logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Erbauer EC-18Li – przetwornica nie startuje po wymianie UCC28600, mostka i MOSFETa

rosomak19 04 Paź 2025 13:38 366 16
REKLAMA
  • #1 21709709
    rosomak19
    Poziom 23  
    Ocena: 387
    Już brak mi pomysłów na sekcję przetwornicy w ładowarce Erbauer EC-18Li . Koleżka coś kombinował z innymi akumulatorkami i uwalił sekcję przetwornicy. Poleciał , mostek prostowniczy, mosfet i dla spokoju wymieniłem układ UCC28600 i rezystor łączący bramkę mosfeta z wyjściem układu. Ni jak nie chce ruszyć ta przetwornica. Sekcja po stronie wtórnej działa . Sprawdziłem to , podając napięcie na diody prostownicze z zasilacza regulowanego. Po podaniu napięcia, diody led sygnalizują gotowość i po wpięciu akumulatorka zielona dioda zaczyna mrugać , sygnalizując ładownie. Na UCC 28600 napięcie zasilania to około 11V tylko jakoś dziwnie skacze, w przedziale 10.2V do 11.2 V . Jak mnie to zaraz mocniej pod..wi , to wytnę tą przetwornicę i dam zwykły zasilacz 21V 3A .
  • REKLAMA
  • #2 21709741
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2325
    Masz oscyloskop trzeba przeanalizować zmierzyć co się dzieje na zasilaniu układu.
  • REKLAMA
  • #4 21710593
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1223
    A czy po wymianie tranzystora tranzystora sprawdzałeś rezystor w jego źródle? Rzadko udaje mu się ocaleć po takim uszkodzeniu.

Zamiana strony pierwotnej na zewnętrzny zasilacz to zły pomysł. W ładowarce kontrola prądu realizowana jest poprzez oddziaływanie na stronę pierwotną tak, by utrzymać niezmienną wartość prądu akumulatora podczas całego cyklu ładowania.
  • #5 21710669
    rosomak19
    Poziom 23  
    Sprawdziłem i wymieniłem , bo zamiast 51 omów , było coś w k omach . Niestety , albo uszkodziłem nowy układ , albo był jakiś trefny . Czemu zły pomysł , jedynie ładowarka będzie dłużej ładować, przy stałym napięciu. Prąd będzie malał wraz z naładowaniem akumulatorków , do poziomu , aż zapewne elektronika odłączy napięcie , poprzez tranzystorek , który podaje je na jeden z pinów . Z tego co widzę ,to dla aku 18V ładowarka podaje 21V . Musiał bym to potestować , na zasilaczu regulowanym , jak to się będzie zachowywać w razie nie uruchomię tej przetwornicy . Wszystko było by fajnie ,jakby płytka nie była pokryta grubą warstwą ciężko usuwalnego lakieru . Przez to coś wylutować , sprawdzić , to koszmar.
  • #6 21711430
    W.P.
    rosomak19 napisał:
    bo zamiast 51 omów
    Czy więc mam rozumieć, że wstawiłeś tam 51Ω? To co najmniej 100 krotnie za dużo. Tam zwykle są wartości rzędu ułamka oma.

Nowy sterownik w zasadzie nie miał powodu do uszkodzenia. Zwykle pada, gdy dochodzi do uszkodzenia tranzystora kluczującego.

Energia zgromadzona w kondensatorze elektrolitycznym filtru zasilania w chwili uszkodzenie w/w tranzystora zamienia się w pracę, zwykle powodując rozerwanie tranzystora oraz niekontrolowany rozpływ prądów, także w stronę kontrolera. Skutkiem jest uszkodzony i kontroler, i rezystor pomiędzy jego wyjściem a bramką oraz przepalenie rezystora w źródle tranzystora.

Wstaw tam 0,51Ω, jeśli taka wartość daje się odczytać z kodu paskowego.
    rosomak19 napisał:
    Z tego co widzę ,to dla aku 18V ładowarka podaje 21V
    To zrozumiałe.

Ogniwa Li_Ion ładuje się do napięcia 4,2V/ogniwo i stąd 5 x 4,2 = 21V.
    Ponieważ charakterystyka rozładowania jest najmniej i najdłużej mało stroma (niemal płaska w f-cji czasu razładowania) dla napięcia 3,6V to takie ogniwa określa się napięciem 3,6V, i stąd 18V.
    Czasem zamiast 3,6V podaje się 3,7V ale i tak każdy wie o co chodzi.
    W/w plaski, lekko opadający przebieg charakterystyki to właśnie spadek napięcia od 3,7 do 3,6V.

Ps. Dlaczego stawiasz znaki przestankowe (,.) po spacji? To wbrew zasadom pisowni.
  • #7 21712156
    rosomak19
    Poziom 23  
    Co do znaków przystankowych, jakoś tak wychodzi : /
    Jeśli chodzi o ten rezystor, to na bank 51Omów, na rezystorze smd był opis 510. Znalazłem temat, gdzie ktoś opisuje wszystkie podzespoły w tej ładowarce .
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4073934.html
    A ten UCC28600 hmm, może był jakiś niesprawny? Już nie mam pojęcia, co mogło być nie tak, jeszcze tylko tych kondensatorów smd nie odlutowywałem (bo i tak niezłe pobojowisko, się zrobiło, przez ten lakier zabezpieczający, na płytce), sprawdziłem tak pobieżnie milimetrem. Skoro wszystkie diody sprawne, ten mały tranzystorek, rezystory, kondensatory, mosfet, to czego to gó...o nie startuje, lub czemu nowy układ się ewentualnie uszkodził .
  • #8 21712220
    W.P.
    Teraz tylko oscyloskop może coś podpowiedzieć.
    A czy sprawdzałeś transoptor? Niektóre kontrolery mają zabezpieczenie przed pracą w pętli otwartej. Jeśli nie zadziała sprzężenie zwrotne to się wyłączają zaraz po włączeniu.
  • REKLAMA
  • #9 21712287
    rosomak19
    Poziom 23  
    Szczerze mówiąc, to tylko na zwarcie sprawdziłem. Tylko tu się nic na pinie 5 nie pojawia, żaden sygnał sterujący mosfeta, nawet na chwilę, nic. Musiałbym nowy układ zamówić, bo temu jakoś nie ufam. Tylko to już przy okazji, bo sama przesyłka 5 razy tyle, co ten scalak.
  • #10 21712578
    W.P.
    Jeśli podczas uruchamiania nie zrobiłeś jakiegoś niekontrolowanego połączenia to układ raczej jest sprawny. W razie czego to są dostępne w Wektonie (wekton.pl) w cenie jednocyfrowej.

Na stronie TI znalazłem taki schemat aplikacyjny:
    Schemat aplikacyjny przetwornicy impulsowej z układami UCC28600 i UCC28601
    Wiem, że trudno poruszać się po płycie wysmarowanej lakierem ochronnym, ale spróbuj zasymulować mu rzeczywiste w-ki pracy.

Ja w takich przypadkach podłączam zasilanie do Vdd korzystając z zasilacza warsztatowego, a do tranzystora transoptora dolutowuję rezystor 4,7K. "Zmiękczam" zasilanie i zamiast sieci podłączam zasilacz 20-30V.
    Jeśli na stronie wtórnej pojawia się napięcie osiągając bez obciążenia wartość nominalną to w następnym kroku włączam do sieci poprzez szeregową żarówkę.

Przy zasilaniu z zasilacza zamiast sieci napięcie na wyjściu może nie osiągnąć znamionowej wartości, co jest zrozumiałe wobec zastąpienia sieci zasilaczem. Warto więc podnieść napięcie, by upewnić się, że kontroler zaczyna zmniejszać wypełnienie impulsu stabilizując napięcie wyjściowe.

Nie wiem jak zachowa się tutaj ten sterownik, gdyż trudno zasymulować mu sygnał OVP (nóżka 7). Nie naprawiałem dotychczas zasilacza z takim kontrolerem.

Transoptor łatwo sprawdzić zasilając diodę i obserwując czy tranzystor reaguje. Można to zrobić bez wylutowania z płyty. Chwilka, ale warta poświęcenia.

Żmudna to i niewdzięczna robota.
  • Pomocny post
    #11 21712719
    Telo
    Serwisant RTV
    Zobacz tematy o tej ładowarce.
    Tutaj gość pisze o wartości 0,3 Ω rezystora, tylko nie wiadomo, o jakim mowa?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3880343.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4073934.html
    W tym spisie go nie ma, faktycznie jest 51 Ω, dlaczego taka duża wartość, a spróbuj go zmniejszyć...
  • Pomocny post
    #12 21712831
    W.P.
    0,3Ω, jak pisze Kolega wyżej. A zwykle w tym miejscu spotyka się niższe wartości, najczęściej 0,22Ω dla przetwornic na 230V i 0,1Ω dla wersji amerykańskiej.
    To nasuwa przypuszczenia, że przyjęto pewien standard wartości napięć odwzorowujących prąd tranzystora kluczującego.

Spróbuj z mniejszą wartością podłączając do prób szeregową żarówkę 40W.
  • #13 21712984
    Telo
    Serwisant RTV
    Nie wiem czy ten rezystor autor wymieniał ale faktycznie jest 51Ω
    Zbliżenie na płytkę PCB z zaznaczonym rezystorem o wartości 51Ω.
  • #14 21713242
    rosomak19
    Poziom 23  
    Tak ten rezystor 510, obok tego zaznaczonego. Czy dobrze kolegę rozumiem, że z tym "zmiękczaniem" zasilania, to chodzi, aby podać napięcie stałe za mostkiem, lub na kondensator ? Jeśli tak, to taka metoda się nie sprawdzi, ponieważ, w nocie katalogowej, jest rozpisany program układu i nie wystartuje, do póki na VDD nie pojawi się 13V . Tym bardziej jest to irytujące, że ta przetwornica, to tylko kilka elementów, a taki dziwny problem robi. A jeszcze dopytam, bo zamiast oryginalnego mosfeta HFS8N60S zastosowałem BXP10N60F, wydaje się być ok ?
  • REKLAMA
  • #15 21713493
    W.P.
    Rezystor do kontroli prądu zwykle jest kilkuwatowy, więc duży.
    Czasem stosuje się SMD ale w postaci kilku połączonych równolegle. Poza tym w/w rezystor łączy źródło tranzystora z (-) mostka.
    rosomak19 napisał:
    Czy dobrze kolegę rozumiem, że z tym "zmiękczaniem" zasilania, to chodzi, aby podać napięcie stałe za mostkiem, lub na kondensator ?
    Nie. Miałem na myśli włączoną szeregowo z siecią żarówkę.
    Tym sposobem zwiększa się rezystancja źródła zasilania jakim jest sieć energetyczna.
    Jeśli doszłoby do niekontrolowanej pracy wskutek np. braku sprzężenia zwrotnego, uszkodzonego transformatora czy jakiegoś przypadkowego zwarcia, to zamiast efektów pirotechnicznych zapali się żarówka.

Wybór tranzystora w przetwornicach z układem sterującym w postaci scalonego kontrolera nie jest krytyczny. Możesz pozostawić ten tranzystor.
    Układy oparte na generatorze samodławnym są bardziej chimeryczne i wymagają zastosowania identycznego tranzystora.
    rosomak19 napisał:
    nie wystartuje, do póki na VDD nie pojawi się 13V
    No i właśnie pisałem o zasileniu z osobnego zasilacza warsztatowego.
    Nie wiem jak ten układ, ale większość startuje w okolicach 16V.

Ps. Szczerze powiedziawszy, bez oscyloskopu, zasilacza warsztatowego i podstawowego wyposażenia warsztatu ciężko zdiagnozować urządzenia impulsowe.
    Miernikiem wszystkiego nie wypatrzysz. Czasem kontroler rusza na chwilkę i się wyłącza jak mu coś nie pasuje. Miernikiem tego nie wychwycisz. Pozostaje tylko oscyloskop.
  • #16 21714113
    rosomak19
    Poziom 23  
    A nie, żarówka to obowiązkowo, włączyłem ją zamiast bezpiecznika. Próbowałem podawać z zasilacza warsztatowego, 13-14 woltów i nic to nie dało. Narazie niech nabiera mocy, czeka na lepsze czasy.
  • #17 21730711
    rosomak19
    Poziom 23  
    Nie wiem, jak to się stało, aż wstyd się przyznać, co było powodem, że przetwornica nie startowała. W.P. zadałeś dobre pytanie, a ja nie wiedzieć czemu, zafiksowałem się na bramce, a nie źródle. Choć rezystor 51omów w bramce też był uszkodzony. I zamiast zmierzyć rezystancję tego rezystora 0,3 oma , to zobaczyłem, że jest napięcie 325V, a rezystor akurat od widocznej strony wyglądał idealnie , jak nowy. A okazało się, że jest trzaśnięty i ma 106k. Także ładowarka działa.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omawiano problem z przetwornicą w ładowarce Erbauer EC-18Li, która nie uruchamia się po wymianie układu UCC28600, mostka prostowniczego oraz tranzystora MOSFET. Wymieniono oryginalny tranzystor HFS8N60U na BXP10N60F, a także rezystor łączący bramkę MOSFET-a z wyjściem układu sterującego, który okazał się mieć nieprawidłową wartość (51 Ω zamiast około 0,3–0,51 Ω). Sprawdzono działanie sekcji wtórnej, która działa poprawnie, a także napięcie zasilania układu UCC28600, które waha się między 10,2 a 11,2 V, co jest poniżej wymaganego progu startu (około 13 V). Zasugerowano użycie oscyloskopu do analizy sygnałów sterujących oraz sprawdzenie transoptora, który może zabezpieczać układ przed pracą w pętli otwartej. Wskazano, że rezystor pomiaru prądu w źródle MOSFET-a powinien mieć niską wartość (rzędu 0,1–0,3 Ω), a jego uszkodzenie jest częste po awarii tranzystora. Próby zasilania układu z zasilacza warsztatowego i zastosowanie żarówki szeregowo w celu zabezpieczenia przed zwarciem nie przyniosły efektu. Ostatecznie problemem okazał się uszkodzony rezystor o wartości około 0,3 Ω, który mimo pozornie dobrego wyglądu miał bardzo wysoką rezystancję (106 kΩ), co uniemożliwiało start przetwornicy. Po jego wymianie ładowarka zaczęła działać poprawnie. Dyskusja podkreśla znaczenie dokładnego pomiaru i kontroli wartości rezystorów oraz konieczność stosowania oscyloskopu do diagnozy układów impulsowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA