logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Domofon HikVision podłączenie bramy i furtki, różne napięcia.

xfire119 10 Gru 2022 17:40 4098 7
  • #1 20328430
    xfire119
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Zakupiłem domofon HikVision (DS-KD8003+DS-KH8350) z zamiarem sterowania furtką i bramą. Brama Nice HYKE.
    Podłączyłem elektrozaczep 12V do zewnętrznego modułu domofonu jak na załączonym obrazku.
    Domofon HikVision podłączenie bramy i furtki, różne napięcia.
    Myślałem, że bramę podłączę analogicznie do NO2, ale okazuje się, że sterownik bramy sam podaje napięcie na wejściu pozwalającym dać sygnał otwarcia bramy. I to napięcie 29V. Zdjęcie poniżej.
    Domofon HikVision podłączenie bramy i furtki, różne napięcia.

Gdyby to było napięcie 12V, mógłbym wykorzystać zasilanie z bramy do elektrozaczepu zamiast brać je z domofonu. Nawet gdyby było 24V to mógłbym zmienić zaczep na 24v i postąpić analogicznie. Ale z 29V nie bardzo wiem co zrobić.
    A nie wygląda na to, żeby domofon mógł używać dwóch różnych napięć do sterowania wyjściami.
  • #2 20328514
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 645
    Zastosuj przekaźnik, np PK1V. Będzie działać tak jak powinno.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20328606
    xfire119
    Poziom 3  
    dawidedziu napisał:
    Zastosuj przekaźnik, np PK1V. Będzie działać tak jak powinno.

To musiałby być chyba przekaźnik działający w drugą stronę tzn. zasilany 30V a 12V na stykach przekaźnika.
  • #4 20328641
    dawidedziu
    No a czy nie możesz zasilić przekaźnika z domofonu? I wtedy styki robocze przekaźnika podłączysz pod styki wyzwalające ruch bramy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20328682
    xfire119
    Poziom 3  
    dawidedziu napisał:
    No a czy nie możesz zasilić przekaźnika z domofonu? I wtedy styki robocze przekaźnika podłączysz pod styki wyzwalające ruch bramy.

Ale ja mam już napięcie na stykach wyzwalających ruch bramy. Pewnie tak to zostało rozwiązane, żeby można było zwykłym przełącznikiem bramę otwierać.
  • #6 20328707
    dawidedziu
    Masz tam styki SbS(otworzy, zatrzymuje i zamknie) i Open(otworzy).
    One działają po ich zwarciu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20328734
    xfire119
    Poziom 3  
    dawidedziu napisał:
    Masz tam styki SbS(otworzy, zatrzymuje i zamknie) i Open(otworzy).
    One działają po ich zwarciu.

Ok. Teraz rozumiem, jakoś się zafiksowałem, żeby całość zasilić z tych styków Open a nie z Domofonu.
    Przy odwróceniu logiki wszystko jasne.
    Dzięki.
  • #8 20328739
    xfire119
    Poziom 3  
    Rozwiązanie: Zastosowanie przekaźnika na obwodzie między Domofonem a Bramą.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił domofon HikVision (DS-KD8003+DS-KH8350) do sterowania furtką i bramą Nice HYKE. Po podłączeniu elektrozaczepu 12V do modułu domofonu, napotkał problem z napięciem 29V na wejściu sterownika bramy, co uniemożliwiało bezpośrednie połączenie. Uczestnicy dyskusji zasugerowali zastosowanie przekaźnika, który umożliwiłby prawidłowe połączenie między domofonem a bramą, zasilając przekaźnik z domofonu i wykorzystując jego styki do otwierania bramy. Użytkownik zrozumiał, że powinien zmienić podejście do zasilania, co rozwiązało jego problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA