logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte B550M Aorus Elite AM4 - problem z uruchomieniem

successful 05 Maj 2026 22:03 255 5
REKLAMA
  • #1 21897202
    successful
    Poziom 2  
    Cześć,

jak w temacie - Gigabyte B550M Aorus Elite AM4.

Grafika GeForce RTX5060
    Ram 16 gb DDR4 3600Mhz (2x8)
    Dysk SSD ADATA Legend 900 ColorBox 1TB PCIe gen.4
    Procek AMD Ryzen 5 5600
    Zasilacz CX 650 650W Bronze

Problem mam natury takiej, że składając wszystko (jeszcze przed złożeniem do obudowy) tzn. procesor, RAM w slotach A2 + B2, grafikę, kabel zasilający, kabel 24-pinowy do płyty zwierając śrubokrętem piny POWER uruchamiają się tylko wentylatory (w zasilaczu + chłodzenie procesora), ale diody na płycie się nie zapalają i na monitorze nie ma obrazu.

Teoretycznie wszystko może być ok ale nie chcę wszystkiego podłączyć do obudowy, bo potem będzie kolejna zabawa z przepinaniem.
    Jak myślicie, co to może być za problem?

Wszystkie kable sprawdziłem pod kątem dociśnięcia. Procesor, dysk, kości RAM umiejscowione prawidłowo.
    Czy na pewno masz podpięte nie tylko 24-pin ATX, ale też zasilanie CPU 8-pin (EPS) przy procesorze oraz zasilanie samej karty graficznej?
    Tak
    Jaka jest rewizja tej płyty i wersja BIOS-u (albo czy płyta ma naklejkę „Ryzen 5000 Ready”)? Masz też jakieś diody debug/speaker i jeśli tak, to co pokazują przy starcie?
    Nie mam speakera
  • REKLAMA
  • #2 21897278
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    successful napisał:
    Jak myślicie, co to może być za problem?

Wszystko może być problemem. Tu nie ma za dużo wróżek.

Stawiam na pamięć - nic o niej nie napisałeś - producent, napięcie, struktura kości itp.
    Wejdź na stronę Gigabyte i sprawdź w specyfikacji czy akurat tą pamięć którą kupiłeś twoja płyta obsługuje. Na pewno 3600MHz jest obsługiwane przy O.C - No ale to trzeba przełączyć w biosie, a na razie nie masz tam dostępu. Dodatkowo w specyfikacji procesora jest że obsługuje DDR4-3200 (PC4-25600) ale może to nie przeszkadza i po prostu pamięć będzie na wstępie pracować z mniejszą częstotliwością.

Ale koniec gdybania:

Bez speakera podłączonego do płyty ciężko coś powiedzieć (do obudowy razem ze śrubkami nie miałeś dołączonego speakera? )
    Wykombinuj coś.

Jeżeli po włączeniu nie ma żadnego sygnału dźwiękowego - (cisza) to źle połączony lub uszkodzony procesor ewentualnie uszkodzona płyta główna.
    Jeżeli pojawi sie dźwięk (speaker) to policz ile razy "titnie". Po tym poznamy co jest nie tak: pamięć czy grafika.
  • REKLAMA
  • #3 21897367
    successful
    Poziom 2  
    Sprawdziłem - zestaw z obudową go nie ma. Zamówiłem na jutro PC Speaker. Dziękuję i jutro pod wieczór zweryfikuję częstotliwość pikania.
  • REKLAMA
  • #4 21898543
    successful
    Poziom 2  
    Mam już speakera, ale cofnąłem się o krok wstecz. Mianowicie dzisiaj już przy zwarciu pinów POWER nic się nie dzieje.

Sprawdziłem wszystko - procesor, RAM, grafikę, baterię, kabel 24-pinowy, kabel CPU z zasilacza. Zasilacz oczywiście przełączony na 1. Nie ma przełącznika między 110 a 220 V. Nic. Godzinę już się pocę nad tym i zastanawiam, co sprawiło, że jeszcze przedwczoraj miałem problem, ale dzisiaj jest on podwójny.
  • REKLAMA
  • #5 21900747
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Przetestuj najpierw sam zasilacz.
    Wypnij zasilacz z płyty i innych urządzeń.

Zewrzyj we wtyczce wychodzącej z zasilacza - zasilającej płytę główną - ta największa/najszersza wtyczka (np spinaczem biurowym) zielony przewód z czarnym przewodem - obok niego bez różnicy którym - aby był czarny.
    Po zwarciu ma ruszyć wentylator w zasilaczu. Jeżeli nie rusza to coś jest nie tak z zasilaczem.

Nie rozumiem twojego zapisu "Zasilacz oczywiście przełączony na 1".

-----------------
    Już chyba wiem z ta "1" :) . Po prostu włącznik (jeden, jedyny) jest na "on" :)
    No to się rozumie "samo przez się", że ma być włączony.
    Ewentualnie sprawdz czy wcisnąłeś dobrze wtyczkę sieciową w gniazdo zasilacza i czy w ogóle masz prąd w gniazdku (w ścianie/przedłużaczu) 230V :)
  • #6 21901074
    successful
    Poziom 2  
    Dziękuję za pomoc. Finalnie okazało się, że po prostu procesor był niewłaściwie umiejscowiony - o jeden rząd za wysoko. Na szczęście piny się nie uszkodziły. Wszystko działa. Dziękuję za wsparcie!
REKLAMA