logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak to rozumieć? Krzywa grzewcza i nachylenie.

slawekp198311 16 Gru 2022 12:16 4137 4
REKLAMA
  • #1 20337660
    slawekp198311
    Poziom 1  
    Może ktoś mi wytłumaczyć o co chodzi z nachyleniem??bo jak ustawiam krzywa grzewcza... I przestawie na nachylenie to jest ten sam wykres co z krzywej i ko lekko koryguje.wuec chce żeby mi ktoś to wytłumaczył...
  • REKLAMA
  • #2 20338060
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Nachylenie krzywej grzewczej zmienia prędkość narastania temperatury czynnika względem zmian temperatury zewnętrznej.

Im wyższa krzywa tym mocniej automatyka reaguje na zmiany temperatury zewnętrznej.

Dzisiaj przy dobrej izolacji budynków nie potrzebują one dużych temperatur na instalację aby utrzymać ciepło.
    Przy -20*C na zewnątrz często wystarcza 55-60*C na grzejniki.
    Z wykresu wychodziłaby więc krzywa 1,0, ale taka krzywa przy +5 na zewnątrz ma jakieś 37*C na instalację, a to trochę mało.
    Potrzebujemy więc podnieść trochę temperaturę w cieplejsze dni.

Ustawiamy więc krzywą 0,8, która ma przy -20 około 51*c
    Przesuwamy ją równolegle do góry o 5K
    Otrzymujemy przy -20* około 56*C, a przy +5 na zewnątrz około 39*C
    Automatyka łagodniej steruje ciepłem.

Czysta krzywa grzewcza przy dzisiejszych instalacjach to efekt taki, że jak jest ciepło na zewnątrz to mamy chłodno w domu, a jak idzie mróz to mamy zbyt ciepło.

Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem.
    Wykres pokazujący nachylenie krzywych grzewczych w zależności od temperatury zewnętrznej.

Tutaj jest ładnie zwizualizowane jakie zmiany niesie zmiana nachylenia, a jakie przesunięcie.
    Polecam obejrzeć, ale nie słuchać :) Gość nie do końca wie co mówi.
    https://youtu.be/9XEnxSoYkZg

Post poprawiony po uwagach BUCKS
  • REKLAMA
  • #3 20338112
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    piracik napisał:
    Ustawiamy więc krzywą 0,8, która ma przy -20 około 48*c
    Przesuwamy ją równolegle do góry o 5K
    Otrzymujemy przy -20* około 56*C, a przy +5 na zewnątrz około 43*C

dobrze opisałeś ale wartości nie pokrywają się z załączonym wykresem.
    Dla krzywej 0,8 przy -20 mamy ciut powyżej 50, czyli załóżmy 51 (a nie 48) wtedy po podniesieniu krzywej o 5 stopni 51+5 wyjdzie 56 stopni na zasilaniu.
    Z kolei dla tej samej krzywej 0,8 przy +5 mamy ciut poniżej 35, czyli załóżmy 34, wtedy po podniesieniu krzywej o 5 stopni 34+5 wyjdzie 39 stopni (a nie 43).

A gdyby dla -20 było faktycznie 48 to po podniesieniu równoległym o 5 stopni zyskalibyśmy 53 stopnie, bo 48+5 = 53.
  • REKLAMA
  • #4 20338343
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Faktycznie matematyka trochę kuleje ;D
    Pierwotnie dobierałem 0,6 i jak teraz patrzę to dla żadnej precyzyjnie nie opisałem.
    Wyliczenia jednak tutaj nie mają aż takiego znaczenia jak zasada.
    Gość w załączonym filmie bardziej eksperymentuje po omacku nie rozumiejąc o co chodzi.
    Viessmann w dwusetkach fajnie to zwizualizował. Czy to w tych starych czy teraz w nowych.
    Moim zdaniem najbardziej oddaje jak to działa.
    Szkoda, że takiego ekranu nie udostępniają w jakimś kalkulatorze online, albo w aplikacji na telefon.
  • #5 20338372
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    piracik napisał:
    Wyliczenia jednak tutaj nie mają aż takiego znaczenia jak zasada.

zgadza się, ale jak ktoś tego nie rozumie i dostanie opis nie pasujący do grafiki to może się pogubić.

piracik napisał:
    Gość w załączonym filmie bardziej eksperymentuje po omacku nie rozumiejąc o co chodzi.

filmiku nie oglądałem, bo moim zdaniem Twój opis jest wystarczający ale całość zaburzają dane nie pasujące do wykresu jak i dane nie pasujące do zasad matematyki ;-)
    Choć przy okazji później sobie obejrzę ten filmik, bo jestem ciekaw jak ktoś inny rozumie krzywe grzewcze.
REKLAMA