logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nawijać transformatory: dobór drutu i wykorzystanie rdzenia?

inkognito09 17 Lis 2005 15:05 25498 10
REKLAMA
  • #1 1998989
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Witam. Chcę zacząć samemu nawijać transformatory. Mam sporo rdzeni ze spalonymi uzwojeniami i pokaźne zasoby izolowanego drutu. Wiem tylko co to jest przekładnia transformatorowa i jak obliczyć (prawo ohma) jaki prąd przepłynie przez pierwotne i wtórne uzwojenia. Ale nie do końca wiem jaki prąd może przetrwać drut żeby się nie spalił i nie wiem czy jak nawijać, żeby wykorzystać jak najwięcej możliwości indukcyjne rdzenia.

P.S. Czasu mam sporo, mogę poświęcić nawet tydzień na jedną sztukę, nigdzie mi się nie spieszy.
  • REKLAMA
  • #2 1999001
    romek77r
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Osobiscie nie polecam nawijania transformatorow na 230V od "0" nawet jest masz duzo drutu w emalii izolacyjnej to i tak jest to nibezpieczne. Samemu najlepiej nawija sie transformatory i dlawiki zwrotnicowe i inne mniejsze ale nie na 230V!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1999070
    romek77r
    Poziom 17  
    Mysle ze duzo informacji o nawijaniu transformatorow znajdziesz w projektach budowy Tesli :D A tak na serio to do nawijanie nie trzeba miec wielkiej wiedzy - chodzi jedynie o przekladnie, wlasciwosci megnetyczne rdzenia i prady jakie przeplywaja przez przewod

znalazlem na elektrodzie http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/trafa/trans1/trans.htm
  • REKLAMA
  • #5 1999110
    inkognito09
    Poziom 29  
    Serdeczne dzięki - tego mi było trzeba. Jeszcze zapytałbym się o coś takiego jak obciążalność przewodu (?) czy jakoś tak? Tzn. ile amper może przepłynąć przez przewodnik żeby go nie usmażyć??? Jakiej gdybości drut (miedziany) może przetrwać jaki prąd (może jakiś wykresik?).
  • Pomocny post
    #6 1999195
    romek77r
    Poziom 17  
    Wszystko o nawijaniu transformatorow:

http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/trafa/trans1/trans.htm

http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/trafa/trans1/trans_a.htm

http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/trafa/trans6/trans.htm <- sr. drutu :D

Troche z tym jest liczenia ale jak sie z tym przespisz kilka nocy to mysle ze zrobisz sobie transformator do 1000W :)
  • #7 2000053
    inkognito09
    Poziom 29  
    Trochę przytłaczająca ilość cyferek....... Ale co tam! :D Ważny efekt końcowy! Osobiście nie przepadam za matematyką, ale jakoś to przetrawię. Mam dużo czasu i nie musze się spieszyć. Dzięki. Temat uważam za zamknięty! :D
  • Pomocny post
    #8 2000128
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Najkrótszy kurs obliczania trafo wrzuciłem w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic390512.html
    Nie jest to aż takie trudne (obliczanie) ale wykonanie tak by zapewnić użytkownikowi bezpieczeństwo i żeby się nie spalił po kilku dniach pracy to już całkiem inna bajka. W starszych poradnikach dla elektroników znajdziesz szczegóły mechaniki traf (izolacja, skręcanie rdzenia itp).
  • #9 2006407
    henx
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    w pierwszym linku od kolegi Efekt02 masz nomogram a na nim wszystko co potrzeba do nawinięcia transformatorka poczytaj tylko jak z tego się korzysta i napewno nawiniesz to co chcesz
  • #10 2006760
    piachol
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    zawsze nawilam transformatory wg. starej zasady czyli 45/na przekrój rdzenia w cm2 (środkowej kolumny). Wychodzi ilość zwojów na Volt. Od strony pierwotnej po obliczeniu odejmujemy 5% a do wtórnej dodajemy 5% ilości zwojw. Po takim obliczeniu nigdy nie miałem problemów.
  • #11 2006981
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Sposób uproszczony ale sprawdzony, kiedy trzeba trafo szybko policzyć sam go używam.
    Minusy: przy trafach ponad mniej więcej 80VA nap. wtórne wychodzi troszeczkę większe (o kilka %) niż miało być oraz zwykle są problemy ze zmieszczeniem uzwojeń w oknie. Współczesne rdzenie dopuszczają większą indukcję, współczynnik "45" moze mieć wartość nawet 36, zatem zwoi bywa o wiele mniej. "45" pochodzi jeszcze z czasów powszechnego używania blach krzemowych.
    Współczesne druty nawojowe dopuszczają wyższą temperaturę pracy, współczynnnik "0,7" przy obliczaniu średnicy miewa wartość 0,6 a nawet mniej.
    A przy okazji - przeliczenie z tych wzorów i przewinięcie trafa które oryginalnie było na 60 Hz nie uda się - uzwojenia na 200% nie zmieszczą się w oknie. Rdzenie o tych samych mocach przy 60 Hz mają dużo mniejsze okna.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnego nawijania transformatorów, ze szczególnym uwzględnieniem doboru drutu oraz wykorzystania rdzenia magnetycznego. Podkreślono, że nawijanie transformatorów sieciowych 230V od podstaw jest niebezpieczne i wymaga ostrożności, natomiast mniejsze transformatory i dławiki można wykonywać samodzielnie. Kluczowe aspekty to obliczenie przekładni, właściwości magnetyczne rdzenia oraz prądy dopuszczalne dla przewodów nawojowych. Podano linki do szczegółowych poradników i nomogramów (np. na stronach fonar.com.pl i elektroda.pl), które zawierają wzory i tabele do obliczania liczby zwojów, średnicy drutu oraz obciążalności prądowej. Wskazano uproszczoną metodę obliczania liczby zwojów na podstawie przekroju rdzenia (zasada 45 zwojów na cm² przekroju), z korektami ±5% dla uzwojeń pierwotnych i wtórnych. Zwrócono uwagę, że współczesne rdzenie i druty pozwalają na większą indukcję i wyższą temperaturę pracy, co wpływa na zmniejszenie liczby zwojów i średnicy drutu. Omówiono także ograniczenia wynikające z częstotliwości pracy (np. 50 Hz vs 60 Hz) i wielkości okna rdzenia. Podkreślono, że wykonanie transformatora zapewniającego bezpieczeństwo i trwałość wymaga dokładnych obliczeń i starannego wykonania, w tym izolacji i montażu rdzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA