logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WW80K6414QX/EO - pralka po podłączeniu do gniazdka wywala bezpieczniki.

PatSolGS 20 Gru 2022 18:09 1104 12
REKLAMA
  • #1 20344887
    PatSolGS
    Poziom 3  
    Witam.
    Kupiłem używaną "niby sprawną" pralkę Samsung. Chciałem sprawdzić czy działa i po podłączeniu do gniazdka wywala korki. Podłączyłem do każdego gniazdka w mieszkaniu i nadal nic. Inne sprzęty typu lodówka, zmywarka, a nawet farelka działają. Co z tym fantem zrobić? Te modele tak mają?
  • REKLAMA
  • #3 20344936
    PatSolGS
    Poziom 3  
    Chupacabra napisał:
    Przestań w niej prać KORKI to nie będzie ich WYWALAĆ.
    A na poważnie to te modele tak nie mają, kupiłeś uszkodzony bubel i trzeba szukać usterki.

Właśnie skończyłem ją rozbierać. Odłączyłem panel, grzałkę, silnik w celu pójścia metodą prób i błędów. Podłączyłem wszystko na nowo i działa..
  • Pomocny post
    #4 20344962
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    PatSolGS napisał:
    po podłączeniu do gniazdka wywala korki
    Tzn , w momencie włożenia wtyczki czy po wciśnięciu guziczka uruchom .
  • REKLAMA
  • #5 20344968
    PatSolGS
    Poziom 3  
    ALIBABA I napisał:
    PatSolGS napisał:

Moment włożenia wtyczki
  • Pomocny post
    #6 20345028
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    PatSolGS napisał:
    Odłączyłem panel, grzałkę, silnik w celu pójścia metodą prób i błędów. Podłączyłem wszystko na nowo i działa..
    , W sytuacji dopóki nie wciśniesz guzika 0/1 to aktywne są tylko dwa elementy filtr przeciwzakłuceniowy i panel sterujący , panel raczej na razie odpada ponieważ już by dał o sobie znać a jak piszesz /zaczęła działać / zrób kilka prań być może problem nie powróci .
  • REKLAMA
  • #7 20345200
    PatSolGS
    Poziom 3  
    ALIBABA I napisał:
    PatSolGS napisał:

Moment włożenia wtyczki
  • #8 20349422
    PatSolGS
    Poziom 3  
    ALIBABA I napisał:
    PatSolGS napisał:
    Odłączyłem panel, grzałkę, silnik w celu pójścia metodą prób i błędów. Podłączyłem wszystko na nowo i działa..
    , W sytuacji dopóki nie wciśniesz guzika 0/1 to aktywne są tylko dwa elementy filtr przeciwzakłuceniowy i panel sterujący , panel raczej na razie odpada ponieważ już by dał o sobie znać a jak piszesz /zaczęła działać / zrób kilka prań być może problem nie powróci .

Od momentu kiedy zadziałała stała odłączona i czekała na hydraulika. Hydraulik przyszedł, podłączył, chciał uruchomić i nic.. Zero reakcji, na panelu brak kontrolek, brak dźwięku, kompletnie nic ale korków tym razem nie wywala. Czy to będzie panel sterujący?
  • Pomocny post
    #9 20349796
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Zacznij od pomiarów filtra przeciwzakłóceniowego czy z niego wychodzi napięcie sieciowe 230V dalej na moduł sterujący. Jeżeli napięcia brak to będziesz miał winowajcę.
  • REKLAMA
  • #10 20349802
    PatSolGS
    Poziom 3  
    Kenworth 18 napisał:
    Zacznij od pomiarów filtra przeciwzakłóceniowego czy z niego wychodzi napięcie sieciowe 230V dalej na moduł sterujący. Jeżeli napięcia brak to będziesz miał winowajcę.

Rozkręciłem, złożyłem i znowu działa 😅 narazie nie mam czym zmierzyć ale winowajcą pewnie jest któraś wiązka. Może jakaś mysz tam szalała ale w sumie od środka wygląda jak nowa i naszych tam nie było
  • Pomocny post
    #11 20349806
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Myszy nie, ale jakość wykonania instalacji elektrycznej w pralkach Samsung woła o pomstę do nieba. To dobry trop i zakup sobie milimetr z dźwiękowym sygnalizatorem pomiaru ciągłości obwodu a powinieneś namierzyć problem.
  • #12 20349807
    PatSolGS
    Poziom 3  
    Kenworth 18 napisał:

Rozkręciłem, złożyłem i znowu działa 😅 narazie nie mam czym zmierzyć ale winowajcą pewnie jest któraś wiązka. Może jakaś mysz tam szalała ale w sumie od środka wygląda jak nowa i naszych tam nie było
  • Pomocny post
    #13 20349829
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    PatSolGS napisał:
    Rozkręciłem, złożyłem i znowu działa

No to kupiłeś pralkę-niespodziankę. :D
    Skoro nie masz miernika sprawdź wzrokowo czy któreś z przewodów nie są lekko okopcone. Dobrze byłoby też płytę elektroniczną przy pomocy lupy przeglądnąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używaną pralkę Samsung WW80K6414QX/EO, która po podłączeniu do gniazdka wyłącza bezpieczniki. Po próbach podłączenia do różnych gniazdek i stwierdzeniu, że inne urządzenia działają, użytkownik rozebrał pralkę, odłączając panel, grzałkę i silnik, co ostatecznie doprowadziło do jej uruchomienia. Po pewnym czasie pralka przestała reagować, ale nie wyłączała bezpieczników. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie panelu sterującego. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie filtra przeciwzakłóceniowego oraz wizualną inspekcję przewodów i płyty elektronicznej. Użytkownik zauważył, że pralka działa ponownie po rozkręceniu i złożeniu, co sugeruje problem z wiązką przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA