logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gorenje WA6129 - przelewa wodę przez szufladkę...

lazialo81 24 Gru 2022 10:11 1569 18
REKLAMA
  • #1 20350208
    lazialo81
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, w mojej Pralce Gorenje WA 6129 postanowiłem wyczyścić zbiorniczek na proszek. Teraz po zamontowaniu go spowrotem i puszczeniu próbnego prania woda podczas pobierania wody przelewa się przez szufladkę i cieknie po zewnętrznej stronie obudowy pralki.
    Do czyszczenia zbiorniczka poodpinałem wszystkie węże jakie były poprowadzone do niego. Dodatkowo czyściłem jeszcze filtr w dole pralki. Gdzieś czytałem, że może to wina odpowietrznika, ale nie umiem znaleźć tego węża, no chyba, że coś źle poskładałem. Dodaję foto węży dochodzących do zbiornika.
    I zauważyłem jeszcze, że pomimo odpompowania wody, woda dalej stoi w tym wężu co idzie do bębna ze zbiorniczka.
    Za wszystkie porady dziękuję.
    Gorenje WA6129 - przelewa wodę przez szufladkę... Gorenje WA6129 - przelewa wodę przez szufladkę... Gorenje WA6129 - przelewa wodę przez szufladkę...
  • REKLAMA
  • #2 20350280
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    Odpowietrznik występuje w tylnej (najwyższej) wysokości bębna.
    Czasami w wężu karbowanym narosną dziwne twory, gruzo podobne (piszę o tym karbowanym od szuflady), pomiętoś go ręką jak kiełbasę a później przelej ciepłą wodą z octem. Zwłaszcza to ostatnie przewężenie przy samym bębnie dobrze wypieść.
  • REKLAMA
  • #3 20350351
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3734
    Musi Ci woda przelewać się na zewnątrz pralki jeśli wąż biegnący od dozownika do zbiornika pralki nie jest drożny. Zdemontuj ten wąż i konkretne czyszczenie pod kranem ciepłą wodą. Dodaj zdjęcie tabliczki znamionowej pralki.
  • REKLAMA
  • #4 20350366
    lazialo81
    Poziom 4  
    Wszystko było wyciągnięte i myte więc jest to raczej na pewno drożne. Zastanawiam sie jedynie czy przypadkiem wejście do bębna nie jest za bardzo skręcone i czy tam nie nie zatyka sie ta karbowana rurka.
    Gorenje WA6129 - przelewa wodę przez szufladkę... Gorenje WA6129 - przelewa wodę przez szufladkę...
  • #6 20350412
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 889
    Warto sprawdzić pochylenie pralki , powinien być spadek do tyłu w razie potrzeby wykręcić nóżki z przodu dla uzyskania spadku!
  • #7 20350413
    lazialo81
    Poziom 4  
    To co trzymam w ręce to było foto przed myciem i przed demontażem 😉
  • #8 20350428
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    Woda stojąca w wężu to był znak..., a na ile skutecznie wszystko udrożniłeś to się dopiero okaże.
  • #10 20350714
    lazialo81
    Poziom 4  
    kecajk49 napisał:
    Warto sprawdzić pochylenie pralki , powinien być spadek do tyłu w razie potrzeby wykręcić nóżki z przodu dla uzyskania spadku!

Tego nie wiedziałem pralka jest ustawiona równo ustawiona z poziomica ale wezmę to pod uwagę.
    Jutro przetestuje
  • #11 20359825
    lazialo81
    Poziom 4  
    Temat z szufladą ogarnięty musiałem rozebrać jeszcze raz i zamontowałem z powrotem wszystko i dopływ do bębna poprawiłem. Wszystko teraz Ok.

Ale za to zaczęła mi strasznie drgać pralka podczas wirowania wygląda to tak że cała konstrukcja pralki się wykrzywia.
    Pralka jest wyważona idealnie i ma 11 lat już.

Jak najłatwiej zdiagnozować usterkę?
    Amortyzatory na dole widzę że są po obu stronach plamy po oleju.
    Sprężyny jak mogę sprawdzić? Daje rade je ścisnąć w rękach
    Łożysko jak sprawdzić?

Wszystkie obciążniki dokręcone, z tyłu koło pasowe też.
  • #12 20360102
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Dodaj zdjęcie tabliczki znamionowej pralki. Po 11 latach pracy amortyzatory już raczej będą zabite. Uszkodzone łożyska bębna powodowały by straszny hałas a o tym nic nie wspomniałeś.
  • REKLAMA
  • #13 20360158
    lazialo81
    Poziom 4  
    Kenworth 18

Tak żadnego hałasu nie ma są same wibracje podczas wirowania, ale także podczas samego prania widać, że cała pralka pracuje po na boki. Gorenje WA6129 - przelewa wodę przez szufladkę... Gorenje WA6129 - przelewa wodę przez szufladkę...
  • #14 20360209
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 889
    Jakie plamy oleju widzisz skoro to są amortyzatory cierne i żadnego oleju nie widziały.
    Chcąc je sprawdzić naciśnij ten betonowy blok zamocowany do zbiornika pralki i obserwuj jak szybko się podnosi po zwolnieniu nacisku, powinno to odbywać się wolno, powtórz ten zabieg kilka razy .
    Jeśli po tym nacisku wraca szybko to masz amortyzatory do wymiany ,maja po 11 lat! to musiały się zużyć.
    Ponadto sprawdź czy betonowe obciążnik są dokręcone, siły przyrody wykryją wszelkie nie dokręcone elementy.
  • #15 20360273
    lazialo81
    Poziom 4  
    kecajk49
    O amorkach nie wiedziałem jakie są zmyliły mnie dwie idealne plamy zaraz pod amorkami po obu stronach. Zdiagnozuje to, a sprężyn jaka jest rola? Jak je idzie zdiagnozować po rozciągnięciu?
  • #16 20360587
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Amortyzatory są cierne, ale smar mógł wyciec z amortyzatorów po tylu latach pracy i stąd te plamy. To nie olej, ale smar do amortyzatorów. Na szczęście drogie w zakupie nie są więc nawet profilaktycznie po tylu latach można wymienić: https://north.pl/karta/amortyzator-bebna-do-pralki-do-gorenje-wa6129,14W-ZY-CMME-G18.html
    Sprężyny wymienia się tylko wtedy gdy któraś pęknie. Sprężynami sobie nie zawracaj głowy. Kluczowe są amortyzatory.
  • #17 20360651
    lazialo81
    Poziom 4  
    Cały bęben dość łatwo się wciska w dół i też praktycznie zaraz wraca do góry. Że sprężynami dzięki myślałem że się rozciągają i też się wymienia, ale jak piszesz ze tylko w sytuacji pęknięcia to zostawiam. Już zamówiłem te amorki.
    Dzięki
  • #18 20373269
    lazialo81
    Poziom 4  
    Amortyzatory wymienione, koszt 72 zł, czas pracy 30 min. i wibracje zniknęły, pracuje cicho jak zawsze. Przelewania przez szufladkę już nie ma, musiałem za bardzo zgiąć dopływ do bębna. Żona nie wierzyła ze to amortyzatory i kupiła Haier'a za 2500 zł. Teraz dwie pralki mamy i żonie głupio?
  • #19 20373457
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Haier przynajmniej ma tą zaletę, że łożyska można wymieniać w zbiorniku jeśli to pralka o załadunku od frontu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Gorenje WA6129, polegający na przelewaniu się wody przez szufladkę po czyszczeniu zbiorniczka na proszek. Po demontażu i czyszczeniu węży oraz filtra, woda nadal stała w wężu prowadzącym do bębna. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie drożności węża odpowietrzającego oraz pochylenia pralki. Po dalszym demontażu i poprawieniu dopływu do bębna problem został rozwiązany, jednak pojawiły się nowe wibracje podczas wirowania. Po wymianie amortyzatorów, pralka wróciła do normalnego działania, a problem z przelewaniem został wyeliminowany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA