  
    Na czerwono zaznaczyłem wyprowadzenia układu:

• Pomocny post
    #8 20387039
    andrzej61
    Poziom 27  
    Układ UC3843 nijak nie pasuje mi do przetwornicy tej ładowarki, np GND układu na płytce PCB to p.4 a GND układu UC to p.5, p.7 na PCB to NC a p.7 UC to zasilanie Vcc . Bardziej tu pasuje układ GR8874, chociaż nie do końca, chodzi o p.6 Vcc . Można by sobie rozrysować schemat z PCB i porównać z aplikacją tego układu .
  • #9 20387308
    rimanov
    Poziom 23  
    Masz rację. Moje niedopatrzenie, nawet nie pomyślałem, żeby sobie sprawdzić wyprowadzenia. Czyli jest możliwe, że wywala bezpiecznik przez ten układzik, skoro gdzieś tam zwarcie robi. Spróbuję poszukać jeszcze czegoś, co mogłoby spasować. I jestem oczywiście otwarty na propozycje układów :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ładowarką Erbauer ERB268CHR, w której doszło do uszkodzenia elementu. Po wymianie układu scalonego na UC3843 oraz innych komponentów, ładowarka nadal nie działała, co skutkowało spaleniem bezpiecznika. Użytkownicy zasugerowali, że układ UC3843 może nie być odpowiedni, a bardziej pasującym układem jest GR8874. Wskazano również na konieczność sprawdzenia diod w mostku prostowniczym oraz tranzystora MOSFET w celu zidentyfikowania ewentualnych zwarć. Użytkownik planuje dalsze próby naprawy oraz poszukiwanie schematów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA