logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant VU200+VIHR 120-Czy szwankuje czujnik ciepłej wody??

joad 06 Mar 2007 10:13 2402 12
  • #1 3648634
    joad
    Poziom 11  
    Zwracam sie z zapytaniem do osób ktore mają taki lub podobny piec. Piec ma 1,5 roku. Od jakiegos czasu zauwazylam ze czasami w domu leci chlodniejsza woda ciepla z kranu niz zwykle. Zainteresowalam sie tym i zaczelam robic diagnostykę na kotle. Wode gorąca mam ustawioną na 55C, natomiast gdy sprawdzam jaka jest temperatura wody w zbiorniku na wyswietlaczu temperatura non stop zmienia sie wahajac od 49C do 57C!!! Czy jest to normalne zachowanie, czy ta temperatura tez nie powinna byc stała a nie co ulamek sekundy zmieniać sie???? Bardzo prosze o pmoc bo ja nie mam nikogo znajomego zeby porównac to zachowanie???? Jola
  • #2 3649974
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Jeżeli potrafisz zlokalizować czujnik w zasobniku ( a wierzę, że potrafisz) to wyciąg go z zasobnika i sprawdź czy jest suchy.
    Sprawdx również wtyczkę do tego czujnika w samym kotle, może coś nie kontaktuje.

Potem zobaczymy co dalej.
  • #3 3650117
    joad
    Poziom 11  
    Dzieki, podobna podpowiedz dostalam przez telefon od serwisanta, wtyczki sprawdzalam, czujnik tez, Czujnik suchy ale jakby lekko klejący i specyficznie pachnący. Czy on jest w czymś zamoczony?? Nadal nie wiem czy ta temperatura odczytu cieplej wody powinna byc stala czy moze zmieniac sie non stop?
  • #4 3650142
    DonRomano
    Poziom 34  
    W niczym nie jest zamoczony, powinien być suchutki jak piach na pustyni :d.
    Temperatura powinna być stała ewentualnie może zmieniać się co kilka minut.
    Powiedz proszę czy znasz się na elektronice?
  • #5 3650156
    joad
    Poziom 11  
    Jestem kobietą wiec chyba raczej nie, wzielam instrukcje do reki i z nia poruszam się. Czujnik jest jakby lekko lepki, wiec moze go wyczyscic czymś??
  • #6 3650191
    DonRomano
    Poziom 34  
    Samo wyczyszczenie z zewnatrz nic nie da, a to że jesteś kobietą jeszcze o niczym nie świadczy.
    Problem polega na tym, że trzeba po kolei eliminować uszkodzone elementy.
    Być może czujnik jest uszkodzony, jeżeli tak jest to należy podłączyć sprawny lub w jego miejsce podłączyć np. potencjometr.
    Jeżeli tego nie dasz rady zrobić a piszesz że nie dasz rady to jedynym wyjściem jest wezwać serwis, niestety.
  • #7 3650230
    joad
    Poziom 11  
    A o jaki dokładnie czujnik pytac w sklepie?
    Dobrze ze dowiedzialam sie, ze ta temperatura powinna jednak byc stala a nie wariować! :D
  • #8 3650321
    DonRomano
    Poziom 34  
    W sklepie nie kupisz takiego czujnika poza tym nie ma pewności, że to czujnik.
    Wezwij serwis.
    Piszesz, że kocioł ma 1,5 roku więc jest na gwarancji.
  • #9 3650354
    joad
    Poziom 11  
    Niestety nie jest na gwarancji bo zapomniałam zrobić przeglądu . ;(
    dzięki za pomoc.

Dodano po 24 [minuty]:

Mam jeszcze pytanie, poniewaz bylam obejrzec jeszcze raz ten czujnik i stwierdzilam ze w otworze w ktory wklada sie czujnik jest jakas niebieska ciecz???? niewiele ale jest i czujnik tez mokry!!Pomocy!! Czy tak ma być??

Dodano po 9 [sekundy]:

Mam jeszcze pytanie, poniewaz bylam obejrzec jeszcze raz ten czujnik i stwierdzilam ze w otworze w ktory wklada sie czujnik jest jakas niebieska ciecz???? niewiele ale jest i czujnik tez mokry!!Pomocy!! Czy tak ma być??
  • #11 3652126
    DonRomano
    Poziom 34  
    A cóż to takiego ta rurka sterująca?
  • #12 3652415
    joad
    Poziom 11  
    Tez jestem ciekawa co to ta rurka sterująca???
    Proszę o jeszcze jedną odpowiedz: czy po włozeniu czujnika do otworu w zbiorniku powinien byc on szczelnie czyms zabezpieczony?? Ja tak mialam, byl zaklejony jakąs tasmą izolacyjną?? Dopiero jak zauwazylam te problemy to rozkleiłam i zainteresowalam sie stanem czujnika.:cry:
  • #13 3652838
    DonRomano
    Poziom 34  
    Nie musi być szczelnie zaklejony.

Podsumowanie tematu

✨ Piec Vaillant VU200+VIHR 120 ma około 1,5 roku i użytkownik zauważył niestabilne wskazania temperatury ciepłej wody na wyświetlaczu kotła, wahające się między 49°C a 57°C, mimo ustawienia na 55°C. Temperatura powinna być stabilna lub zmieniać się bardzo powoli, a nie co ułamek sekundy. Czujnik temperatury w zasobniku jest suchy, lecz lekko lepki i pachnący, a w otworze czujnika znajduje się niebieska ciecz, prawdopodobnie olej, co nie jest normalne – czujnik musi być suchy. Czujniki te są dostępne wyłącznie przez serwis i są kosztowne. Możliwe przyczyny problemu to uszkodzony czujnik lub zapchana rurka sterująca, która może powodować niestabilne odczyty temperatury. Czujnik nie powinien być szczelnie zaklejony taśmą izolacyjną. Zalecane jest wezwanie serwisu, zwłaszcza że piec jest stosunkowo nowy, choć gwarancja wygasła z powodu braku przeglądu. Diagnostyka powinna obejmować sprawdzenie styków i ewentualną wymianę czujnika lub podłączenie zastępczego elementu pomiarowego, np. potencjometru.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA