logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa domowego subwoofera, który zagra ciepłym, głębokim basem, żeby całość za 3-4 tys PLN.

ciulalla 10 Gru 2022 09:56 684 8
REKLAMA
  • #1 20327686
    ciulalla
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, chcę zbudować subwoofer aktywny głównie do audio, który zagra ciepłym, głębokim basem. Nie wiem na jakim przetworniku najlepiej go wykonać i tu główny problem... Liczyłem na estradach, ale one mają duże siodło przy niskich częstotliwościach, domowych ciężko znaleźć. Sub będzie grał w otwartym salonie, z klatką schodową i górnym korytarzem jest to ok. 60 m? Chciałbym żeby całość zamknęła się w ok 3-4 tys PLN, mniej oczywiście też może być i w ok. max 160 litrach.
  • REKLAMA
  • #2 20327935
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 132
    Kiedyś popularne był kameleony z tonsila, lub konkurencja z stx. Teraz trudno powiedzieć co się sprawdza bo mało się pojawia takich konstrukcji na forum niestety.
  • #3 20328400
    ciulalla
    Poziom 11  
    No wiem, przeglądałem masę tematów na tym forum, nie ma nic podobnego do tego co oczekuję. Na STX coś oglądałem ale raczej też za nisko nie schodzą, przy małym opóźnieniu wychodzi około 8dB mniej przy 30-35Hz.
  • REKLAMA
  • #4 20328833
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 132
    Myślałeś nad czymś z CA? Oczywiście z górnej półki np. coś z firmy excurison. Słyszałem te głośniki na zawodach, było głośno :D
  • #5 20329134
    ciulalla
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o car audio to obawiam się że będzie tylko głośno i nic więcej, efekt kopania w karton albo coś w tym stylu, dla mnie sub nie musi burzyć ścian, ale zagrać niskim, ciepłym takim przyjemnym basem 🙂 choć może się mylę, może ktoś to przerabiał?
  • #6 20329201
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 490
    Fizyki nie oszukasz, bierz największy przetwornik na jaki Cię stać (oczywiście jakiejś normalnej klasy), obuduj skrzynią zgodną z obliczeniami, wysteruj bez przesady i będzie dobrze :)
  • REKLAMA
  • #7 20329270
    ciulalla
    Poziom 11  
    Jak zrobię np na eminence kilomax 18" to nie będzie przypadkiem tak że bas będzie spory, ale u sąsiadów w domu po drugiej stronie ulicy? 🙂
  • REKLAMA
  • #8 20329295
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 490
    Dlatego jest "wysteruj bez przesady" :)
  • #9 20329318
    grzechumk2
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Pokusiłem się kiedyś o budowę kolumny głośnikowej z tak zwanym, podwójnym bassreflexem, czyli zabudowane były obie strony strony głośnika. Całość oparta była na Tonsilu GDN 20/120/6 o ile dobrze pamiętam. Istotą dobrej zabudowy jest jej wytłumienie odpowiednimi matami akustycznymi i objętość dobrana do mocy i rozmiaru głośnika. Kolumna była pasywna napędzana mocą 60 W RMS ale legitymowała się basem bardziej odczuwalnym niż słyszalnym. Nie zawsze zestaw musi być aktywny, żeby robił robotę. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować aktywny subwoofer do audio, który zapewni ciepły, głęboki bas w otwartym salonie o powierzchni około 60 m², z budżetem 3-4 tys. PLN. W dyskusji poruszono różne opcje przetworników, w tym głośniki Tonsil i STX, jednak zauważono, że niektóre modele mogą nie schodzić wystarczająco nisko. Sugerowano również rozważenie głośników z segmentu car audio, takich jak Excurison, chociaż użytkownik obawia się, że mogą one generować tylko głośny, ale nieprzyjemny bas. Podkreślono znaczenie odpowiedniego wytłumienia obudowy oraz dostosowania jej objętości do mocy i rozmiaru głośnika, co może wpłynąć na jakość dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA