logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JBL BAR 2.1 Deep Bass - Nie reaguje na podłączenie do prądu, próba diagnostyki ES8680FSB

peckos 29 Gru 2022 09:04 2106 6
REKLAMA
  • #1 20357165
    peckos
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Posiadam soundbar JBL Bar 2.1, który wydaje się być martwy - brak reakcji po podłączeniu do prądu.
    Po rozkręceniu i pierwszych pomiarach wydaje się być nieco inaczej:
    - z zasilacza wychodzi 23V
    - moduł BT dostaje 3,3V (nie widać go w telefonie)
    - na Q5 jest 3,3V
    - na Q4 nie ma 23V (nie jestem PRO więc nie wiem czy powinno być)
    - na wtyczce do wyświetlacza jest 3,3V
    - jedyne co zwróciło moją uwagę to pomiar diody D1 - bez wylutowania pokazuje ~0,6V w jedną i drugą stronę polaryzacji, ale ona jest w układzie wykrywania sygnału optycznego, więc raczej nie powinna tak psocić
    - na termowizji widać, że grzeje się tylko Crescendo 3P (ES8680FSB), ale nie jakoś tragicznie (ok 37st C)
    JBL BAR 2.1 Deep Bass - Nie reaguje na podłączenie do prądu, próba diagnostyki ES8680FSB JBL BAR 2.1 Deep Bass - Nie reaguje na podłączenie do prądu, próba diagnostyki ES8680FSB

Jak mogę sprawdzić czy działa poprawnie układ ES8680FSB?
    Macie może jakieś pomysły co mógłbym jeszcze sprawdzić nim soundbar trafi do serwisu?

Załączam schemat.

Z góry dzięki za pomoc :)
    Załączniki:
    • jbl_bar_21_deep_bass.pdf (8.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20363514
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1195
    peckos napisał:
    - z zasilacza wychodzi 23V

To trochę mało diagnostyki napięć zasilających. Spójrz na stronę 14 posiadanej serwisówki. Masz tam kilka zasilaczy w postaci przetwornic impulsowych. Wszystkie one muszą być sprawne a więc sprawdzone. Do tego napięcia są podawane w różne miejsca obwodu, czasem przez rezystory, czasem przez dławiki.

peckos napisał:
    - moduł BT dostaje 3,3V (nie widać go w telefonie)
    Zasilanie to jedno, a włączenie modułu to drugie. Popatrz moduł ma też wejście ON/OFF BT. To tak analogicznie do motoryzacji: -bak pełen paliwa nie świadczy o pracy silnika, a tylko o takiej możliwości.
  • REKLAMA
  • #3 20367314
    peckos
    Poziom 10  
    Pomierzyłem wszystkie możliwe punkty zaznaczone w serwisówce i napięcia są ok.
    Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #4 20367347
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1195
    Jeżeli by tak było, to urządzenie musiałoby funkcjonować. A więc niezbyt rzetelnie podchodzisz do zagadnienia. Co chociażby ze wspomnianym ON/OFF BT ?Jest czy go nie ma? Jest POWER ON/OFF, czy AMPL MUTE, RST_3P itd.?
  • #5 20369038
    peckos
    Poziom 10  
    Z rzetelnością to raczej nie trafiłaś, bo robię to dla siebie, a więc najbardziej rzetelnie jak potrafię.
    Jak wcisnę przycisk włączania to na U13 na nodze 55 odpowiadającej POWER_KEY znika napięcie 3,3V i tyle.
    AMP_MUTE: 0V
    RST_C3P: 0V
  • #6 21409194
    emanuelsan13
    Poziom 1  
    Witam i mam taki problem, czy możesz mi pomóc lub podać rozwiązanie? Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #7 21958542
    RAVAl21
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    >>21409194 Witajcie, trochę odgrzebię temat. Właśnie mam taki sprzęt na warsztacie. Objawy te same. Dodatkowo wystrzelił CE5. Po wymianie napięcia zrobiły się fajne: 5 V, 3,3 V, na włącznikach, zasilania pozostałe też OK. Dzięki za schemat tak na marginesie, który sporo przyspieszył sprawę i szybko poszło. Już myślałem, że wsad pamięci padł. Termowizja nic, pomiary niby OK. Okazało się, że na układzie U3 i na drobnicy wkoło był klej montażowy od przewodu anteny, prawdopodobnie robił przywarcie. Kiedyś miałem podobny przypadek w innym sprzęcie. Nawet się nie zastanawiałem, jak zobaczyłem, czym pokryty, wszystko wyczyściłem dokładnie pod mikroskopem z tego czarnego kleju. Sprzęt wstał od strzała, po tym zabiegu zostaje podnieść SMD i postawić na świeżo. Powodzenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy soundbara JBL Bar 2.1, który nie reaguje po podłączeniu do zasilania. Wstępna diagnostyka wykazała obecność napięć 23V z zasilacza oraz 3,3V na module Bluetooth i innych punktach, jednak moduł BT nie jest wykrywany przez telefon. Na tranzystorze Q4 brak napięcia 23V, a dioda D1 w układzie wykrywania sygnału optycznego wykazuje nietypowe napięcie około 0,6V w obu kierunkach. Termowizja wskazuje na umiarkowane nagrzewanie układu Crescendo 3P (ES8680FSB). Wskazano konieczność dokładniejszej diagnostyki zasilaczy impulsowych opisanych w serwisówce (strona 14), zwłaszcza sprawdzenia sygnałów włączających moduł, takich jak ON/OFF BT, POWER ON/OFF, AMP_MUTE, RST_3P. Po dalszych pomiarach napięcia są prawidłowe, lecz po naciśnięciu przycisku włączania na pinie POWER_KEY (U13, nóżka 55) zanika napięcie 3,3V, natomiast AMP_MUTE i RST_C3P pozostają na 0V. Brak dalszych wskazówek co do przyczyny awarii, sugerowana jest dalsza analiza sygnałów sterujących i ewentualna naprawa w serwisie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA