logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Witam ... poczytałem i pytam - budowa subwoofera ;) następny

erio 27 Wrz 2005 01:29 1709 6
REKLAMA
  • #1 1852441
    erio
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam ... z tego co widzę jest bardzo dużo zmiennych na jakie powinienem zwrócic uwagę chcąc zbudować subwoofer AKTYWNY jakiego potzebuję

1. Pokój 5x7 metrów = 35m2
    2. Ilość kasy - około 300 zł na głośnik , elektronike , wzmacniacz
    3. Bedzie działał z Wzmacniaczem Pioneer VSX812K 6.1 6x100W i 2x Unitra 30W Front, satelity 20W tył Tonsila i i 30W centralny Tonsil. Dzwięk z Soundstorma podłączony kablem optycznym.
    4. Zastosowanie większość filmy DVD mniejszość muza, raczej MP3
    5. Subwoofer typu BandPas czyli z niewidocznym głośnikiem( w trzeciej ścianie wewnątrz suba) tylko rura BReflex z przodu. Ostatecznie głośnik na dolnej ścianie

Z tego co sie doczytałem narazie to strzelam ze bede mia lglosnik za 55 zł GDN-27-150-8-SS stx ... chyba ze uważacie że powinien być mniejszy

1. proszę podajcie mi na tacy do tego(lub alternatywnego ) głośnika, jaka pojemność skrzyni ( jaka pojemność przedniej i tylnej czesci skrzyni, w przypadku band reflex)
    2. Jaki wzmacniacz i gdzie kupić i za ile dobrany do głośnika... najchętniej gotowca na płycie tylnej który tylko przylutuje do głośników i przykręcę.
    Jeśli musze sie zmieascic w 500 to tez mowcie.

Piszcie kompleksowe sugestie ... plizzz...thx ;)

Głośnik GDN-27-150-8-SS
  • REKLAMA
  • #2 1852466
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Pewnie na Pioneerze piszę ze ma 5x100Wat, a to oznacza, że starczy Tda 7294 albo mostek na LM3886 do Subwoofera..

Jesli to pierwsza konstrukcja zrób klasyczny Subwoofer BR

Masz 300 złoty na całośc a głośnik tylko za 55 złoty? Dołożył bym i kupił GDN 32/300 lub 27/300 który ma większa skutecznosć, będize głosniejszy.

Elektronika, jesli się oprzesz na scalaczku - to praktycznie koszta kostek, elektrolitów i trafa. (zapewne z tego amplitunera jest wyjście na subwoofer - niskopoziomowe. (więc odchodzi koszt filtracji)

Do tych głosników jesli już chcesz za pierwszym razem brac się za B-P polecałbym Ci dwie komory wentylowane.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 1852801
    erio
    Poziom 11  
    Tremolo napisał:

Masz 300 złoty na całośc a głośnik tylko za 55 złoty? Dołożył bym i kupił GDN 32/300 lub 27/300 który ma większa skutecznosć, będize głosniejszy.

Elektronika, jesli się oprzesz na scalaczku - to praktycznie koszta kostek, elektrolitów i trafa. (zapewne z tego amplitunera jest wyjście na subwoofer - niskopoziomowe. (więc odchodzi koszt filtracji)

Co do głośnika to niech będzie że wezmę 32/300 stx zołty 8 ohm za 114 zł.
    Czy ktoś z was mógłby wejsc do tych dziwnych programów i powiedzieć mi (praca/dziecko/no time zeby sie uczyć ich obsługi) i powiedzieć mi:

1. jak duże musiałyby być komory dla TEGO konkretnego głośnika GDN-32-300-8-SC (przypadek Band Pass, lub BASS REFLEX)
    2. jaka średnica obu bas reflexsów, jaka długość bas refleksów

ALBO PODAJCIE LINKA DO DOBRZE WYLICZONEGO GOTOWEGO SUBWOOFERA Aktywnego BP lub BR NA PORZADNYM GŁOŚNIKU / zebym zrobił taki sam i nie zawracał wasm dupy.

3. Podać adres skąd wziac zalilacz i całą elektronike na jednej płycie z gniazdami do 150 zł ktora pociągnie ten 300Watowy głośnik. I zeby to nie był element na którym słychać będzie oszczędzanie ... jeśli żadna firma nie oferuje gotowego modułu tylko do montażu, to może ktoś z was podejmie się zrobić panel tylni z zasilaczem, regulacją odcięcia, auto wyłączaniem, gniazdami itd ... co będie lepsze , gotowe moduły, czy jak ktoś z was zrobi ładny moduł ( za kase oczywiście.)http://subwoofery.abc24.pl/default.asp?kat=13069&pro=64256
    czy to jest coś warte ? drogie troche ...

Ja chcę to skręcić skleić włożyc moduł, głośnik i obić.
  • REKLAMA
  • #4 1853049
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Ten glosnik nie "siedzi" w BP - robienie takiego typu obudowy na sile nie ma sensu... Tylko po to, zeby bylo dziwnie? Przeciez to ma przede wszystkim grac...
    Jest temat wyszczegolniony z opisem - moze warto samemu sprobowac i sie tez przy okazji czegosc nauczyc?..

Umiescilbym go w 40 - 55 litrach. BR strojony w zakresie 38 - 45 Hz, najlepiej pod okolo 40 Hz.
  • #5 1853134
    erio
    Poziom 11  
    ok ... postanowione ... zrobie nie BandPass tylko Bass reflex ...

Głośnik będzie od spodu, a BR z przodu, pojemność taka jak napisałes, br taki jak napisałes ...

TERAZ CO DO PŁYTY STEROWANIA ZE WZMACNIACZeM ... gdzie tokupić gotowe ... moze jeden z was by zrobił za opłatą ... jeśli kupie GDN-32-300-8-SC to gdzie i za ile kupić elektronike ze wzmacniaczem itd ...

zaznaczam ze nie mam czasu tego zrobic sam ... sam chce złożyc subwoofer z dociętych płyt 22mm, głosnika i gotowego modułu do aktywneo suba ... gdzie i za ile i co kupic do tego głosnika ?? to : http://subwoofery.abc24.pl/default.asp?kat=13069
  • REKLAMA
  • #6 1853270
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Poszukaj na allegro - może znajdziesz coś ciekawego.

Jak już nie znajdziesz nic ciekawego - to kup jakiś mostkowalny wzmacniacz 2x4 Om około 2x150 Wat... To Ci powinno starczyć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 1853313
    erio
    Poziom 11  
    A TO CO PODALEM WYŻEJ ZA 250 ZŁ JEST ZŁE ? ZA DOBRE ... MOGE GO KUPIC DO ZASILENIA głosnika o sr. 30 cm i mocy 300 wat ?

Cytat:
    to kup jakiś mostkowalny wzmacniacz 2x4 Om około 2x150 Wat...

to jest osobny wzmacniacz ... a mi chodzi o cos co ładnie wejdzie do SUBWOOFERA!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy aktywnego subwoofera do pomieszczenia 5x7 m z budżetem około 300 zł na głośnik, elektronikę i wzmacniacz. Proponowany głośnik to STX GDN-27-150-8-SS za 55 zł, jednak zalecane jest dołożenie do głośnika o większej skuteczności, np. GDN-32-300-8-SC za 114 zł. Konstrukcja powinna być klasycznym subwooferem typu Bass Reflex (BR) o pojemności 40-55 litrów, strojonym na około 40 Hz, z głośnikiem umieszczonym na dolnej ściance i otworem BR z przodu. Budowa subwoofera typu Band Pass (BP) dla tego głośnika nie jest rekomendowana ze względu na nieoptymalne dopasowanie. Wzmacniacz do subwoofera może bazować na scalakach TDA7294 lub LM3886 w układzie mostkowym, zapewniając moc odpowiednią do głośnika (około 150-300 W). Gotowe moduły wzmacniaczy zasilanych z zasilaczy impulsowych można znaleźć na aukcjach internetowych, jednak ważne jest, aby moduł miał odpowiednią moc i jakość dźwięku. Autor poszukuje również gotowego panelu tylnego z regulacją, automatycznym wyłączaniem i gniazdami, który można łatwo zintegrować z obudową. Wskazano, że warto rozważyć zakup mostkowalnego wzmacniacza 2x4 Ω o mocy około 2x150 W, który powinien wystarczyć do zasilenia głośnika. Podsumowując, rekomendowana jest obudowa Bass Reflex o określonej pojemności, głośnik STX GDN-32-300-8-SC oraz wzmacniacz na TDA7294 lub LM3886, z możliwością zakupu gotowego modułu wzmacniacza i zasilacza do montażu w subwooferze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA