logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie światłowodu bezpośrednio do switcha przez moduł SFP i router na 2 piętrze

mjskaw1 18 Gru 2022 11:01 4818 13
  • #1 20340717
    mjskaw1
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam. Moja sieć wygląda następująco: konwerter światłowód do rj45 - router 2 piętra wyżej - później powrót do switcha - kamery
    I tu moje pytanie czy jeśli pozbędę się konwertera i wepnę światłowód bezpośrednio do switcha poprzez moduł sfp a później jeden kabel ze switcha na drugie piętro do routera to będzie to działać? W tym momencie kiedy wpinałem kabel z konwertera do switcha a później kabel ze switcha na router to tak nie działało, musiałem iść kablem z konwertera na drugie piętro do routera i później drugim wrócić na parter do switcha. Trochę zamieszane ale mam nadzieję że zrozumiałe
  • #2 20340818
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2026
    Możesz to narysować?
    Jakie konwertery używasz?
  • #3 20340851
    mjskaw1
    Poziom 5  
    Jest jak na obrazku numer 1 a chciałbym jak na numerze 2. Nie wiem jaki konwerter, zamontowali panowie od internetu. Chciałbym wyeliminować konwerter i zasilacz oraz kabel powrotny z routera do switcha.

Podłączenie światłowodu bezpośrednio do switcha przez moduł SFP i router na 2 piętrze Podłączenie światłowodu bezpośrednio do switcha przez moduł SFP i router na 2 piętrze
  • #4 20340871
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8199
    mjskaw1 napisał:
    Nie wiem jaki konwerter, zamontowali panowie od internetu.

My też nie, ale Tylko Kolega jest w stanie podejść i sprawdzić, więc niech Kolega to zrobi. Zdjęcia mile widziane :)
  • #5 20340922
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 483
    Na prostym sprzęcie nie da się jak w "2", musiałbyś mieć switch'a i router który rozumie vlan'y.
    Konwerter okaże się ont'em gpon'owskim pewnie?
  • #6 20341010
    mjskaw1
    Poziom 5  
    Nie kolega montował tylko panowie którzy przyłączali internet.
    Czy ma to znaczenie jaki konwerter jeśli chce się go pozbyć? Switch d'link i sfp d'link Podłączenie światłowodu bezpośrednio do switcha przez moduł SFP i router na 2 piętrze Podłączenie światłowodu bezpośrednio do switcha przez moduł SFP i router na 2 piętrze
  • #7 20341085
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5354
    mjskaw1 napisał:
    Czy ma to znaczenie jaki konwerter jeśli chce się go pozbyć?

Jeśli to ONT operatora, musi zostać.
  • #8 20341094
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2026
    mjskaw1 napisał:
    konwerter światłowód do rj45

mjskaw1 napisał:
    Nie wiem jaki konwerter,

Przez konwerter światłowodowy rozumiemy inne urządzenie, niż ONT (Optical Network Terminal), który klasyfikujemy jako modem światłowodowy. By spróbować pomóc musisz ustalić jakie masz dokładnie urządzenie.
  • #9 20341706
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Niech autor da zdjęcie tego "konwertera", będzie od razu wiadomo.
  • #10 20342622
    mjskaw1
    Poziom 5  
    Niestety ale jestem za granicą i będę w kraju dopiero za tydzień a przez ten czas chciałem zamówić to co potrzebne ponieważ później znów wyjeżdżam. Podejrzewam że nie jest to konwerter tylko otp tak jak koledzy twierdzą i pewnie musi zostać jeśli nie ma innej opcji, Podłączenie światłowodu bezpośrednio do switcha przez moduł SFP i router na 2 piętrze dostawca internetu to fiberlink. Mam jeszcze jedno pytanie, czy jest opcja jakiegoś modułu sfp jak np. ten ze zdjęcia tak żebym nie musiał iść kablem z otp na drugie piętro do routera a drugim wracać na parter do switcha?
  • #11 20342886
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Są wkładki sfp które są ont'em ale na 99% ISP nie da Ci czegoś takiego bo są kłopotliwe, niezgodne z ich sprzętem itp.
  • #12 20395116
    mjskaw1
    Poziom 5  
    Faktycznie jest to ONT a nie konwerter i musi zostać. Mam w takim razie jeszcze jedno pytanie, ponieważ po drodze do switcha z ONT muszę mieć router to czy jest coś takiego jak moduł routera SFP? Znaczy wsadzam moduł do switcha i podpinam do niego światłowód bezpośrednio z ONT do switcha. Nie musiałbym wtedy lecieć kablem na drugie piętro do routera i z powrotem do switcha tylko 30cm światłowodu i zrobione.
  • #13 20395590
    KOCUREK1970
    Ocena: 5354
    mjskaw1 napisał:
    Nie musiałbym wtedy lecieć kablem na drugie piętro do routera i z powrotem do switcha tylko 30cm światłowodu i zrobione.

Sygnał za ONT, musi najpierw przejść przez router, a dopiero dalej switch.
    Jeżeli zrobisz tak jak opisałeś, internet będziesz miał tylko na jednym urządzeniu, tym które pierwsze zaloguje się do internetu.
  • #14 20398542
    IC_Current
    Ocena: 2499
    Nie wiem w czym ten drugi przewód Ci przeszkadza? Musisz go karmić i opiekować się nim?
    Jeśli jednak chcesz się go pozbyć, to mozesz to zrobić korzystając z funkcji VLAN na tym switchu i na routerze (też musisz mieć router z VLANami).
    Robisz na tym przewodzie trunk. Wypuszczasz tam dwa VLANY (takie wirtualne przewody), konfigurujesz i tyle. W opisie łatwe, w robocie jak nie masz doświadczenia trudne i sądząc po Twoich wcześniejszych pytaniach będziesz musiał taką konfigurację komuś zlecić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia światłowodu bezpośrednio do switcha za pomocą modułu SFP, eliminując konwerter i skracając połączenie do routera na drugim piętrze. W dyskusji wyjaśniono, że jeśli konwerter to ONT (Optical Network Terminal), musi pozostać w sieci, ponieważ jest niezbędny do uzyskania sygnału internetowego. Użytkownik rozważa zastosowanie modułu SFP, który mógłby zastąpić router, ale eksperci wskazują, że sygnał musi przejść przez router, aby umożliwić dostęp do internetu na wielu urządzeniach. Zasugerowano również wykorzystanie VLAN-ów do uproszczenia połączeń, co wymaga odpowiedniego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA