Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon - Żywotność głowicy drukującej: objawy zużycia, błędy i zanikające kolory

Niunia96 27 Dec 2022 23:57 339 11
phoenixcontact
    Niunia96
    Level 10  
    Witam koleżanki i kolegów.
    Mam pytanie odnośnie żywotu głowicy drukującej w drukarce atramentowej. Co się z nią dzieje gdy dożyje swojego żywota? Wyświetla się jakiś błąd jak w niektórych urządzeniach profesjonalnych ? Czy po prostu znikają poszczególne kolory?
  • phoenixcontact
    cysiekw
    Level 39  
    Ze swojego doświadczenia 40-60-80k wydruków nawet raz pod 100k dobiłem ale praktycznie pracowała po 10-20 godzin na tydzień. Sama głowica nie ulega zużyciu, w większości przypadków następuje zwarcie na "elektronice" w głowicy i drukarka zgłasza błąd i niestety wymiana.
    Niunia96 wrote:
    Czy po prostu znikają poszczególne kolory?
    To w przypadku zatkana głowicy.
  • phoenixcontact
    Niunia96
    Level 10  
    A co w przypadku jeśli czarnego i magenty brak na wydruku,a głowica jest drożna i brak jakichkolwiek błędów ?

Canon - Żywotność głowicy drukującej: objawy zużycia, błędy i zanikające kolory

Chodzi o taką głowicę QY6-0042

W serwisówce widnieje taki zapis: Product life - Print head - 6000 pages ( Black 2400, Color 1800, Photo reszta) Wierzyć w to czy nie wierzyć ?

Można sczytać jakoś EEprom przez USB i podejrzeć go na kompie ? (chodzi o liczbę wydrukowanych kopii)
    cysiekw
    Level 39  
    Niunia96 wrote:
    jeśli czarnego i magenty brak na wydruku,a głowica jest drożna i
    No to jest niedrożna, lub problem z zasilaniem tuszem.
    Niunia96 wrote:
    Można sczytać jakoś EEprom przez USB i podejrzeć go na kompie ? (chodzi o liczbę wydrukowanych kopii)
    Wydruk z menu serwisowego tam znajdziesz liczbę wydruków, ale to dla drukarki nie głowicy.
    Niunia96 wrote:
    Product life - Print head - 6000 pages
    Bzdury.
    sorier
    Level 28  
    Pomijając zasychanie tuszu, głowice uszkadzają się zarówno elektronicznie jak i mechanicznie. Czasem drukarka sygnalizuje błąd a czasem nie. Uszkodzona głowica potrafi uszkodzić płytę główną i odwrotnie. Nie ma żadnej reguły.
    Niunia96
    Level 10  
    Głowica jest drożna zarówno w badaniu przepływu sprężonego powietrza jak i optycznie (czysta jak fabryczna). Zasilanie tuszem też jest prawidłowe. Po prostu tak jakby była martwa od strony elektrycznej (czarny i magenta w ogóle nie "plują").

Dlatego moje pytanie brzmi czy głowica może tak sama od siebie "wyzionąć ducha". Żadne błędy się nie wyświetlają.

Co do wydruku z menu serwisowego to rodzina Canon Pixma nie posiada jako tako "menu serwisowego" (istnieje przez kombinacje przycisków Power Resume). Niemniej nic mi to nie daje bo nie wydrukuje danych z EEprom'a gdy czarny tusz nie drukuje. Bardziej chodziło mi o jakiś program do komunikacji komputer -> drukarka, w którym miałabym podgląd liczby kopii (w Epsonach to jest normalnie dostępne w zakładce Właściwości Drukarki).

Czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić czy na pewno głowica jest uszkodzona elektrycznie (nie chce kupować nowej głowicy dopóki nie rozróżnię czy uszkodzenie leży po stronie głowicy czy może gdzieś dalej w elektronice)

Sorier Tobie chodzi, że głowica uszkodzi płytę główną w drukarce ?
    cysiekw
    Level 39  
    Podaj model tej drukarki.
    Niunia96
    Level 10  
    Canon Pixma IP3000
    sorier
    Level 28  
    Niunia96 wrote:
    Sorier Tobie chodzi, że głowica uszkodzi płytę główną w drukarce ?

Tak, może.
    Niunia96 wrote:
    w badaniu przepływu sprężonego powietrza

Możliwe, że w ten sposób pomogłeś dokonać żywota głowicy. Do głowic canona nie podaje się niczego po ciśnieniem (powietrza, wody itp), nie wkłada do gorących płynów i nie traktuje się ich parą z czajnika.
    Niunia96 wrote:
    czarny i magenta w ogóle nie "plują

A co drukuje i w jaki sposób?
  • Helpful post
    cysiekw
    Level 39  
    Niunia96 wrote:
    ardziej chodziło mi o jakiś program do komunikacji komputer -> drukarka, w którym miałabym podgląd liczby kopii (w Epsonach to jest normalnie dostępne w zakładce Właściwości Drukarki).
    Canon Service Tool może ma taką funkcję.
    Niunia96
    Level 10  
    Sorier --> dzięki za zmianę mi płci :P

Czyli wychodzi że te wszystkie filmiki z czyszczeniami głowic na YT to fejki dla popularności ?
    Drukarka wszystko drukuje tylko tam gdzie jest czarny i magenta są po prostu dziury ( nie mazy, nie smugi, nie paski) - po prostu tego koloru nie ma. Puściłam z Corela 4 kartki A4 - na każdej była pełnostronnicowa apla w 100% pokrycia danym kolorem czyli pierwsza 100% Black, druga 100% cyjan, trzecia 100% magenta i czwarta 100% yellow. Cyjan i Yellow wyszły całkowicie zadrukowane równiutko pokryte kolorem. Black i Magenta wyszły puste i śnieżnobiałe jak śnieg w styczniu.

Cysiekw --> Nazwa programu tak prosta że aż prostacka :D :D że też na to nie wpadłam :D
    Masz takie cuś :D Link
    cysiekw
    Level 39  
    Niunia96 wrote:
    Czyli wychodzi że te wszystkie filmiki z czyszczeniami głowic na YT to fejki dla popularności ?
    Nie. Specjalne płyny do udrażniania oraz myjka ultradźwiękowa takie metody się stosuje do serwisowania głowic.