logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie pomiary i protokół odbioru są wymagane w instalacji TN-C w domu prywatnym?

wisniowy1989 12 Gru 2022 12:46 4401 5
REKLAMA
  • #1 20330998
    wisniowy1989
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Cześć wszystkim.
    Mam pytanie odnośnie instalacji TN-C. Konkretnie chodzi o to, że w domu prywatnym instalacja jest wykonana jako TN-C. Stara jeszcze, ale przewodu odpowiednich przekrojów i miedziane. Wszystko sprawne. Należy zrobić pomiary oraz protokół odbioru, chodzi o ubezpieczalnię. Jakie pomiary należy wykonać, chodzi mi o wszystkie? Gdzie znajdę jakies przepisy mówiące o tym jakie pomiary wykonac, czy instalacja TN-C może tak zostać, czy należy zrobić z niej TNC-S. Aktualnie wiązało by się to z wymianą całej instalacji lub prowadzeniem przewodu ochronnego do każdego gniazda, oraz oczywiście podział PEN. Klient chcialby tego uniknąć, za 3 lata będzie generalny remont. Czy jest tu ktoś, kto pomoże znalezc mi wszelkie informacje dotyczące takiej sytuacji?
  • REKLAMA
  • #2 20331037
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2093
    wisniowy1989 napisał:
    Należy zrobić pomiary oraz protokół odbioru

To może wykonać jedynie osoba z uprawnieniami, a ona już wie co i jak należy pomierzyć.
  • REKLAMA
  • #3 20331038
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4273
    Sprawdzenie warunku SWZ z obowiązkowym demontażem pokrywy gniazda by sprawdzić prawidłowość wykonania "zerowania". Jeśli błędne wykonać prawidłowo.
    Pomiar rezystancji izolacji obwodów napięciem 500V przy wyłączonych wszystkich odbiornikach.

O tym, że pomiarowiec musi posiadać adekwatne Świadectwo Kwalifikacji nawet nie wspominam bo to oczywiste.
  • REKLAMA
  • #4 20331049
    wisniowy1989
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Oczywiście coś tam szukałem, ale chciałbym być pewien, że zrobię to odpowiednio wg przepisów. Szukałem, dość długo. Ale nie potrafię stwierdzić jednoznacznie wg przepisów co należy zrobić w takiej sytuacji.
  • REKLAMA
REKLAMA