logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie agregatu do instalacji domku letniskowego

Inspiracje 14 Mar 2020 17:37 2409 32
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę zasilać domek letniskowy z agregatu, wyłączając główny wyłącznik i wpinając generator przewodem do zewnętrznego gniazdka?

Nie, nie powinieneś zasilać instalacji przez zwykłe gniazdko i przewód zakończony wtyczkami, bo to grozi podaniem napięcia do sieci lub na instalację w momencie powrotu zasilania i jest rozwiązaniem niezgodnym z zasadami [#18530747][#18532697] Najbezpieczniej, jeśli chcesz działać samodzielnie, zasilać wybrane urządzenia bezpośrednio z agregatu przez przedłużacz, bez łączenia generatora z instalacją domową [#18532607][#18532697] Jeśli agregat ma zasilać cały domek, instalację trzeba wcześniej przebudować i przygotować do współpracy z drugim źródłem zasilania [#18532697] W praktyce stosuje się przełącznik 1-0-2 typu sieć-agregat, zabudowany w rozdzielnicy, z odpowiednim rozwiązaniem przewodu ochronnego i zabezpieczeń [#18535336] Sam taki przełącznik nie wystarcza — instalację musi dostosować elektryk, bo trzeba uwzględnić różne układy sieci i sposób ochrony przeciwporażeniowej [#18532697][#18535534]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 18530648
    Inspiracje
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Ręczne załączanie agregatu.
    Czy dobrze myślę?
    Od licznika instalacja 3 fazowa biegnie do skrzynki pod domkiem.
    Od tej skrzynki jedna faza idzie do zasilania instalacji w garażu a do "rozdzielni" w środku domku idzie też jedna, inna, faza.
    W tej rozdzielni jest główny wyłącznik oraz zestaw bezpieczników.
    Moja myśl:
    Jeśli zabraknie prądu - najpierw wyłączam główny wyłącznik - odpalam agregat i podłączam go przewodem do zewnętrznego gniazdka pod domkiem.
    Oczywiście pamiętam o "plusie i minusie", w gniazdku agregatu (TA3000GHW/HH2800) też mam "plus i minus"
    Dzięki temu mam zasilanie w środku domku.
    Dzięki temu iż druga faza jest w garażu, wiem kiedy "przyjdzie" prąd z sieci.
    Wyłączam agregat, odpinam przewód od gniazdka, włączam główny wyłącznik.
    Dobrze? czy źle?
    Mogę spróbować takie rozwiązanie na próbę? Nie wybuchnie nic?

Niżej taki szybki schemacik...
    Będę wdzięczny za każdy rodzaj komentarza.

Podłączenie agregatu do instalacji domku letniskowego
  • #2 18530660
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    Inspiracje napisał:
    Oczywiście pamiętam o "plusie i minusie"

Mówisz o zasilaniu napięciem stałym ? :D
  • #3 18530661
    Inspiracje
    Poziom 10  
    No sorki..... dla mnie plus to tam gdzie w dziurce próbnik się świeci a minus gdy się nie świeci.... :D :cry:
  • #4 18530747
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Inspiracje napisał:
    No sorki..... dla mnie plus to tam gdzie w dziurce próbnik się świeci a minus gdy się nie świeci..

Przy takim podejściu, to proponuję wezwać fachowca aby wykonał to.
    Twój pomysł nie podoba mi się, ponieważ nie ma gwarancji że załączając agregat nie będzie napięcia z linii zasilającej i odwrotnie, a to jest niedopuszczalne.
  • #5 18530858
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4291
    Inspiracje napisał:
    ...odpalam agregat i podłączam go przewodem do zewnętrznego gniazdka pod domkiem.

I przewód będący/mogący być pod napięciem zakończony wtyczką.
    Długo nad tym karygodnym i niedopuszczalnym rozwiązaniem myślałeś?

Wobec tak daleko posuniętej nieznajomości standardów co wydatnie przedstawiłeś, naprawdę lepiej będzie jak swój zamysł przystosowania instalacji do zasilania agregatem powierzysz kompetentnej osobie.
  • #6 18531002
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4306
    Inspiracje napisał:
    Wyłączam agregat, odpinam przewód od gniazdka, włączam główny wyłącznik.
    Dobrze? czy źle?
    Dobrze o ile nie pomylisz kolejności. Powinno być zabezpieczenie przed pomyłką przy ręcznym przełączaniu lub przełączanie automatyczne.
  • #7 18531038
    Inspiracje
    Poziom 10  
    zdaję sobie sprawę iż nie mogę kolejności pomylić.
    Nie zamierzam robić tego po drinkach...

świadomość niebezpieczeństwa (choćby chwycenia wtyczki) mam...
    więc, w sumie można tak zrobić? Oczywiście pod warunkiem przestrzegania kolejności...
  • #8 18531052
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Inspiracje napisał:
    w sumie można tak zrobić?

Jak już koledzy pisali. Jest to niepoprawne / niezgodne z zasadami wykonanie.
    Cyt."świadomość niebezpieczeństwa (choćby chwycenia wtyczki) mam...
    więc,"
    , Może Ty masz, ale czy inni też mają taką świadomość "
  • #9 18531184
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4290
    vodiczka napisał:
    Dobrze o ile nie pomylisz kolejności.

Bardzo źle kombinuje :!:
    Absolutnie niewolno tak robić.
  • Pomocny post
    #10 18531272
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4791
    Inspiracje napisał:
    zdaję sobie sprawę iż nie mogę kolejności pomylić.
    Nie zamierzam robić tego po drinkach...

A Bozia poczeka z wichurą albo inną awarią aż wytrzeźwiejesz...
    To już drugi dzisiaj tak kretyński pomysł. Mnie podobną rozkoszą obdarzyli w dzieciństwie, to znaczy kazali przeciągnąć kabel który miał dwie wtyczki. A żyję jeszcze tylko przez przypadek, chociaż na dłoni ślady wszystkiego pozostały. Więc dobrze, wykonaj tak instalację ale zabijaj takim pomysłem własne dzieci i nie wpuszczaj na plac cudzych. Jak mnie wpuścili. Sąsiad mnie tak obdarzył. Więc Ty zabij chociaż swoje. Będziesz dłużej pamiętał, że zasady są ustanowione i napisane cmentarnymi krzyżami, a prąd nie zna litości.
  • #11 18531852
    Inspiracje
    Poziom 10  
    W takim razie jak Wy byście to zrobili?
    W jaki sposób to można podłączyć by po pierwsze było niezbyt drogo a po drugie możliwe do zrobienia przez amatora....
  • #13 18532025
    retrofood
    Inspiracje napisał:

W jaki sposób to można podłączyć by po pierwsze było niezbyt drogo a po drugie możliwe do zrobienia przez amatora....

Dodajmy do tego podłączenie w taki sposób, aby instalacja była bezpieczna, czego w ogóle nie bierzesz pod uwagę. I w ten sposób wyszły nam trzy różne rozwiązania. Bo nie da się ich połączyć w żaden sposób.

Nie wiesz pewnie, że aby całość była bezpieczna, w grę będzie tutaj wchodzić połączenie instalacji typu TN lub TT z instalacją typu IT. Wystarczy więc rozgryźć to zagadnienie i wszystko będzie w porządku.

PS. Nie zapominaj, że składając wniosek o dostawy energii oświadczyłeś również pod odpowiedzialnością karną, że o wszelkich zmianach dotyczących zasilania będziesz powiadamiał Dostawcę. Praca instalacji z drugiego źródła zasilania jest taką zmianą, o której Dostawca ma prawny obowiązek wiedzieć.

Dodano po 1 [minuty]:

Rafael22 napisał:
    Rzadko się zdarza, że nie ma wszystkich trzech faz.
    Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie niemal zawsze brakuje wszystkich trzech.
  • #14 18532137
    vodiczka
    Poziom 43  
    Przepraszam za offtopic ale muszę to napisać. Jeden z forumowiczów zgłosił mój post #6 do moderatora, albowiem jego zdaniem (moim też):
    "Nie można popierać złego rozwiązania licząc na to, że się nie pomyli."
    Chciałbym poznać zgłaszającego (może być na pw) który przeczytał pierwsze zdanie z mojego postu i zapałał świętym oburzeniem nie przeczytawszy drugiego ;)

Nie wiem kto to, raportu na ten temat nie ma. [retrofood]
  • #15 18532486
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4290
    vodiczka napisał:
    Przepraszam za offtopic ale muszę to napisać. Jeden z forumowiczów zgłosił mój post #6 do moderatora, albowiem jego zdaniem (moim też):
    "Nie można popierać złego rozwiązania licząc na to, że się nie pomyli."
    Chciałbym poznać zgłaszającego (może być na pw) który przeczytał pierwsze zdanie z mojego postu i zapałał świętym oburzeniem nie przeczytawszy drugiego ;)

Nie wiem kto to, raportu na ten temat nie ma. [retrofood]

Tak, ja ten raport obsługiwałem. Raportujący może wybrać czy jest informacja dla użytkownika czy nie. Wybrał opcję anonimową, więc ja nie mogę zdradzić kto raportował.
    Zresztą jakie to ma znaczenie?
    Jako użytkownik z tak dużym stażem powinieneś odradzić autorowi wątku jego pomysł, a nie potwierdzać.
  • #16 18532525
    kkas12
    Poziom 43  
    vodiczka napisał:
    Jeden z forumowiczów zgłosił mój post #6 do moderatora...
    Mówisz i masz.

Raportowałem i podtrzymuję.
    Ponadto uważam, że osoba nie będąca elektrykiem nie powinna zabierać się za ocenianie rozwiązań prezentowanych przez laików co jest w poście szóstym widoczne.

Po pierwsze "dobrze" nie może być niczym warunkowane, a po drugie nawet nie raczyłeś zauważyć kretyńskiego rozwiązania z wtyczką.
    Więc wcale nie jest dobrze i Marcin nie powinien Marcina uczyć.
  • Pomocny post
    #17 18532607
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1065
    Jeżeli chcesz mieć awaryjne zasilanie i zrobić to sam najbezpieczniej będzie urządzenia zasilić bezpośrednio z agregatu za pomocą przedłużacza. I problem z głowy. Ile tam tego prądu czasu nie ma 2-3 godz. Jeżeli chcesz miec komfortowo to za komfort musisz zapłacić osobie która się na tym zna. I tu żadne półśrodki jakie przedstawiłeś nie wchodzą w grę. Na uszkodzonej linii mogą pracować energetycy, urwany kawałek wiszącej linki dotknie osoba postronna. Wiele wiele różnych dziwnych, ale realnie mogących się zdarzyć sytuacji się zdarzy. Miej świadomość, że odcinając się od sieci zewnetrznej odcinasz się też od ochrony jaką ta sieć tobie zapewnia. Musisz mieć swoją(uziemienie). Szarpnąłeś się na agregat, szarpnij na elektryka i aparaty służące do prawidłowego połączenia tego do kupy. Ostrzegam nie jest to tania zabawa. Posiadam agregat i ze dwa razy w ciągu 10 lat go użyłem, poprzez przedłużkę. Nie mam instalacji pozwalającej na bezpieczne wpięcie agregatu i nawet o takiej nie myślę. Znajomy posiada gospodarstwo i do obory ma zrobione przez elektryka, ale on musi mieć tam zasilanie cały czas.
  • #18 18532697
    retrofood
    Mierzejewski46 napisał:
    Jeżeli chcesz mieć awaryjne zasilanie i zrobić to sam najbezpieczniej będzie urządzenia zasilić bezpośrednio z agregatu za pomocą przedłużacza. I problem z głowy. Ile tam tego prądu czasu nie ma 2-3 godz. Jeżeli chcesz miec komfortowo to za komfort musisz zapłacić osobie która się na tym zna. I tu żadne półśrodki jakie przedstawiłeś nie wchodzą w grę.

Dokładnie tak jest i być powinno. Tanio i bezpiecznie (nawet w wykonaniu amatora) jest zasilić wydzielony odbiornik bezpośrednio z agregatu i nie mieć żadnego styku tego zasilania z instalacją domową.

Natomiast jeśli ktoś chce zasilać instalację domową z agregatu, to należy ją wcześniej do tego odpowiednio zaprojektować i przygotować, albo ją po prostu teraz przerobić! I nie będzie to ani tanie, ani proste i żaden amator tego prawidłowo nie wykona, może sobie takie pomysły wybić z głowy młotem udarowym, aby łatwiej się z tym pogodzić. W obwodach takiej instalacji występują różne moce zwarcia w zależności od źródła zasilania, różne będą więc wielkości zabezpieczeń chroniących te obwody, trzeba je zupełnie inaczej konfigurować... I wszystko trzeba dokładnie wyliczyć, a potem precyzyjnie wykonać, nie ma tu mowy o żadnej wolnoamerykance!
  • #19 18532834
    Inspiracje
    Poziom 10  
    no to w takim razie to faktycznie lepiej chyba będzie - dla wszystkich - jak zainwestuję w przedłużacze "dedykowane", zrobione dokładnie pod cel jakiemu mają służyć...
    Dziekuję za posty...
  • #20 18532844
    kkas12
    Poziom 43  
    Inspiracje napisał:
    zainwestuję w przedłużacze "dedykowane", zrobione dokładnie pod cel jakiemu mają służyć...
    Tylko na pewno nie takie które posiadają na obu końcach wtyczki!
  • #21 18532974
    Inspiracje
    Poziom 10  
    i po co ten sarkazm?
  • #23 18533126
    retrofood
    Wystarczy, temat zamykam. Nic tu nie zostało do dodania.
  • #24 18535336
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Korzystając z okaji, że moderator jednak nie do końca zamknął temat.

Prawidłowe wykonanie takiego połączenia powinno się opierać na przełączniku 1-0-2 - tzw. sieć-agregat - np. taki Hager: https://www.hager.pl/katalog-produktow/rozdzi...aczniki-instalacyjne-i-o-ii/sft440/231189.htm

Taki przełącznik należy zabudować w skrzynce rozdzielczej - jeżeli masz instniejącą sytuację to będzie najwygodniej dołozyć pewnie skrzynkę rozdzielczą dodatkową przed istniejącą i tam wprowadzić oba zasilania - tj. sieciowe i z agregatu - wraz z odpowiednimi zabezpieczeniami.

Myślę, że na zasilaniu sieciowym można przed przelącznikiem sieć-agregat zamontować kontrolki wskazujące obecność napięcia.

Pewnie ważną kwestią jest odpowiednie obsłużenie żyły ochronnej.

Ile może kosztować projekt takiego rozwiązania - nie wiem. Samo wykonanie - montaż dodatkowej rozdzielnicy, umieszczenie w niej aparatów plus pomiary - to powinno kosztować podobnie jak zlecenie montażu typowej rozdzielnicy "domowej".

Z ciekawości: to co pokazałeś na zdjęciach to rzeczywiście Twoja rozdzielnica? Jeżeli tak, to aparat RCD ze zdjęcia nie jest wyłącznikiem głównym, zaś liczba tych eSek jest imponująca jak na domek letniskowy - czy ten domek ma 240 metrów i 3 łazienki?
  • #25 18535357
    vodiczka
    Poziom 43  
    Łukasz-O napisał:
    Jako użytkownik z tak dużym stażem powinieneś odradzić autorowi wątku jego pomysł, a nie potwierdzać.
    Bożesz mój? Ty też nie przeczytałeś mojego postu ze zrozumieniem? Chyba jednak go zrozumiałeś bo inaczej post powędrowałby do kosza ;)

kkas12 napisał:
    Po pierwsze "dobrze" nie może być niczym warunkowane, a po drugie nawet nie raczyłeś zauważyć kretyńskiego rozwiązania z wtyczką.
    Po pierwsze jest warunkowane zabezpieczeniem, które wyklucza pomyłkę i o tym napisałem. Po drugie odniosłem się do kolejności włączania/wyłączania a nie do wtyczki. Krytyczna uwaga o wtyczce została zgłoszona przez ciebie przed moim postem. Nie czułem potrzeby jej powtórzenia ale masz rację - mój wpis mógł zostać odebrany przez autora tematu jako akceptacja jego pomysłu.
  • #26 18535457
    Inspiracje
    Poziom 10  
    domek jest typowy letniskowo.pl - kaszub
    Decyzję podjąłem, jednak chyba poprzestanę na przedłużaczach...
    Ale dzięki serdeczne za informacje.... może... może
  • #27 18535534
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1065
    Inspiracje napisał:
    domek jest typowy letniskowo.pl - kaszub
    Decyzję podjąłem, jednak chyba poprzestanę na przedłużaczach...
    Ale dzięki serdeczne za informacje.... może... może

Tylko, żeby to co napisałeś tak było. Napiszę to tak żebyś zrozumiał. Jeżeli nawet odłączył byś zasilanie z sieci to odłączysz tylko styki fazowe (twoje plusy) przewód N (minus) pozostanie nierozłączony. Wpinając agregat do instalacji domku nie masz pewności na którym bolcu będzie faza. Może być na tym który jest połączony z przewodem N (minusowym) i on nie jest odłączony od sieci zewnętrznej. Faza z agregatu pójdzie na linię ma której może w czasie awarii dziać się dosłownie wszystko począwszy od prac naprawczych, a skończywszy na tym, że faza z Twojego agregatu zasili przewody N Twoich sąsiadów, gdzie może być wykonane tzw. zerowanie mostek na bolec ochronny i na obudowie wielu urządzeń pojawi się faza. "Twoja faza". Co za tym idzie nastąpi porażenie osób tego się nie spodziewających. A wtedy to śledztwo, prokurator i nieprzyjemności. W konsekwencji ktoś może zginąć. To nie jest straszenie strachami. To są fakty. Porady na Elce poradami, ale naprawdę weź je sobie do serca kolego. Rozłożone przy ścianie przedłużacze to żaden problem, a bezpiecznie i bez kłopotu. Aparat przełączający sieć,agregat co kolega w poście wyżej zaproponował może być, ale musi zainstalować go elektryk. Może kiedyś..😉.
  • #28 18535887
    Inspiracje
    Poziom 10  
    tak zrozumiałem, potrafiłem sobie własnie wyjaśnić "ten mój plus" do końca nie rozumiałem co zrobić z "moim minusem".
    Przekonaliście mnie (wszyscy) nie ma to sensu....
    Lepiej miec spokój ducha i pewnie i ciała i użyć przedłużaczy...

Jeszcze raz dzięki.
    Pozdrawiam
  • #29 18547643
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 430
    A ja przy okazji zapytam. Czy istnieje gdzieś jakiś artykuł, poradnik na temat tego zagadnienia? Chodzi mi tu o kwestię podłączania takiego agregatu do instalacji zasilanych również z różnych układów sieciowych. A tym samym sprawy przełączania ochrony przeciw-porażeniowej i rozłączania przewodów ochronnych/ochronno-neutralnych od sieci zasilającej. Wydaje mi się, że nie jest możliwe podłączenie czegoś takiego w każdej instalacji, szczególnie tych zasilanych z sieci TN-C i również tych dodatkowo z zerowaniem ochronnym.

Czy podobnie ma się sprawa z zasilaniem z paneli fotowoltanicznych? Teraz taki wysyp różnych firm co to montują i chyba mało ich obchodzą instalacje wewnętrzne i sprawy z tym związane.

A poza tym, wspomniany wyżej przełącznik zasilania 4-polowy z Hagera ma się tak do tego tak jak zasilanie obwodów jednofazowych z 4-polowego wyłącznika różnicowo-prądowego.

Jeśli taka potrzeba (bo mój post tak się teraz rozrosną) to byłbym wdzięczny za wydzielenie do nowego tematu.
  • #30 18547736
    retrofood
    takijasiu napisał:
    Korzystając z okaji, że moderator jednak nie do końca zamknął temat.

Prawidłowe wykonanie takiego połączenia powinno się opierać na przełączniku 1-0-2 - tzw. sieć-agregat - np. taki Hager: https://www.hager.pl/katalog-produktow/rozdzi...aczniki-instalacyjne-i-o-ii/sft440/231189.htm

Przełącznik 1 - 0 - 2 nie jest przełącznikiem sieć - agregat, wbrew temu co obiecują nam różni sprzedawcy. W zdecydowanej większości nie jest.
    Tym niemniej, właściwy przełącznik sieć - agregat jest tylko elementem umożliwiającym współpracę dwóch instalacji. Niezbędnym ale daleko nie wystarczającym, gdyż to instalacje należy dostosować do współpracy.
    Bez takiego dostosowania przełącznik sieć - agregat jest tylko kwiatkiem do kożucha.

Dodano po 8 [minuty]:

Brivido napisał:
    A ja przy okazji zapytam. Czy istnieje gdzieś jakiś artykuł, poradnik na temat tego zagadnienia? Chodzi mi tu o kwestię podłączania takiego agregatu do instalacji zasilanych również z różnych układów sieciowych. A tym samym sprawy przełączania ochrony przeciw-porażeniowej i rozłączania przewodów ochronnych/ochronno-neutralnych od sieci zasilającej.

Z tego co szukałem po necie, to chyba nie ma. Taki poradnik jednak tworzyłem od ubiegłego lata i niestety, zdechł mi komputer. W ubiegłym tygodniu. Więc dopóki nie zdołam odzyskać danych z dysku, to doopa blada, gdyż miałem tam również zgromadzone materiały źródłowe. No a w obecnej chwili to nawet nie ma jak zlecić komuś uzdrowienia dysku. Postanowiłem więc poczekać, może zaraz przejdzie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa podłączenie agregatu prądotwórczego (model TA3000GHW/HH2800) do instalacji elektrycznej domku letniskowego. Proponuje ręczne włączanie agregatu po odłączeniu głównego wyłącznika, co budzi obawy wśród forumowiczów dotyczące bezpieczeństwa i zgodności z normami. Wiele odpowiedzi podkreśla, że takie podejście jest niebezpieczne, ponieważ może prowadzić do sytuacji, w której napięcie z sieci i z agregatu będzie jednocześnie obecne, co stwarza ryzyko porażenia prądem. Użytkownicy sugerują, aby zamiast tego zainwestować w automatyczny przełącznik faz lub bezpośrednie zasilanie urządzeń z agregatu za pomocą przedłużacza. Wskazują również na konieczność dostosowania instalacji do współpracy z agregatem oraz na odpowiednie zabezpieczenia, aby uniknąć niebezpieczeństw związanych z podłączeniem do sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA