logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz komputerowy powoduje wyłączenie zabezpieczenia gniazda.

afganiec84 25 Gru 2022 15:42 648 12
  • #1 20351641
    afganiec84
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z jednym gniazdkiem w pokoju. Kupiłem zestaw komputerowy. Wszystko podpięte pod nowa listwę zasilającą. Listwa podpięta pod gniazdko i kiedy włączam zasilacz w kompie wyzwala bezpiecznik. Pod bezpiecznik podpięte są wszystkie gniazdka w 2 pokojach. Inne gniazdka przetestowałem i ok. W tym wadliwym ktoś przedłużył kabelki montując małą szarą kostkę. Czy ta kostka może być przyczyną? Zasilacz w kompie ma 700W.
  • #2 20351647
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6596
    afganiec84 napisał:
    W tym wadliwym ktoś przedłużył kabelki montując małą szarą kostkę.. Czy ta kostka może być przyczyną?

Co to za kostka? Może jej foto by rozjaśniło sytuację.
  • #3 20351648
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2240
    afganiec84 napisał:
    W tym wadliwym ktoś przedłużył kabelki montując małą szarą kostkę.. Czy ta kostka może być przyczyną?
    Zapodaj zdjęcia. Rozumiem, że komputer w innych gniazdkach uruchamia się normalnie.
  • #4 20351650
    DiZMar
    Poziom 43  
    afganiec84 napisał:
    kiedy włączam zasilacz w kompie wyzwala bezpiecznik.

Który bezpiecznik "wyzwala".
  • #5 20351658
    afganiec84
    Poziom 2  
    leonov napisał:
    afganiec84 napisał:
    Zapodaj zdjęcia. Rozumiem, że komputer w innych gniazdkach uruchamia się normalnie.

Tak w innych wszystko ok.

Dodano po 2 [minuty]:

DiZMar napisał:
    afganiec84 napisał:
    kiedy włączam zasilacz w kompie wyzwala bezpiecznik.

Który bezpiecznik "wyzwala".

Taki bezpiecznik
  • #6 20351665
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2240
    DiZMar napisał:
    Co to za kostka? Może jej foto by rozjaśniło sytuację.
    Czekamy.
  • #7 20351666
    DiZMar
    Poziom 43  
    afganiec84 napisał:
    ktoś przedłużył kabelki montując małą szarą kostkę..

Dalej tajne/poufne info o tej kostce.
  • #8 20351672
    afganiec84
    Poziom 2  
    DiZMar napisał:
    afganiec84 napisał:
    ktoś przedłużył kabelki montując małą szarą kostkę..

Dalej tajne/poufne info o tej kostce.

Nie mam zdjęć. Jutro rozbiorę gniazdko i porobię zdjęcia. Zobaczycie też jak jest podłączone
  • #10 20351783
    galad
    Poziom 19  
    Ocena: 144
    Ciekawe z tym pikiem który robi zasilacz ATX. Sam mam na cały dom ( oświetlenie i gniazda) na jednym automacie 6A i nawet gdy odpalony jest tv i włączone oświetlenie plus dwie lodówki i gdy załączam odkurzacz 1000W nie wyzwala się automat (automat z lat 60). Jednak gdy np podłączę kompresor, lub klucz udarowy to czasem przy starcie automat rozłączy więc wiem że jest sprawny. Tutaj albo jest coś z samą eską lub coś jest kiepsko podłączone w samym gnieździe, że nadprądowy wyłącznik jest aktywowany.
  • #11 20352154
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    Pik przy ładowaniu kondensatorów w filtrze zasilacza komputerowego jak najbardziej możliwy, ale skoro nie wyzwala po podłączeniu do innych gniazd zabezpieczonych tym samym wyłączniiem nadprądowym, to należałoby sprawdzić połączenia w gnieździe, którego dotyczy problem. Jeszcze istnieje czysto teoretyczna możliwość, że IPZ z tego gniazda jest niższa niż w pozostałych co przy piku podczas podłączenia zasilacza powoduje wyzwolenie zabezpieczenia, ale to tylko domniemanie, bo najpierw należy sprawdzić połączenia. U mnie w domu zasilacz komputera po właczeniu zasilania w rozdzielnicy wyzwala B16 i czasem D25 przedlicznikowe, więc impuls jest duży, a zasilacz tylko 500 W i jakoś z tym żyje, bo to się dzieje tylko po testowaniu RCD, gdy odłączone jest na chwilę zasilanie.
  • #12 20352164
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    Po podłączeniu do "innych gniazd" nie powoduje wyzwolenia. Czyli jaki z tego morał?
    Co widzicie na zdjęciach rozdzielnicy?
    Tu należy wezwać elektryka, który dokona oględzin i pomiarów i zadecyduje, czy w tym konkretnym obwodzie można zmienić nominał lub charakterystykę zabezpieczenia.
    Tak niestety kończą się oszczędności na materiale przy budowie lub remoncie instalacji.

Niepotrzebna tu żadna akademicka dyskusja. Problem stary jak świat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z gniazdkiem, które wyzwala bezpiecznik po włączeniu zasilacza komputera o mocy 700W. Inne gniazdka działają poprawnie, co sugeruje, że problem może leżeć w wadliwym gniazdku, które zostało przerobione z użyciem małej szarej kostki. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być pik prądowy generowany przez zasilacz ATX oraz niewłaściwe połączenia w gnieździe. Rekomendacje obejmują sprawdzenie połączeń oraz wezwanie elektryka do oceny instalacji i ewentualnej wymiany zabezpieczenia na B16.
REKLAMA