Jak w tytule. Obecna cena na wolnym rynku (~180pln) dyskwalifikuje pomysł zakupu nowego. A potrzebuję sobie zrobić kilka sztuk.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamrobokop napisał:Mam trochę różnych transformatorów sieciowych, któe mogą posłużyć za dawcę rdzenia.
csvrbntyu napisał:Musiałbyś więc znaleźć rdzeń o takim kształcie, by możliwe było np. sklejenie ze sobą 2 kształtek E tak, by między nimi została szczelina. Nie musi być ona stricte powietrzna, może być plastikowa przekładka it
robokop napisał:oczywiście bez przesady - ma mieć to przeważnie zasilanie bateryjne
Wawrzyniec napisał:Panowie, to ma być nie spawarka, tylko urządzenie do odstraszania.Gruba, twarda sierść, czasami mokra. 12kV/10-15J. I gruba skóra.
robokop napisał:Jak dzikowi nie przebije sierści i skóry to go nawet nie pogłaska nie mówiąc o odstraszaniu. Na sarny, jelenie i zające wystarczy 3-5kV/5-10J, ale na dziki nie.Panowie, to ma być nie spawarka, tylko urządzenie do odstraszania.
Wawrzyniec napisał:Jak dzikowi nie przebije sierści i skóry to go nawet nie pogłaska nie mówiąc o odstraszaniu.
krzysiek7 napisał:Tyle tylko, z impulsowy a siecowy na rdzeniu stalowym rózni się tak naprawdę czym? Co najwyżej sposobem nawiniećia uzwojeń, dla uniknięcia przebicia między warstwami. Z sieciowymi też próbowałem, w przypadku tr. małej mocy problem jest ze zbyt wysoką rezystancją uwojenia, a w dalszej kolejności z ich izolacją.Oczywiście wiem, że sieciowy się nie nadaje ale jakby na takim rdzeniu nawinął impulsowy...
krzysiek7 napisał:Oczywiście wiem, że sieciowy się nie nadaje ale jakby na takim rdzeniu nawinął impulsowy...
robokop napisał:Tyle tylko, z impulsowy a siecowy na rdzeniu stalowym rózni się tak naprawdę czym? Co najwyżej sposobem nawiniećia uzwojeń, dla uniknięcia przebicia między warstwami.
jarek_lnx napisał:Możesz podać przykładowy schemat, choć jeden, bo nie uwierzę póki nie zobaczę
csvrbntyu napisał:Piszesz coś, co jest sprzeczne z rozwiązaniami, które widziałem w fabrycznych urządzeniach tego rodzaju, oraz konstrukcjami które pokazywali koledzy na forum w trakcie naprawy:Schemat czego, bo nie rozumiem. Transformatora?
csvrbntyu napisał:idea cewek do pastuchów opiera się na magazynowaniu energii w polu magnetycznym