logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór mocy głośników wysokotonowych w kolumnach

dmucial 08 Gru 2022 07:53 495 1
REKLAMA
  • #1 20324308
    dmucial
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam, robię kolumny głośnikowe i napotkałem problem. Jako że nie jestem jeszcze aż tak doświadczony, chciałem się poradzić w kwestii mocy głośników wysokotonowych. Kolumna jest budowy zamkniętej 2 drożnej, głośnik niskotonowy to Alphard 100W 8Oh m. Zwrotnica ma podział przy 4kHz. Jaka jest najmniejsza możliwa moc głośnika wysokotonowego tak aby go nie spalić. Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 20324345
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    z twojego opisu nie da sie tego okreslic jednoznacznie:
    - typowo na glosnikach masz podana moc, nie do konca jest to moc samego glosnika a raczej moc kolumny w jakiej powinien pracowac, jezeli wybierzesz 100W glosnik wysokotonowy to powinno byc dobrze ale:
    - wszystko zalezy od zwrotnicy, czestotliwosci podzialu (nie mozna sobie jej dowolnie wybrac dla kazdego glosnika)
    - jezeli podasz nieodpowiedni sygnal o duzej mocy (przesterowanie, prostokat itd.) to spalisz nawet 500W glosnik bez wiekszego wysilku.
    - nie podales co to za glosnik niskotonowy i obudowa ale wnioskujac z producenta to cos "samochodowego" czyli o jakosci w kwestii sprzetu domowego nie rozmawiamy.
    - jezli jestes nie doswiadczony to czemu nie wybierzesz sprawdzonej konstrukcji? a kombinujesz z czyms nowym bez doswiadczenia, wyniki moga cie bardzo rozczarowac.
    Pozdrawiam
REKLAMA