logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przejście na przyłącze światłowodowe. Kilka wątpliwości.

will-energy9966 19 Maj 2018 09:22 1248 6
REKLAMA
  • #1 17228581
    will-energy9966
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie,
    Szukałem rozwiązania swojego problemu w internecie, ale albo źle szukałem, albo nie rozumiałem zagadnienia. Mam nadzieję że forum pomoże.
    W połowie następnego tygodnia mam zostać przyłączany z internetu kablowego 10/100 na światłowód 30/300. Posiadam TP-LINK TL-WR841N. Z mądrości internetowych dowiedziałem się, że będę musiał zmieniać router, oraz że poza routerem o odpowiedniej szybkości będę potrzebował jakieś urządzenie pośredniczące pomiędzy dostarczycielem światłowodu a urządzeniem klienta (router). Moje pytania są następujące:
    1. Jaki router powinienem kupić po w miarę przystępnej cenie? Gdzieś zauważyłem propozycję Router TP-LINK TL-WR1043ND ale z drugiej strony próbowałem na szybko wyszukać jakieś specyfikacje techniczne, ponieważ znalazłem temat na elektroda.pl w którym v1 ograniczała predkosc do 120 Mb, i polecano zakupienie V2 lub V3.
    2. Urządzenie pośredniczące, o którym wspomniałem to KONIECZNOŚĆ? jeśli tak to po czyjej to stoi stronie, i jakie to urządzenie musi być. Co powinno ono spełniać i jaki jest koszt? lub jakie wy proponujecie modele/rozwiązania.

Nie zależy mi na tym aby wifi było ac. Nie wiem czy laptop firmowy ma kartę AC. Mam nadzieję, że podane informacje, jak na laika technologi internetowej podałem na tyle precyzyjne, że będziecie w stanie mi pomóc:)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17228596
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    Generalnie to zmieniać nie musisz. Ogólnie jak na pewno wiesz, twój obecny router nie ma gniazda światłowodowego. Po to właśnie jest Media-Converter. On przerobi sygnał ze światłowodowego na zwykły Ethernet w technologii miedzianej RJ45. I teraz od jakości tego urządzenia zależy czy będzie ci ono ograniczało prędkość czy nie. Może redukować do 100Mbit. Jak ma przepływność 1Gbit no to nic nie obetnie.

Możesz oczywiście kupić ruter z gniazdem SFP i podłączyć światłowód bezpośrednio. Wtedy odpada ci jedno urządzenie i zmartwienia z ewentualnym limitem czegkolwiek. Dodatkowo masz pewność, że jak urządzenie ma port SFP to jego procesor i reszta elementów ma na tyle duże kopyto aby utrzymać takie transfery jakie gwarantuje światłowód.

Niestety, zabawki, które takie manewry potrafią nie są tanie.

https://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=994&g=6...thawk-X10-SMART-WiFi-Router-80211ad-R9000&w=c
  • REKLAMA
  • #3 17228846
    will-energy9966
    Poziom 15  
    Kurcze, czyli bez pośrednika w postaci Media-Convertera się nie obejdzie? Czyli musiałbym kupić router z przepływnością 1Gbita. Czyli mogę sobie pozwolić na coś takiego:
    https://www.x-kom.pl/p/201680-router-tp-link-archer-c2-900mb-s-a-b-g-n-ac-dualband.html
    https://www.morele.net/router-tp-link-tl-wr1043nd-298678/
    Następnym zakupem byłby w miarę dobrej jakości taki Media-Converter?
    Ewentualnie mogę kupić coś w stylu:
    https://www.x-kom.pl/p/266624-router-ubiquiti...router-x-sfp-5x10-100-1000mb-s-1xsfp-poe.html
    Lecz wtedy pozbawiam się wifi, chyba że aktualny router będzie mi działał jako wifi będąc podpiętym do w.w urządzenia. Mam rację czy się mylę?
  • REKLAMA
  • #4 17228876
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    https://www.ceneo.pl/27979614 najprędzej tak, tylko trzeba wkłaskę SFP dokupić pasującą do wtyczek na twoim światłowodzie. No i ma słabe wifi, bo tylko 54Mbit.
  • #5 17228906
    will-energy9966
    Poziom 15  
    Rozumiem, a czy mógłby Pan zaproponować jeszcze jakieś inne możliwości? W jakiejś niższej cenie jeśli się da oczywiscie
  • #6 17231151
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    Dla autora tematu mam jedną sugestię - wstrzymać się z wszelkimi zakupami. Poczekaj jak dostawca podłączy Ci usługę i wtedy będzie można pisać coś więcej. Instalacje światłowodowe to nie taki prosty temat jak ADSL czy zwykła sieć ETTH. Dostawca może cię podłączyć w technologi active ethernet czyli tak jak wspominałeś zwykły media konwerter aczkolwiek nie oznacza to że każdy kupiony przez Ciebie zadziała. Z rozwiązaniami GPON czy GEPON które są najbardziej prawdopodobne sytuacja komplikuje się jeszcze bardziej.

Poczekaj do momentu aż Cię operator podłączy - przetestuj jak to działa i czy spełnia oczekiwania. Wtedy wróć na forum opisz jak to wygląda i będzie można Ci coś doradzić. Jak na dzień dzisiejszy jest to wróżenie z fusów.

PS. Pamiętaj także iż biorąc końcówkę od ISP nie będą mieli wymówki w postaci iż posiadasz zły sprzęt :)
  • REKLAMA
  • #7 17233136
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5500
    @will-energy9966
    seb235 napisał:
    Poczekaj do momentu aż Cię operator podłączy - przetestuj jak to działa i czy spełnia oczekiwania. Wtedy wróć na forum opisz jak to wygląda i będzie można Ci coś doradzić. Jak na dzień dzisiejszy jest to wróżenie z fusów.

Dokładnie.
    Żadnych własnych zakupów - operator instaluje, operator dostarcza jakiś sprzęt.
    Kiedy usługa będzie aktywna zrobić foto co zainstalowali, lub podać nazwę urządzenia końcowego - a wtedy dobierzemy router.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje przejście z internetu kablowego na światłowodowy i ma wątpliwości dotyczące wymiany routera oraz potrzeby zakupu urządzenia pośredniczącego (Media-Converter). Wskazano, że obecny router TP-LINK TL-WR841N nie obsługuje światłowodu, a Media-Converter jest niezbędny do konwersji sygnału. Użytkownik rozważa zakup routera z portem SFP lub routera o wysokiej przepustowości, takiego jak TP-LINK Archer C2 lub Ubiquiti EdgeRouter X. Inni uczestnicy dyskusji sugerują wstrzymanie się z zakupami do momentu aktywacji usługi przez dostawcę, aby uniknąć problemów z niekompatybilnym sprzętem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA