logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kondensatorów: SAMWHA 10x10 000uF/50V czy Panasonic FC 20x2200uF/50V?

dzik84 17 Lis 2005 19:00 2949 12
REKLAMA
  • #1 1999809
    dzik84
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Nie wiem co wybrać
    pojemność czy lepsze kondensatory, co Wy o tym myślicie, czy warto dać więcej kasy i kupić FC jeśli zakładamy że wzmacniacz jest dobry

10 x 10 000uF/50V SAMWHA SNAP-IN
    czy
    20 x 2200uF/50V Panasonic FC - może nawet więcej(30szt.) jak kasa będzie
  • REKLAMA
  • #2 2004552
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Nie wiem czy wiesz, że napięcie stałe na wyjściu nigdy na ma kształtu linii prostej, gdyż zawsze występują jakieś tętnięcia. A kondensatory daje się po to aby je ograniczyć. Czym większa pojemność tych kondensatorów tym mniejsze tętnięcia i napięcie stałe na wyjściu ma bardziej kształt zbliżony do linii prostej. Tak więc kondensatory 10 x 10000uF lepiej wygładzą napięcie niż 20 lub nawet 30 tych jak piszesz lepszych, ale o mniejszej pojemności.
    Pozdrawiam.
  • #3 2007385
    mirro1234
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Dokładnie jak kolega wyżej napisał. Chodzi o zgromadzenie prądu, który wytłumi tętnienia.
    Pozdr.
  • #4 2011349
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4237
    Jeszcze zależy, co chcesz tłumić, bo jak wyższe częstotliwości, a nie podstawową 50 czy 100Hz,
    to liczy się iloczyn pojemności i odwrotności tangensa kąta stratności - może to sprawdź?
    Nie wiem, pod jakim względem te kondensatory Panasonica są lepsze i o ile.
    Może się okazać - jeśli te lepsze mają kilkakrotnie mniejszą stratność - że najlepsze filtrowanie
    uzyskasz dając np. 7 tych 10000uF i 6 tych lepszych. Jest to kwestia co chcesz odfiltrować.
  • REKLAMA
  • #5 2012298
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    coś spore te kondensatory co ty z nich bedziesz zasilał rozrusznik do rakiety??
    mam pomysl może napisz co chcesz zasilac bo jesli mial by to byc wzmacniacz to uch przekombinowałeś :)
  • REKLAMA
  • #6 2012420
    dzik84
    Poziom 17  
    Wzmacniacz
    Chodzi mi o kondy w zasilaczu czyli chodzi o 50Hz
    Co do pojemności to jak czytałem noty lepszych wzmacholi to pojemności były >100tys. uF a w przypadku bardzo high-endowych konstrukcji nawet 400tys. uF
    A o firme kondów to sie pytam bo generalnie z tego co wyczytałem to ma to znaczenie ale teraz sie zastanawiam czy nie chodziło o zastosowanie tych Panasoniców w innych punktach wzmacniacza a nie w zasilaczu.

A tak sie przy okazji spytam gdzie robią dobre toroidy na zamówienie?
  • #7 2012526
    dymek
    Poziom 27  
    grrrrr zgrozo niedobrze sie dzieje przeciez chodzi o to we wzmacniaczu ze napiecie ma przysiadac takie pojemnosci to ja widzialem w 1,5 KW wzmacniaczach troszke glupota pakowac tyle tego do wzmaka bo bedzie sie latwiej przesterowywal z reszta w ksiazce m feszczuk wzmacniacze elektroakustyczne zdaje sie bylo napisane jak obliczyc kondensatory w zasilaczu a czemu np w gain clonie ktory brzmi swietnie sa takie male kondy low esr?? nie wiem kto dorobil ta ideologie ze im wiecej kondow tym lepiej.
    no nie wiem zrobisz jak uwazasz wedlug mnie gra nie warta swieczki ja osobiscie stosuje alny elwy i teapo innych sie nie oplaca rubycon sie zepsul panasonic kilka razy probowalem efekty takie jak przy innych niekoniecznie dluzej trzymaja pojemnosc niz inne ale low esr to juz co innego ale jesli chodzi o zwykle kondy kupuje zazwyczaj teapo albo polskie ktore tez sa dobre po uformowaniu itd (tyle ze wymiary troszke duze)
  • #8 2012579
    dzik84
    Poziom 17  
    Poprostu tak duże pojemności mi przyszły do głowy po Audioshow w tym roku gdzie widziałem ogromne ilości kondensatorów w zasilaczu we wzmakach.
    A te 400tys. uF jest we wzmaku Gryphon Antileon - uznawanym za jeden z lepszych wzmacniaczy (tak na dodatek dodam że zestaw dwóch monobloków kosztuje 27tys. funtów)
  • #9 2012793
    dymek
    Poziom 27  
    nie znaju niestetyschematu jesli robisz ten sche,mat to pewnie czemu nie ale np robiac koncowke na tda7294 czy tranzystor nawet 400W to nie ma sensu zadnego najmniejszego to robic nie wiem to jakis onanizm konstruktorski czy ktos sie zes..... tymi kondensatorami hehe chociaz coprawda wzmacniacz moze byc swietny to mnie dziwi ta elektrownia z kondensatorow :)
    nie no ale powaznie do tradycyjnych wzmacniaczykow uzywa sie wzmacniaczy niesteabilizowanych bo ich zaleta jest to ze napiecie przysiada na kondensatorach zaleta dlatego ze jak napiecie przysiadzie itd no nie zaglebiajmy sie bo tu trzeba by z pol ksiazki przepisac druga rzecz jesttaka ze jesli zastosujesz taka pojemnosc zlozona z tak duzych pojemnosci to nie ma takiego bata zeby napompowac je na wiecej niz 70% czyli nie uzyjesz calej ich pojemnosci bo nigdy nie zdaza sie naladowac co gorsze efekt moze byc calkiem inny od zamierzonego czyli co by trzeba bylo zrobic pompe ladunku ale na dobra sprawe po co komu to wszystko??
    wystarczy dobra koncowka wykonana z dobryc elementow dobry preamp albo bez preampa wogole:) i jest elegancko
  • REKLAMA
  • #10 2012871
    dzik84
    Poziom 17  
    A jeszcze mam do Ciebie takie pytanko bo wspomniałeś o książce Pana Feszczuka.
    Poluje na nią od dawna na allegro i bibliotekach i nigdzie jeszcze nie znalazłem, nie wiesz gdzie ją dostane albo chociaż jakieś skany w necie
  • Pomocny post
    #11 2012927
    dymek
    Poziom 27  
    hmmm janek kiedys wrzucil na forum skany tej ksiazki znaczy kilka stron mam na kompie jak chcesz moge ci przeslac na maila bo znalezc tego postu nie potrafie
  • #12 2012946
    dzik84
    Poziom 17  
    Jakbyś mógł to bardzo bym prosił, mail to dzik84(_at_)interia.pl
  • #13 2016157
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    duża pojemność w zasilaczu to fajna rzecz, ale trochę kłopotliwa. przy 100 000uF nawet nie myśl o podłączeniu tego bez soft startu. swoją drogą w większości zastosowań wystarcza 2x 10000 uF lub mniej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru kondensatorów do zasilacza wzmacniacza: większej pojemności (10x 10 000uF/50V SAMWHA) kontra lepszej jakości kondensatory o mniejszej pojemności (20-30x 2200uF/50V Panasonic FC). Większa pojemność kondensatorów skuteczniej wygładza tętnienia napięcia stałego, co jest kluczowe przy częstotliwości 50Hz w zasilaczu. Jednakże jakość kondensatorów, mierzona m.in. stratnością i ESR, wpływa na efektywność filtracji, zwłaszcza przy wyższych częstotliwościach. W praktyce stosuje się kompromisy, np. mieszanie kondensatorów o różnych parametrach. Wzmacniacze high-endowe mogą mieć bardzo duże pojemności (nawet 100 000uF do 400 000uF, jak w Gryphon Antileon), ale w typowych konstrukcjach zbyt duża pojemność może powodować problemy, takie jak trudności z ładowaniem kondensatorów bez soft startu oraz ryzyko przesterowania. Wskazano, że popularne i sprawdzone marki kondensatorów elektrolitycznych to Teapo, Alny, Rubycon i Panasonic FC, z uwzględnieniem parametrów low ESR. Zwrócono uwagę, że dobór kondensatorów powinien uwzględniać specyfikę wzmacniacza i jego schemat, a nie tylko maksymalną pojemność. Poruszono także temat dostępności literatury technicznej dotyczącej projektowania wzmacniaczy i kondensatorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA