logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podpięcie elektrozaczepu do domofonu (sterowanie domofon + przycisk)

henazari 19 Lut 2021 20:38 8382 28
  • #1 19268767
    henazari
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam!
    Potrzebuję podłączyć elektrozaczep +24v do domofonu z przekaźnikami +12v stosując przekaźnik samochodowy. Dzwoniąc na serwis sklepu w którym zakupiłem domofon (HIKVISION DS-KIS703-P) powiedziano mi, że przekaźniki są na 12v i nie mogę zastosować elektrozaczepu +24. Nie chcę wydawać pieniędzy na nowy zaczep więc chcę wykorzystać ten zasilając go jak do tej pory z sterownika bramy (posiada wyjście 24v 1A, elektrozaczep potrzebuje 24v 200mA). Czy schemat podłączenia jest poprawny? Czy diody są dobrze rozmieszczone i podłączone? Czy umieścić diody przed przekaźnikiem samochodowym? Chcę żeby ten układ był jak najbardziej bezpieczny dla domofonu i stacji bramowej, chcę uniknąć napięcia wstecznego z elektrozaczepu czy przekaźnika.
  • Pomocny post
    #2 19268787
    Rysiek2
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 659
    Wszystko źle

Przekaźnik samochodowy cewką do wyjścia NO i +12V domofonu
    Przycisk równolegle do NO i COM w domofonie.
    Styki przekaźnika samochodowego szeregowo z którymś z przewodów zasilania 24V
    Równoległa dioda przy elektrozaczepie odwrotnie spolaryzowana
    Diody pozostałe zbędne

Dodano po 19 [minuty]:

Jak grzecznie prosisz to masz:
    Załączniki:
    • Podpięcie elektrozaczepu do domofonu (sterowanie domofon + przycisk) Schowek01.jpg (30.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 19268843
    henazari
    Poziom 10  
    Rysiek2 napisał:
    Wszystko źle

Diody pozostałe zbędne

Czy tak lepiej? Co do przekaźnika to pomyliłem symbole, już poprawiłem na takie jak mam na przekaźniku. Przycisk nie może zostać tak jak jest? Musiałbym przeciągać dodatkowe przewody do słupka a tego chciałbym uniknąć.

Ok widzę, że pomyliłem kierunek diody. Jeśli tak będzie lepiej z tym przyciskiem to może jakoś to spróbuję zrobić. Wielkie dzięki za pomoc! :)
  • Pomocny post
    #4 19268852
    Rysiek2
    henazari napisał:
    Przycisk nie może zostać tak jak jest?

Nie koniecznie, możesz go równie dobrze zainstalować równolegle do styków przekaźnika samochodowego jak na twoim rysunku.

Dodano po 1 [minuty]:

Ale dioda na elektrozaczepie musi być spolaryzowana zaporowo tak jak na moim rysunku
  • #5 19268864
    henazari
    Poziom 10  
    Rysiek2 napisał:
    henazari napisał:
    Przycisk nie może zostać tak jak jest?

Nie koniecznie, możesz go równie dobrze zainstalować równolegle do styków przekaźnika samochodowego jak na twoim rysunku.

Dodano po 1 [minuty]:

Ale dioda na elektrozaczepie musi być spolaryzowana zaporowo tak jak na moim rysunku

Tak tak, już wszystko wiem. Bardzo dziękuję za pomoc, jak tylko zrobi się cieplej zabieram się do działania. Pozdrawiam!
  • #6 19268868
    Rysiek2
    Tak na dobrą sprawę mógłbyś podłączyć się bezpośrednio obwodem 24V do styków NO i COM domofonu. Bez pośrednictwa przekaźnika samochodowego.
  • #7 19268874
    henazari
    Poziom 10  
    Rysiek2 napisał:
    Tak na dobrą sprawę mógłbyś podłączyć się bezpośrednio obwodem 24V do styków NO i COM domofonu. Bez pośrednictwa przekaźnika samochodowego.

Tak też chciałem zrobić ale zadzwoniłem do serwisu sklepu w którym kupiłem, żeby upewnić się czy tak mogę i serwisant powiedział, że nie ma takiej opcji bo przekaźniki 12v. Pewnie się mylił ale wolę zrobić przez drugi przekaźnik i mieć spokój z gwarancją.
  • #8 19268878
    Rysiek2
    Możesz mi podać jaki to model domofonu?
  • #9 19268890
    henazari
    Poziom 10  
    Rysiek2 napisał:
    Możesz mi podać jaki to model domofonu?

HIKVISION DS-KIS703-P

Model stacji bramowej: DS-KV8103-IMPE2
    Monitor: DS-KH6320-WTPE2
    Zestaw 2 żyłowy
  • #10 19268910
    Rysiek2
    Niestety instrukcja nie zawiera żadnych parametrów styków przekaźnika sterującego elekrozaczep.
    Kompletnie nie mam zaufania do firmy która nie podaje podstawowych parametrów układów wyjściowych.

I to kalectwo języka jest przerażające:
    Załączniki:
    • Podpięcie elektrozaczepu do domofonu (sterowanie domofon + przycisk) Schowek03.jpg (74.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 19268937
    kood
    Ocena: 443
    "The input voltage for electric lock is 12V and the maximum current is 200 mA."
  • #12 19268969
    Rysiek2
    kood napisał:
    The input voltage for electric lock is 12V and the maximum current is 200 mA.

Kompletna bzdura - pierwszy raz słyszę o takich "wyśrubowanych" parametrach dla elektrozaczepu.
    Chyba, że zapomniałeś dopisać jedno zero przy prądzie.
    Z czego jest ten cytat podaj link.
  • #13 19268973
    henazari
    Poziom 10  
    Jakość adekwatna do ceny, na szczęście nie zaryzykowałem przez przekaźnik domofonu.

Na wyjściu z domofonu jest 12V 1A do zasilenia elektrozaczepu.. o ile dobrze pamiętam więc przekaźniki powinny tyle wytrzymać - tak przynajmniej mi się wydaje..
  • #14 19269002
    kood
    Ocena: 443
    Rysiek2 napisał:
    Kompletna bzdura - pierwszy raz słyszę o takich "wyśrubowanych" parametrach dla elektrozaczepu.
    Chyba, że zapomniałeś dopisać jedno zero przy prądzie.

Ja nie piszę instrukcji dla hikvisiona w dodatku po angielsku.

https://www.napad.pl/instrukcje/ud07733b_base...m_bundlequick_start_guide_v1_0_0_20180117.pdf

lub tutaj

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc...download%3D1&usg=AOvVaw1VdNt94bADQGgOIKnkntTn
  • #15 19269012
    Rysiek2
    henazari napisał:
    Na wyjściu z domofonu jest 12V 1A do zasilenia elektrozaczepu..

Z tego co ja widziałem na tym schemacie który rozrysowałeś to tam są styki bezpotencjałowe.
    Oczywiście wydajność wewnętrznego źródła zasilania dla zasilania standardowego EZ ma parametry 12V/1A.
    Klasyką zasilania elektrozaczepu nie jest wykorzystanie wewnętrznego źródła zasilania ale wykorzystanie oddzielnego obwodu
    zasilania elektrozaczepu albo zwory elektromagnetycznej. Wtedy każdy szanujący się producent określa jakie są parametry obciążeniowe
    styków przekaźnika aby instalator mógł dobrać optymalne urządzenia.

kood napisał:

No więc wg mnie jest tak - zapis ten dotyczy określenia warunków dla których podano długości okablowania przy różnych "grubościach" przewodów.
    Nie upieram się gdyż ta instrukcja napisana jest wg. mnie nawet po angielsku zupełnie nieczytelnie.
    To jednak wynikało by z kontekstu. Chyba obaj zgodzimy się że przekaźnik sterujący elektrozaczepem powinien mieć jednak nieco lepsze parametry
    niż 200mA przy 12V? Tym bardziej, że na rynku jest stosunkowo mało elektrozaczepów niskoprądowych o takich parametrach.
    Standardem są 350-500mA a te już na starcie byłyby niedopuszczalne.

Wydajność zasilacza jaką podał kolega @henazari czyli 12V 1A jest już bardziej realna (gdzieś też się spotkałem się z taką wartością w którejś instrukcji)
    ale nadal nie są to parametry styków przekaźnika elektrozaczepu wg mnie.

Nigdzie nie znalazłem tych parametrów w dokumentacjach HIK'a.
    Chciałbym tu jednak zastrzec, że ta firma to nie jest moja bajka. Kiedyś, na początku jej egzystowania na polskim rynku
    sparzyłem się na jakości kamer i tak już omijam szerokim łukiem. Tak więc moja ocena pewnie nie jest do końca obiektywna.
  • #16 19269078
    henazari
    Poziom 10  
    Rysiek2 napisał:
    henazari napisał:
    Na wyjściu z domofonu jest 12V 1A do zasilenia elektrozaczepu..

Z tego co ja widziałem na tym schemacie który rozrysowałeś to tam są styki bezpotencjałowe.
    Oczywiście wydajność wewnętrznego źródła zasilania dla zasilania standardowego EZ ma parametry 12V/1A.
    Klasyką zasilania elektrozaczepu nie jest wykorzystanie wewnętrznego źródła zasilania ale wykorzystanie oddzielnego obwodu
    zasilania elektrozaczepu albo zwory elektromagnetycznej. Wtedy każdy szanujący się producent określa jakie są parametry obciążeniowe
    styków przekaźnika aby instalator mógł dobrać optymalne urządzenia.

kood napisał:

No więc wg mnie jest tak - zapis ten dotyczy określenia warunków dla których podano długości okablowania przy różnych "grubościach" przewodów.
    Nie upieram się gdyż ta instrukcja napisana jest wg. mnie nawet po angielsku zupełnie nieczytelnie.
    To jednak wynikało by z kontekstu. Chyba obaj zgodzimy się że przekaźnik sterujący elektrozaczepem powinien mieć jednak nieco lepsze parametry
    niż 200mA przy 12V? Tym bardziej, że na rynku jest stosunkowo mało elektrozaczepów niskoprądowych o takich parametrach.
    Standardem są 350-500mA a te już na starcie byłyby niedopuszczalne.

Wydajność zasilacza jaką podał kolega @henazari czyli 12V 1A jest już bardziej realna (gdzieś też się spotkałem się z taką wartością w którejś instrukcji)
    ale nadal nie są to parametry styków przekaźnika elektrozaczepu wg mnie.

Nigdzie nie znalazłem tych parametrów w dokumentacjach HIK'a.
    Chciałbym tu jednak zastrzec, że ta firma to nie jest moja bajka. Kiedyś, na początku jej egzystowania na polskim rynku
    sparzyłem się na jakości kamer i tak już omijam szerokim łukiem. Tak więc moja ocena pewnie nie jest do końca obiektywna.

Wybrałem ten zestaw bo ma intuicyjne menu i dobrej jakości wykonanie. Dodatkowym plusem jest jeden zasilacz 24v, który wszystko zasila - nie potrzeba dystrybutora audio-video ani switcha poe. Niestety nie jestem do końca zadowolony z tych 2 żył bo skonfigurowanie tego graniczy z cudem. Stacja wewnętrzna łączy się z wifi i można w niej wszystko ustawić czego nie można powiedzieć o stacji zewnętrznej do której nie mam dostępu, nie wiem jak się z nią połączyć.. Wynikiem tego są różne daty i godziny na widoku z kamery i menu wideofonu. Dziwi mnie to, że sprzedają taki sprzęt. którego nie da się skonfigurować (chyba że jest jakiś sposób o którym nie wiem).
  • #17 19269084
    Rysiek2
    henazari napisał:
    Wybrałem ten zestaw bo ma intuicyjne menu i dobrej jakości wykonanie. Niestety nie jestem do końca zadowolony z tych 2 żył bo skonfigurowanie tego graniczy z cudem. Stacja wewnętrzna łączy się z wifi i można w niej wszystko ustawić czego nie można powiedzieć o stacji zewnętrznej do której nie mam dostępu, nie wiem jak się z nią połączyć.. Wynikiem tego są różne daty i godziny na widoku z kamery i menu wideofonu. Dziwi mnie to, że sprzedają taki sprzęt. którego nie da się skonfigurować (chyba że jest jakiś sposób o którym nie wiem).

Niestety tu Ci nie pomogę gdyż, jak pisałem, HIK to nie moja bajka.
    No i trzeba smutno skonstatować, że wcale zestaw nie jest tani.
  • #18 19269148
    henazari
    Poziom 10  
    Rysiek2 napisał:
    henazari napisał:
    Wybrałem ten zestaw bo ma intuicyjne menu i dobrej jakości wykonanie. Niestety nie jestem do końca zadowolony z tych 2 żył bo skonfigurowanie tego graniczy z cudem. Stacja wewnętrzna łączy się z wifi i można w niej wszystko ustawić czego nie można powiedzieć o stacji zewnętrznej do której nie mam dostępu, nie wiem jak się z nią połączyć.. Wynikiem tego są różne daty i godziny na widoku z kamery i menu wideofonu. Dziwi mnie to, że sprzedają taki sprzęt. którego nie da się skonfigurować (chyba że jest jakiś sposób o którym nie wiem).

Niestety tu Ci nie pomogę gdyż, jak pisałem, HIK to nie moja bajka.
    No i trzeba smutno skonstatować, że wcale zestaw nie jest tani.

Patrząc po innych firmach ciężko znaleźć coś z taką funkcjonalnością do 1000zł, chyba że coś przeoczyłem
  • #19 19270384
    henazari
    Poziom 10  
    Rysiek2 napisał:
    Wszystko źle

Diody pozostałe zbędne

Dodano po 19 [minuty]:

Jak grzecznie prosisz to masz:

Podłączyłem wszystko tak jak na schemacie i działa idealnie. Napotkałem tylko jeden problem z diodą. Zasilanie z centrali bramy nie posiada oznaczenia (+) i (-). Sprawdzając multimetrem zawsze jest +26v - próbowałem sondy na zmianę i cały czas jest +26v. Jak podłączyć diodę w takim przypadku? W którym kierunku?

Przed montażem domofonu furtka była otwierana na przycisk i instalator nie zastosował diody na elektrozaczepie.
  • Pomocny post
    #20 19270619
    Rysiek2
    Skoro tam jest zasilanie AC to całkowicie zmienia postać rzeczy. Absolutnie nie możesz tam wpinać diody. Możesz to zostawić bez tej diody i będzie dobrze.
    Nie wiem dlaczego na pierwszym schemacie podałeś polaryzację dla tych 24V bo to jest bardzo ważne i było mylące.
  • #21 19271017
    henazari
    Poziom 10  
    Rysiek2 napisał:
    Skoro tam jest zasilanie AC to całkowicie zmienia postać rzeczy. Absolutnie nie możesz tam wpinać diody. Możesz to zostawić bez tej diody i będzie dobrze.
    Nie wiem dlaczego na pierwszym schemacie podałeś polaryzację dla tych 24V bo to jest bardzo ważne i było mylące.

Wiedziałem tylko, że jest tam zasilanie 24v a dopiero dzisiaj zauważyłem, że jest to AC dlatego taki schemat. Czyli nie pomyliłem się i zrobiłem dobrze. Zawsze się czegoś człowiek nauczy. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc! :)
  • Pomocny post
    #22 19271433
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    henazari napisał:
    Przycisk nie może zostać tak jak jest? Musiałbym przeciągać dodatkowe przewody do słupka a tego chciałbym uniknąć.
    Może zostać.
    Tylko przekaźnik 12V nie samochodowy.
    Bo cewka przekaźnika samochodwego bierze dużo prądu 120mA.
    Cewka typowego przekaźnika pobiera ok.20mA.
    Do cewki przekaźnika należy także podłączyć równolegle diodę.
    henazari napisał:
    Wiedziałem tylko, że jest tam zasilanie 24v a dopiero dzisiaj zauważyłem, że jest to AC dlatego taki schemat.
    Równolegle do elektrozaczepu należy podłaczyć dioę "transil" dwukierunkową napięcie 50- 60V.
  • #23 19271821
    henazari
    Poziom 10  
    CYRUS2 napisał:
    henazari napisał:
    Przycisk nie może zostać tak jak jest? Musiałbym przeciągać dodatkowe przewody do słupka a tego chciałbym uniknąć.
    Może zostać.
    Tylko przekaźnik 12V nie samochodowy.
    Bo cewka przekaźnika samochodwego bierze dużo prądu 120mA.
    Cewka typowego przekaźnika pobiera ok.20mA.
    Do cewki przekaźnika należy także podłączyć równolegle diodę.
    henazari napisał:
    Wiedziałem tylko, że jest tam zasilanie 24v a dopiero dzisiaj zauważyłem, że jest to AC dlatego taki schemat.
    Równolegle do elektrozaczepu należy podłaczyć dioę "transil" dwukierunkową napięcie 50- 60V.

Co do cewki przekaźnika samochodowego - nie przeszkadza mi to, zasilanie domofonu daje z nią radę i przekaźnik działa idealnie bez żadnych opóźnień. Przycisk jak doradził mi @Rysiek2 zamontowałem przed przekaźnikiem. Co do diody, myślałem nad nią - nawet jeśli nie jest potrzebna to dla bezpieczeństwa sterowania domofonu wolę ją zamontować żeby później nie było problemów z gwarancją. Rozumiem, że diodę mam zamontować w taki sposób:

Co do diody przy elektrozamku - jeśli tak ma być bezpieczniej dla sterownika bramy to oczywiście ją zamontuję. Rozumiem, że w ten sam sposób co diodę przy przekaźniku.
  • #24 19271899
    Rysiek2
    henazari napisał:
    Rozumiem, że w ten sam sposób co diodę przy przekaźniku.

Tak jest - spolaryzowana zaporowo.
  • #25 19273639
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 535
    henazari napisał:
    Rozumiem, że diodę mam zamontować w taki sposób:

Dioda w #23 jest ok. podłączona, albo kup taki przekaźnik samochodowy z diodą już w środku.
    A przy ryglu to bez diód, bo jest tu napięcie AC, a i krótkie przewody są.
    Rygiel i tak jest odseparowany od instalacji domofonu, to odnośnie gwarancji.
  • #26 19494236
    misiupl
    Poziom 11  
    Witam,

mam jakiś badziewny videodomofon i chciałem dorzucić sterowanie elektrozaczepem + przycisk wyjścia przy furtce.
    Czy układ jak na rysunku będzie odpowiedni?

ps. przycisk zwykły dzwonkowy

Z góry dzięki za pomoc.
  • #27 19494731
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2089
    misiupl napisał:
    mam jakiś badziewny videodomofon

Jaki?
  • #28 19495342
    misiupl
    Poziom 11  
    Ircys napisał:
    misiupl napisał:

Jaki?

Eura vdp-18a3 mars
  • #29 19495835
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2089
    misiupl napisał:
    Ircys napisał:
    misiupl napisał:

Jaki?

Eura vdp-18a3 mars

Moje wyrazy współczucia...

Schemat jest OK.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu elektrozaczepu 24V do domofonu HIKVISION DS-KIS703-P, który działa na 12V. W trakcie dyskusji omówiono różne metody podłączenia, w tym użycie przekaźnika samochodowego oraz diod, aby zabezpieczyć układ przed napięciem wstecznym. Ustalono, że dioda przy elektrozaczepie powinna być spolaryzowana zaporowo, a w przypadku zasilania AC nie należy stosować diody. Użytkownik zdecydował się na podłączenie przez przekaźnik dla bezpieczeństwa i zgodności z gwarancją. Wspomniano również o problemach z konfiguracją stacji bramowej oraz o jakości sprzętu HIKVISION.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA