logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polecany odsysacz do cyny do 50 PLN dla napraw TV - opinie i rekomendacje

ertevu 28 Lis 2004 13:17 5674 15
REKLAMA
  • #1 1019570
    ertevu
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Może nie jest to dobre pytanie w niedzielę rano, ale wypełniam właśnie zamówienie w sklepie North i chcąc go uzupełnić do 50 PLN pomyślałem o zakupie odsyszacza. Od kilku lat do odciągania cyny używam tylko plecionki ( najczęściej zielonej ) , bo kupowane kiedyś odsysacze doprowadzały mnie do szewskiej pasji już po kilku użyciach. Może jednak ktoś z kolegów używa na co dzień ( zadaję to pytanie na tym forum , bo głównie naprawiam TV) jakiegoś dobrego odsyszacza i mógłby go polecić.
  • REKLAMA
  • #3 1019622
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 205
    Ilu fachowców-tyle będzie pomysłów.Ja używam tego prostego z teflonową końcówką a najczęściej to taśmy rozlutowującej-kupuję duży krążek bo taniej wychodzi.Oczywiście marzy mi się stacja lutowniczo-rozlutowująca z kompresorem na gorące powietrze ale to wydatek kilku tysięcy zł.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1019864
    okjarek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    do telewizorow kup odsysacz z grubsza koncowka, przy trafach WN bedzie Ci latwiej odessac cyne.

pozdrawiam
  • #6 1019920
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6612
    Lepsze i gorsze (tanie i te droższe) odsysacze wyłądowały w koszu z powodów jak u autoa tematu.. Używam plecionki z North bo od innych dostawców to plecionka szmelc.
  • REKLAMA
  • #7 1421603
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Pozwólcie, że odgrzeję temat.
    Właśnie kupiłem na Allegro elektryczny odsysacz. Drugi z kolei bo pierwszy był niezbyt sprawny i przez własną głupotę sam go spitoliłem. (wpuść chama do biura to atrament wypije ;) )
    Przyszedł drugi, z tym jestem delikatniejszy. Dla mnie to rewelacja w porównaniu z tradycyjnymi odsysaczami z końcówką teflonową.

W instrukcji pisze, że to może służyć również jako lutownica. Ja tego nie wymagam. Odsysanie jest wręcz cudowne. Niepokoi mnie jedno zjawisko, zbiorniczek na cynę jest plastikowy, po kilkunastu min. pracy staje się bardzo gorący.
    Proszę użytkowników tego sprzętu o własne uwagi.

Moje uwagi, tyleż po nabyciu, błyskawiczne roztopienie cyny i odessanie nawet większej ilości nie sprawi odklejenia nawet tych najcieńszych ścieżek.
  • #8 1490060
    Marcin8051
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    kupiłem na allegro ZD11 CE odsysacz elektryczny (15zł). Dobrze działał przez pierwsze 4 płytki potem grot zżarło i tyle z użądzenia. Może ktoś wie z czego dorobić grot żeby tak szybko się nie utleniał albo czym poktyć miedziany. Odsysacz bardzo dobry tylko żeby grot był dobry.
  • #9 1491149
    DiZMar
    Poziom 43  
    W http://www.north.pl są do kupienia groty do lutownic tranformatorowych (jeżeli będą ci pasować) po 2PLN za 10szt lub grubsze na sztuki po 0,25PLN Trochę utwardzone białe nie utleniaja sie tak szybko jak miedziane z drutu.
  • #10 1491168
    Marcin8051
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    zwykłe groty mam nawet bardzo dobre niestety grot do odsysaczki jest z dziórką w środku i z odpowiednim gwitem a czegoś takiego nigdzie nie widziałem myślałem że dam do wytoczenia ale niewiem z czego żeby przeżył dłużej niż 2 godziny .
  • #11 1491333
    ertevu
    Poziom 18  
    Ponieważ temat został przeze mnie rozpoczęty a obecnie odżył więc gwoli ciekawości być może niektórych podam tylko ,że odsysacz zaproponowany mi przez rae0113 ,z którego byłem nawet początkowo zadowolony również po mniej więcej miesiącu wylądował w koszu. Powód- jest to konstrukcja z plastyku , źle dopasowana do dłoni, a potem zaczął się błyskawicznie łamać. Obecnie do odlutowywania trafopowielaczy używam jakiegoś najtańszego odsysacza produkcji China za 5zł ( metalowa obudowa).Pozdrawiam wszystkich.
  • #12 1491364
    DiZMar
    Poziom 43  
    Uważam, że plecionka miedziana sprawdza się najlepiej. Fakt, że jest jednorazowego użytku ale nie ma stresu, że w połowie pracy odsysacz trzeba wywalić do kosza.
  • #13 1491538
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2346
    Albo przy użyciu dość silnego odsysacza przy odsysaniu lutu odejdzie nam scieżka.
  • #14 1629585
    ertevu
    Poziom 18  
    Wrócę na chwilę jeszcze do tematu ,który kiedyś rozpocząłem. No więc kupiłem niedawno na giełdzie za 20PLn odsysacz elektryczny ( z grzałką i dziurką ).Czyli zamiast teflonowej czy plastykowej końcówki jest metalowy grot z otworem ogrzewany przez grzałkę . Dalej pojemnik na cynę , zwalniacz sprężyny jest już jakby konwencjonalny.Dzisiaj używałem go do odlutowywania trafopowielaczy i byłem bardzo zadowolony. Odciąga cynę łatwo nawet z punktów z " nitami" tak często stosowanych ( i słusznie zresztą ) np. przez Sony.Jedyny mankament to konieczność czekania ,aż nagrzeje się grzałka , ale potem wystarczy kilka chwil aby wylutować cały trafopowielacz.Niestety na urządzeniu nie ma żadnych oznaczeń- zatem nie jestem w stanie podać więcej szczegółów. Być może jest to polska rzemieślnicza produkcja. Ale urządzenie jest zgrabne , dobrze pasuje do dłoni. Może uda mi się dowiedzieć czekoś więcej podczas następnej wizyty na giełdzie.Wówczas dopiszę.
  • #15 1651724
    ertevu
    Poziom 18  
    No i mam już symbol tej odsysaczki którą jestem zachwycony-producenta nie znam ,ale też powinien być zachwycony. Otóż symbol to ZD-211 40W 50HZ-230V DESOLDERING TOOL.To wszystko co jest na naklejce. Dzisiaj naprawiałem głowicę z kilkoma nitami ( masami) z boku. Wylutowanie takiej głowicy , a następnie jej rozlutowanie -to teraz sama przyjemność.Pozdrawiam wszystkich.
  • #16 1862181
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    a co sadzicie o odsysaczach/rozlutownicach z gruszka ? montuje sie to jako koncowka do typowych lutownic grzalkowych ? Z tego co wiem to dosc drogi patent . Wyglada na to ze cyna zbiera sie potem w gumowej gruszce - jak wyglada sprawa z jej usuwaniem ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru odsysacza do cyny do 50 PLN, głównie do napraw telewizorów. Wielu użytkowników preferuje plecionkę miedzianą jako niezawodne i tanie rozwiązanie, choć jest jednorazowa. Odsysacze elektryczne z plastikową obudową często zawodzą po krótkim czasie użytkowania, natomiast modele z metalową obudową są trwalsze. Polecany jest odsysacz PROSKIT 1PK-366Q dostępny w sklepie North. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność stosowania odsysaczy z grubszą końcówką do odlutowywania trafopowielaczy wysokiego napięcia. Popularne są także elektryczne odsysacze z grzałką i metalowym grotem z otworem, np. model ZD-211 40W 50HZ-230V DESOLDERING TOOL, który umożliwia szybkie i skuteczne odsysanie cyny, także z elementów z nitami. Problematyczne jest szybkie zużycie grotów, które trudno zastąpić lub wykonać samodzielnie. Dyskutowano również o odsysaczach z gumową gruszką montowaną do lutownic grzałkowych, które są droższe i wymagają regularnego czyszczenia. Ogólnie, wybór odsysacza zależy od indywidualnych preferencji, rodzaju naprawianych elementów oraz budżetu, a plecionka pozostaje popularnym, choć mniej wygodnym, rozwiązaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA