logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy czujnik temperatury cwu w zasobniku jest zanurzony w wodzie

mjskaw1 28 Gru 2022 18:50 2409 5
REKLAMA
  • #1 20356288
    mjskaw1
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam. Przestał mi działać czujnik temperatury zasobnika. Jakiś czas temu miałem drobny ale długotrwały wyciek na jednej z rur dochodzących do zastosobnika, nie ma mnie w kraju tak że nie zauważyłem wystarczająco wcześnie. Wyciągnąłem czujnik temperatury i był dosyć brudny i mokry, czyli w rurce której się znajdował jest woda. I tu pytanie czy powinna tam być? Czujnik jest po prostu wpuszczony luźno bez żadnych uszczelnień. Teoretycznie mierzy temperaturę wody ale z powodu braku uszczelnienia na moją logikę woda by odparowała. Czy ma ktoś wiedzę jak powinno być? Zasobnik galmet Vulcan 120l. Dziękuję pomocnym 🙂
  • REKLAMA
  • #2 20356368
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1594
    Analizując w sposób logiczny schemat z instrukcji montażu: Link wynika, że faktycznie czujnik ten (oznaczony Cz) znajduje się w jakiejś rurce osłonowej. Nie uważam, że powinna być w tym woda. Moim zdaniem czujnik ten jest do pomiaru temperatury na zewnątrz wężownicy.

Co to jest za czujnik i ile z niego wychodzi przewodów? Mierzyłeś jego rezystancje? Może to być np. Pt100/500/1000.
  • REKLAMA
  • #3 20356392
    mjskaw1
    Poziom 5  
    Odessalem wodę i cwu znowu działa. Nie trzeba nowego czujnika. Dziękuję wszystkim za pomoc. Dla formalności może komuś się przyda czujnik 2 przewodowy. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 20356399
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1594
    mjskaw1 napisał:
    Dla formalności może komuś się przyda czujnik 2 przewodowy

Może to więc być jakiś czujnik oporowy, tak jak pisałem wcześniej.
  • REKLAMA
  • #5 20356408
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Nie powinno tam być wody.
    Jeśli jest, to nakapała z zewnątrz, albo co gorsze, ale mniej prawdopodobne, masz przeciek na tej rurce/spawaniu.
    To albo odparuje (nie uszczelniaj otworu - uszczelnisz jak się naprawi/odparuje), albo musisz naprawić zbiornik, uszczelnienie "pomoże" przy pomiarze temperatury wody, ale przy tak wolnych zmianach temperatury, nie ma to żadnego znaczenia.

A czujnik (przewód) pewnie skorodował od wody - albo nowy, a jak chcesz się bawić, to rozetnij jego płaszcz - w środku jest najprawdopodobniej jakiś pt100, i polutuj do oczyszczonego przewodu.
    Zanim go z powrotem włożysz, wysusz rurkę.

Hi hi, widzę, że za długo pisałem :)
  • #6 20356451
    mjskaw1
    Poziom 5  
    Czujnik z nierdzewki, nie skorodował. Ale dobrze wiedzieć że pt100 ponieważ na allegro 40 złotych, zamiennik 130 a oryginał 240. Dziękuję.
REKLAMA