logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Immergas EOLO Star 23kW - zbyt duże ciśnienie, włączony zawór bezpieczeństwa, kapie woda

cczerwinskipiotr 16 Gru 2022 08:24 5598 7
REKLAMA
  • #1 20337305
    cczerwinskipiotr
    Poziom 2  
    Cześć Wszystkim!

Mam w domu piec dwufazowy - Immergas EOLO Star 23kW.

Mam zbyt wysokie ciśnienie w instalacji - ok 3 bar podczas gdy prawidłowe powinno być 1-1,5. W związku z tym włącza się zawór bezpieczeństwa i kapie woda. Serwis przez telefon poinformował mnie, że należy odkręcić mosiężny "cycek" na klucz 13 i zacznie lecieć z niego woda. To jest sposób na obniżenie ciśnienia.

Mam jednak problem ze zidentyfikowaniem tego "cycka" - czy ktoś z Was mógłby spojrzeć na zdjęcia i doradzić, który element mam odkręcić?

Załączam też informacje z instrukcji dotyczące tego problemu. Oprócz tej usterki, piec działa poprawnie, kaloryfery grzeją i leci ciepła woda.

Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
    Piotr
    Załączniki:
    • Immergas EOLO Star 23kW - zbyt duże ciśnienie, włączony zawór bezpieczeństwa, kapie woda kociol.jpg (906.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Immergas EOLO Star 23kW - zbyt duże ciśnienie, włączony zawór bezpieczeństwa, kapie woda instrukcja.jpg (1.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20337519
    robarek
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Masz otwarty zawór do napełniania instalacji C.O.?
    Jeżeli tak to trzeba go zamknąć i np. zaworem bezpieczeństwa upuścić ciśnienie do wymaganego 1-1,2 bar.
    Zawór napełniający inst. C.O.,musi być stale zamknięty!
  • REKLAMA
  • #3 20337536
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1071
    Zaznaczone strzałką.
    Immergas EOLO Star 23kW - zbyt duże ciśnienie, włączony zawór bezpieczeństwa, kapie woda
  • REKLAMA
  • #4 20337925
    cczerwinskipiotr
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi, tak to ten "cycek". @robarek czy chodzi Ci o element zaznaczony żółtą strzałką?
    Powinien być ten kurek przekręcony?
  • #5 20338357
    robarek
    Poziom 25  
    W moim Eolo Star jest to zaznaczone pokrętło.
  • REKLAMA
  • #6 20338548
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    nie rozumiem w ogóle tego wątku.
    Autor w pierwszym poście załączył fotkę kotła oraz rysunek z instrukcji i rysunek z instrukcji wszystko ładnie tłumaczy, gdzie jest zawór do spuszczania wody, a gdzie zawór do napełniania instalacji c.o.
    Wystarczy uważnie obejrzeć schemat z instrukcji i porównać z tym co widać na żywo i nawet laik powinien dopasować rysunek do rzeczywistości.
    Podkreślam, że nie ma tu znaczenia znajomość tematu ale chodzi o zwykłe czytanie rysunku, na którym są pokazane odpowiednie kształty i punkty odniesienie, analogicznie jakby się czytało mapę terenu.

cczerwinskipiotr napisał:
    czy chodzi Ci o element zaznaczony żółtą strzałką?

ten element, który jest elementem Twojej instalacji. Bez zaglądania do instrukcji zakładam, że jest to rurka z zimną wodą wodociągową i jak zamkniesz ten zawór to odetniesz dopływ zimnej wody do kotła, czyli kocioł nie będzie grzał c.w.u..
    Z tego samego obiegu kocioł bierze zimną wodę do napełnienia układu c.o. i służy do tego zawór napełniania wbudowany w kocioł 2-funkcyjny, który wskazał już kolega wyżej i wskazuje go również instrukcja obrazkowa ale napełnianie układu c.o. jest z założenia czynnością jednorazową.
    Napełniasz układ c.o. i na dalszy czas eksploatacji zawór musi być koniecznie zamknięty i szczelny.

cczerwinskipiotr napisał:
    Mam zbyt wysokie ciśnienie w instalacji - ok 3 bar podczas gdy prawidłowe powinno być 1-1,5. W związku z tym włącza się zawór bezpieczeństwa i kapie woda. Serwis przez telefon poinformował mnie, że należy odkręcić mosiężny "cycek" na klucz 13 i zacznie lecieć z niego woda. To jest sposób na obniżenie ciśnienia.

spuszczenie wody obniży ciśnienie ale to sposób na rozwiązanie skutków, a nie przyczyny, więc zapewne za chwilę problem znowu wróci.

W przypadku podwyższonego ciśnienia w układzie c.o. zwykle winne jest naczynie przeponowe.
    Wówczas opcje są 2 albo naczynie przeponowe jest uszkodzone i nadaje się wymiany albo jest sprawne tylko brakuje w nim powietrza i trzeba je uzupełnić.

Czasem zdarza się, że zawór napełniający układ c.o. zaczyna przepuszczać i ciśnienie rośnie stale nawet jak kocioł jest zimny. Ja tak miałem po 16 latach eksploatacji swojego Vaillanta i musiałem kupić nowy zawór.

Wracając do sedna musisz usunąć przyczynę, a nie skutki.
    Jeśli ciśnienie rośnie jak kocioł się nagrzeje i spada jak kocioł się wychłodzi, zakładając, że nie popuszcza wody przez zawór bezpieczeństwa to winne będzie naczynie przeponowe.
    Jeśli ciśnienie rośnie stale, niezależnie czy kocioł jest ciepły, czy zimny to jest duża szansa, że szwankuje zawór napełniający wodę.
    Jest też opcja, że wymiennik płytowy do grzania c.w.u. ma perforację, czyli ma dziurkę i zimna woda wodociągowa z układu o wyższym ciśnieniu wpływa do układy c.o. z niższym ciśnieniem.

Jednak skoro masz problem z czytaniem instrukcji i rysunków to mam wątpliwości, czy samodzielnie ogarniesz ten temat i może lepiej skorzystać z pomocy serwisanta. Ale jak czujesz się na siłach to próbuj najpierw we własnym zakresie. Do tej pory opisywany problem dotyczy toru wodnego, więc nie ma to nic wspólnego bezpośrednio z gazem.
  • #7 20339086
    robarek
    Poziom 25  
    Autor nie wypowiedział się do tej chwili czy zawór napełniania c.o. jest zamknięty.
  • #8 20432896
    rtom
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    robarek napisał:
    Masz otwarty zawór do napełniania instalacji C.O.?
    Jeżeli tak to trzeba go zamknąć i np. zaworem bezpieczeństwa upuścić ciśnienie do wymaganego 1-1,2 bar.
    Zawór napełniający inst. C.O.,musi być stale zamknięty!

Mozna to zrobic prosciej bez zdejmowania obudowy. Wystarxzy zamknac zawor glowny zimnej wody, odkrecic jakis kran przy piecu i odkrecic zawor napelniania instalacji, ten zaznaczony strzalka. Przez kran zacznie leciec woda i cisnienie na piecu zavznie sie obnizac. Przy 1.5bar, zamykamy kran i zakrecamy kurek zaznaczony strzalka. Jesli to nie awaria to bedzie ok, ale zwykle wzrost cisnienia oznacza koniecznosc uzupelnienia zbiorniczka przeponowego, mozna to zrobic kompresorem samochodowym, uzipelniamy do 1bar, badz gorzej - awaria nagrzewnicy, w ktorej nastapila perforacja rurek miedzianych i woda z CWU 4BAR miesza sie z CO.

Moderowany przez gulson:

Pojawił się raport: Ten opis postępowania doprowadzi do skażenia zimnej wody użytkowej (pitnej) wodą kotłową.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Immergas EOLO Star 23kW, który ma zbyt wysokie ciśnienie w instalacji (około 3 bar), co powoduje włączenie zaworu bezpieczeństwa i kapanie wody. Serwis zalecił odkręcenie mosiężnego zaworu, jednak użytkownik ma trudności z jego zidentyfikowaniem. W odpowiedziach sugerowane są różne metody obniżenia ciśnienia, w tym zamknięcie zaworu napełniania instalacji C.O. oraz spuszczenie wody przez odpowiedni zawór. Użytkownicy podkreślają znaczenie dokładnego zapoznania się z instrukcją obsługi oraz schematami, aby poprawnie zidentyfikować elementy instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA