logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Risco LightSys 2 - przestał się uruchamiać / bootloop

bart12117 29 Gru 2022 22:55 1443 9
REKLAMA
  • #1 20358660
    bart12117
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Cześć! Po kilku latach bezproblemowej pracy mój Risco LightSys 2 przestał działać. Zauważyłem to tymczasowej przerwie w zasilaniu w całym domu.

Objawy: Wygląda to tak, jakby zasilanie było podawane i odłączane w milisekundowych odstępach - ekran panelu sterującego i diody zapalają się na ułamek sekundy, potem system pada i znowu próbuje uruchomić. Tak, jakby coś blokowało dopływ napięcia. Z przekaźnika Pulson MP1 słychać "cykanie" - tak, jakby to tam dochodziło do ciągłego odcinania zasilania:

.

Próby ożywienia systemu jak dotąd:
    - Odłączenie zasilania i akumulatora na kilka dni - bez efektu
    - Wymiana jednostki Pulson MP1 - bez efektu

Niestety błądzę po omacku, może ma ktoś jakieś doświadczenia z tą jednostką albo podobnymi usterkami?
  • REKLAMA
  • #2 20359405
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    Jaki stan akumulatora?
    Z jakiego miejsca jest zasilany ten przekaźnik?
  • REKLAMA
  • #4 20388288
    bart12117
    Poziom 5  
    bezpiecznykrakow napisał:
    AUX

Dzięki za wskazówki. Tochę pogrzebałem i już wiem, że:
    - Na pewno nie jest to wina przekaźnika Pulson (po odłączeniu problem dalej występuje)
    - Na pewno nie jest to wina akumulatora (po odłączeniu aku problem dalej występuje)

Ewidentnie dochodzi o "resetów" na poziomie centralki.

Co ciekawe, na jakiś czas wszystko naprawiło się samo - alarm działał aż do jakiegoś zaniku prądu (częste w okolicy) i problem wrócił.

Za radę @bezpiecznykrakow odłączyłem jeszcze przewody z AUX i centrala odpaliła. Po podłączeniu - znowu "cyka" i się resetuje. W złączu AUX mam cztery przewody, wieczorem będę sprawdzał jeden po drugim.
  • #5 20388293
    bezpiecznykrakow

Poziom 20  
    Ocena: 127
    bart12117 napisał:
    - Na pewno nie jest to wina akumulatora (po odłączeniu aku problem dalej występuje)

Staraj się nie podawać zasilania centrali z odłączonym akumulatorem.
    Konto firmowe:
    BEZPIECZNY KRAKÓW (Creative Dawid Pietrzykowski-Preston)
    al. 29 Listopada 130, Kraków, 31-406 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://bezpiecznykrakow.pl
  • REKLAMA
  • #6 20389730
    bart12117
    Poziom 5  
    bezpiecznykrakow napisał:
    bart12117 napisał:

Staraj się nie podawać zasilania centrali z odłączonym akumulatorem.

Ok, wczoraj potestowałem. Akumulator podłączyłem, dziękuję za radę.

Co do AUX - mam tam podłączone cztery przewody. Po testach, jeden po drugim, zidentyfikowałem dwa przy których alarm się uruchamia i normalnie funkcjonuje. Niestety z trzech grup czujek, działa wtedy tylko jedna (ganek).

Przy podpięciu któregokolwiek z pozostałych dwóch przewodów, objawy są takie same (alarm bez przerwy się resetuje, nie zdąża się nawet uruchomić). Zakładam, że oba przewody są odpowiedzialne za czujki (dwie grupy, każda z dwoma czujkami).

Czy jestem w stanie coś z tym jeszcze zrobić?
  • #7 20389743
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    Sprawdź czy nie ma zwarcia na tych przewodach. Sprawdź oddzielnie wszystkie czujki, które się nie uruchamiają, czy są sprawne.
  • REKLAMA
  • #8 20391904
    bart12117
    Poziom 5  
    gkwiatkowski napisał:
    Sprawdź czy nie ma zwarcia na tych przewodach. Sprawdź oddzielnie wszystkie czujki, które się nie uruchamiają, czy są sprawne.

Hm, zanim przystąpiłem do sprawdzania, spróbowałem podłączyć dwa pozostałe przewody i... wszystko działa jak należy. Jest więc pewien cykl:

- Alarm działa
    - Zanik prądu (częste w okolicy)
    - Po ponownym zasileniu alarm się nie włącza - ciągłe resety
    - Mimo odłączanie i podłączanie różnych komponentów alarm się nie uruchamia
    - Potem wszystko zaczyna działać

Za pierwszym razem system wstał po odłączeniu jednostki komunikacyjnej do firmy ochroniarskiej, za drugim po odłączeniu dwóch grup czujek.

Jakieś pomysły na podstawie takich objawów? Wygląda, że któryś z elementów zaczyna "dogorywać ale to błądzenie po omacku?
  • #9 20392115
    latajaca_harmonijka
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witaj,

Wygląda na to, że Twój system Risco LightSys 2 ma problem z zasilaniem. Przerwa w zasilaniu, którą zauważyłeś, prawdopodobnie spowodowała awarię jednego lub kilku elementów systemu.

Cykający dźwięk, który słyszysz z przekaźnika Pulson MP1, wskazuje na to, że system próbuje ciągle uruchomić się i odłączać od zasilania. Może to być spowodowane uszkodzeniem przekaźnika lub innego elementu zasilającego, takiego jak transformator, zabezpieczenie przeciwprzepięciowe lub bezpiecznik.

Sugeruję sprawdzenie połączeń elektrycznych i sprawdzenie, czy wszystkie elementy zasilające (np. transformator, bezpieczniki) są sprawne. Jeśli problem będzie się powtarzał, zalecam skontaktowanie się z producentem lub specjalistą w celu dokładniejszej diagnozy.

• #10 20524235
    bart12117
    Poziom 5  
    Ostatecznie płyta poszła do wymiany. Zamykam i dziękuję wszystkim za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Risco LightSys 2 przestał działać po przerwie w zasilaniu, objawiając się bootloopem, gdzie system próbuje się uruchomić, ale ciągle się resetuje. Użytkownik wykluczył problemy z akumulatorem i przekaźnikiem Pulson MP1, a po odłączeniu przewodów AUX centrala działała poprawnie. Po dalszych testach zidentyfikowano, że problem występuje przy podłączeniu dwóch grup czujek. Sugerowano sprawdzenie zwarć oraz stanu elementów zasilających, takich jak transformator i bezpieczniki. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wymianę płyty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA