logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bezpieczeństwo użytkowania agregatu prądotwórczego Electrolux T3000 h w domu i pytanie o uziemienie

henio377 18 Gru 2022 16:36 639 4
REKLAMA
  • #1 20341349
    henio377
    Poziom 4  
    Witam.Posiadam agregat prądotwórczy ElectroluxT3000 h jak Dometic T 2500h.Agregat ma połączenie jednego końca uzwojenia z obudową agregatu.Agregat zasilał klimatyzację w mobilnej chłodni do wożenia tulipanów w Holandii.Mam pytanie o bezpieczeństwo używania w domu,kierowca chłodni nie woził mobilnego uziemienia.Drugie pytanie czy lepiej rozłączyć i zrobić IT.Załączam foto. KonBezpieczeństwo użytkowania agregatu prądotwórczego Electrolux T3000 h w domu i pytanie o uziemienie Bezpieczeństwo użytkowania agregatu prądotwórczego Electrolux T3000 h w domu i pytanie o uziemienie Bezpieczeństwo użytkowania agregatu prądotwórczego Electrolux T3000 h w domu i pytanie o uziemienie

Dodano po 18 [minuty]:

Dodam jeszcze że połączenie wygląda na fabryczne.A na filmach o naprawie takich agregatów nie ma takich połączeń.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20341933
    pylos
    Poziom 30  
    Ocena: 413
    Ja bym odpiął ten przewód neutralny od uziemienia. Jeżeli kolega ma gdziekolwiek różnicówkę, to przy takim połączeniu od razu ją wyzwoli.
  • REKLAMA
  • #3 20341987
    henio377
    Poziom 4  
    Dziękuję za odpowiedź .Różnicówki nie posiadam.nie znam również skuteczności 40 letniego uziemienia.Ale muszę zmienić w przyszłym roku piec na gazowy,węglem nie wolno.Zastanawiam się nad zasilaniem w przypadku awarii sieci.Przeczytałem chyba wszystkie tematy o agregatach,gdzie forumowicze szukali możliwości podłączenia jednej strony uzwojenia do uziemienia.Pytanie czy bezpieczne jest podłączenie do zera z sieci,chyba nie bo jak zerwie wszystkie linie ,czy jestem w błędzie Jak realizowane mogły byc zasady bezpieczeństwa w tym samochodzie.
  • REKLAMA
  • #4 20343718
    henio377
    Poziom 4  
    Dziękuję Pylos zrobię jak Ty iDioda52 mi radzicie.Jak założę piec gazowy to przy okazji szpilki do uziemienia.
  • #5 20343727
    henio377
    Poziom 4  
    Uzyskałem potwierdzenie moich przemyśleń ale nie jestem elektrykiem brakowało mi pewności.
REKLAMA