logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon IP3000 - paski i brak druku czarnym tuszem po kilku stronach

kapka1a 01 Cze 2006 13:31 2902 10
REKLAMA
  • #1 2685966
    kapka1a
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Problem polega na tym że mam oryginalny tusz czarny. Zaczynam drukować i jest ok. do pewnego momentu, aż zaczynają wychodzić paski. Jakby kończył się tusz a tusz jest pełny. W pewnym momencie przestaje drukować czarnym tuszem. Gdy zrobię czyszczenie głowicy znów drukuje ok ale 1 do 2 stron i znów przestaje i tak w na okrągło.

Brazek po czyszczeniu

Po wydrukowaniu 2 stron a puźniej przestaje całkiem drukować

Co może być? Głowica chyba jest ok skoro poczyszczeniu drukuje.
  • REKLAMA
  • #2 2685993
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Prawdopodobnie zapchana stacja głowicy. To taka gumka pod głowicą w miejscu parkowania. Canony mają osobną od czarnego i od koloru i są wypełnione taką gąbką. Jeśli kolor działa to raczej przytkało się ujście tej części od czarnego. Trzeba wyjąć i przetkać. Pewnie zbiera się tam trochę czarnego tuszu co powoduje zabrudzenie głowicy.
  • REKLAMA
  • #3 2686044
    kapka1a
    Poziom 10  
    zrobiłem tak że wyciągnołem tą gąbkę z tej czarnej gumki i przpłukałem i dalej jak było tak jest nadal.
    A czy moga to być takie przeźroczyte pionowe gumki? Bo ich końce są brudne od tuszu???
  • #5 2690648
    kapka1a
    Poziom 10  
    ok dzięki zrobie tak
  • REKLAMA
  • #6 2709747
    kapka1a
    Poziom 10  
    zrobiłem jak mi polecono i dalej to samo :-(((
  • REKLAMA
  • #7 12496712
    Mikrob
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Czy jest na tym portalu jakiś prawdziwy serwisant który zna się na tych drukarkach Canon serii IP ..... w szczególności IP3000 , jak widzę po przeczytaniu większości postów na ich temat to nie ma tu chyba takich . Każdy z serwisantów ( nie myląc z fachowcami niepracującymi w serwisach ) tylko proponuję wymianę głowicy , a jak wszyscy chyba wiedzą że większość awarii głowic canona jest generowana programowo przez ich oprogramowanie . Może któryś prawdziwy serwisant , a nie tylko wymieniacz podzespołów zna te wszystkie kody serwisowe do tych starych drukarek .
  • #8 12496997
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 12497976
    Mikrob
    Poziom 18  
    Drukarka IP3000 drukowała przy ostatnim załączeniu bez problemu kolorami , drukowałem zdjęcia i zmieniłem wkłady z tuszem ( dla informacji ta drukarka nie ma chipów , więc nie wie czym drukuje), a dzisiaj załączyłem normalnie się uruchomiła i zaczęła migać 5razy na żółto i raz zielono . Z tego co wyczytałem to uszkodzona głowica ( raczej niemożliwe fizyczne uszkodzenie bo wyłączona drukarka nie mogła uszkodzić głowicy , a wyłączyłem ze sprawną ) to na pewno wina złośliwego oprogramowania firmy Canon , drukarka była bardzo mało użytkowana , bo mam laserówkę do wydruku tekstów itp. Trochę wcześniej przestała nagle po czyszczeniu głowicy drukować czarnym tuszem , chociaż głowica była całkowicie drożna i nie ma żadnych widocznych śladów uszkodzenia , jedynie częściej czyszczona bo od nowości często się zatykała nawet na orginalnym tuszu. Dziwi mnie że tylu dobrych programistów nie potrafi wymyślić jak wyeliminować te ograniczenia wprowadzone przez Canona , a firmę że tak traktuje swoich użytkowników .
    Jak widać ta drukarka nie wie czym drukuje i nikt nie wie jak skasować te złośliwe dane z EEP-rom .
  • #10 12498761
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 12501656
    Mikrob
    Poziom 18  
    Przy próbie wydruku drukarka wyświetla komunikaty jak na załączniku , a głowica wygląda tak . Wszystkie czyszczenia styków i głowicy były robione kilka razy , jest całkowicie drożna na wszystkich dyszach jest atrament odpowiedniego dla nich koloru ,moim zdaniem na 99% to problem tych dziadowskich EEPROM Canona i ich oprogramowania , jużkilka ich drukarek skasowałem na złom z powodu tego problemu . Gdyby nie potrzeba wydruku na płytacg CD i DVD to nie kupowałbym ich drukarek , nie ma to jak bez Chipowe Brothery

Dodano po 2 [minuty]:

Skan głowicy i obraz komunikatów

https://obrazki.elektroda.pl/1130807600_1373319733.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/8172681800_1373319734.jpg

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarką Canon IP3000 polega na pojawianiu się pionowych pasków i braku druku czarnym tuszem po kilku stronach, mimo posiadania oryginalnego, pełnego tuszu. Czyszczenie głowicy tymczasowo przywraca drukowanie, ale problem szybko powraca. Przyczyną może być zapchana stacja głowicy, czyli gąbka pod głowicą w miejscu parkowania, która zbiera tusz i zatka ujście, szczególnie w części odpowiadającej za czarny tusz. Zalecane jest wyjęcie i dokładne przetkanie otworka w gumce stacji głowicy, nie tylko płukanie gąbki. Pomimo wykonania tych czynności problem nadal występuje. Dyskusja wskazuje również na możliwe problemy programowe związane z pamięcią EEPROM drukarki i głowicy, które mogą generować błędy i ograniczenia w działaniu, niezależnie od stanu fizycznego głowicy. Wskazano, że w modelu IP3000 brak chipów w tuszach, co eliminuje problem z ich rozpoznawaniem. Użytkownicy sugerują, że awarie głowic w drukarkach Canon często mają podłoże programowe, a nie mechaniczne, i że standardowe kody serwisowe nie rozwiązują problemów związanych z historią użytkowania zapisanej w EEPROM. Wskazano także na dostępność instrukcji serwisowej do modelu IP3000, która może pomóc w diagnozie. Problemy z miganiem diod i komunikatami błędów mogą wskazywać na uszkodzenie głowicy lub jej oprogramowania, mimo braku widocznych uszkodzeń mechanicznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA