logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Risco LightSYS - kod instalatora, uzbrajanie-rozbrajanie partycji

Zonczek 19 Lis 2020 15:21 5496 14
  • #1 19054823
    Zonczek
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam

Mam problem ze swoim systemem alarmowym w domu. Jest to alarm Risco LightSYS. Firma która go zakładała wypięła się na mnie - wyjechali do pracy za granicę i nie obierają telefonów, albo mnie zbywają. Chciałem zamówić inną firmę aby "naprawiła" usterkę, ale firmy mówią, że bez kodu instalatora będą musieli wszystko zresetować i ogarniać od zera sprawdzając wszystkie linie co jest czym i konfigurując wszystko od nowa, co będzie kosztowało niemałe pieniądze...
    Z tego co wygrzebałem w sieci standardowy kod instalatora 1111 nie działa - został więc pewnie zmieniony. Działa mi kod drugiego instalatora 2222 ale z jego poziomu nie mam chyba dostępu do konfiguracji partycji i ich ustawień - a przynajmniej ich nie znalazłem, albo nie potrafię rozszyfrować prawidłowo skrótowych nazw wyświetlanych na klawiaturze.

Generalnie problem mam taki, że mam skonfigurowane 3 partycje z czego jedna to jest alarm załączany z harmonogramu w nocy. Jego uzbrajanie i rozbrajanie automatycznie działa prawidłowo. Mogę go uzbroić i rozbroić z poziomu aplikacji na telefonie. Ale nie mogę tego zrobić z poziomu klawiatur w domu. Klawiatury nie przyjmują kodów użytkownika. Nie działa też łączne uzbrajanie rozbrajanie wszystkich partycji przy użyciu kodu+0. W sytuacji przypadkowego uruchomienia alarmu muszę biegać szukać telefonu albo lecieć do alarmu i odcinać cały od prądu łącznie oczywiście z odłączeniem baterii.

Potrzebuję pomocy jak to ogarnąć żeby kody użytkownika i uzbrajanie / rozbrajanie z "0" działały prawidłowo... Czy jest możliwość jakiegoś zresetowania kodu instalatora i dostania się do ustawień bez konieczności konfigurowania wszystkiego od zera? Ewentualnie może ktoś jest w stanie pomóc od razu rozwiązać opisany powyżej problem z uzbrajaniem/rozbrajaniem?
  • #2 19066847
    tomzawar
    Poziom 2  
    Jak dobrze pamiętam, to drugi DIP Switch na płycie centrali resetuje kod instalatora, sub instalatora i głównego użytkownika .
    Jakie jest dokładnie oznaczenie płyty głównej, RPXXXXXXX ??
    Kod sub instalatora domyślnie ma takie same uprawnienia jak instalator
  • #3 19073785
    Zonczek
    Poziom 10  
    Płyta główna ma oznaczenie RP432M
    Subinstalator u mnie na pewno ma ograniczony dostęp do menu konfiguracyjnego. Niewiele pozycji tam jest i w zasadzie nic konkretnego tam nie znalazłem

Na tą chwilę sytuacja wygląda tak, że instalator będąc w Polsce łaskawie się pojawił. Walczył z konfiguracją chyba ze 2-3 godziny i nie był w stanie ogarnąć dlaczego dzieje się jak się dzieje. Kodu instalatora nie był łaskawy mi zdradzić... Miał pojawić się jeszcze raz i udostępnić dostęp chyba komuś bezpośrednio z Risco, ale dzisiaj dzwoniąc pytając kiedy się zjawią usłyszałem od jego szefa tekst w stylu skoro walczył 3 godziny i mu się nie udało tego ogarnąć to raczej się nie uda... czytaj skonfigurowaliśmy ci partycje jak chciałeś, ale że nie działa prawidłowo to nie nasz problem.
    Skończy się więc pewnie na szukaniu innej formy która będzie w stanie to ogarnąć. Może jest możliwość przekonfigurowania tego zdalnie? Alarm jest podłączony do sieci
  • #4 19073826
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    Skoro sprzęt jest Twoją własnością powinni udostępnić Ci kod bądź przywrócić fabryczny - teraz po prostu lecą w "ciula" a ten co 3 godziny "robił" widocznie nie miał pojęcia gdzie i jak czego szukać.
    Dlaczego miałby niby udostępniać dostęp komuś z Risco? Co oni maja do tego?
    Napisz meila z prośbą by kto się u Ciebie pojawił i przywrócił fabryczne kody instalatora ponieważ sprzęt jest Twoją własnością skoro za niego zapłaciłeś i nie mają prawa blokować Ci dostępu do niego.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19074023
    Zonczek
    Poziom 10  
    Na tą chwilę nie chcę wchodzić z nimi na ścieżkę wojenną. Robota bez umowy, faktury i żadnych dokumentów. Więc jak ich wkurzę albo zacznę straszyć to mogą się postawić okoniem i wtedy będzie problem. A z drugiej strony chcę ich jeszcze próbować przymusić do walki bo oni walczą jak walczą ale walczą z tym bezkosztowo jako wykonawca instalacji. Jak wezmę kogokolwiek innego to za trzaśnięcie drzwiami domu zedrze na dzień dobry parę stów. A jak nie doproszę się kodu i nie da się go jakoś rozsądnie zresetować bez kasowania całości ustawień i trzeba będzie wszystko identyfikować i konfigurować od nowa to dołożę do tej instalacji pewnie z 1000zł za głupi problem... Mogę oczywiście komuś zapłacić za robotę - nikt nie pracuje za darno. Ale w granicach rozsądku i zasadności względem kosztów wykonania całej tej instalacji. Poza tym jednym problemem instalacja działa prawidłowo i szkoda to wszystko resetować. Po resecie pewnie się o jakichś ustawieniach zapomni i będę znowu walczył z różnymi innymi mniejszymi, czy większymi uciążliwościami idąc w kolejne koszty wizyt konfiguracyjnych innego serwisu
  • #6 19074040
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    Zonczek napisał:
    Robota bez umowy, faktury i żadnych dokumentów.

No to "klops" - niemniej sprzęt "wisi" u Ciebie w takim razie w jakiej formie - użyczenia, czy był gratyfikacją dla Ciebie za "załatwienie" czegoś"?
    Ja obstawiałbym przy swoim - skoro dali Ci go w posiadanie.
    Jeśli nie jest w żaden sposób zablokowany można pokusić się o wizytę innego Instalatora który spędzi tam pewnie dzień lub dwa by poznać topologię instalacji i zaprogramować od nowa ale jak wspomniałeś - to już koszta więc sam wybieraj.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20156212
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 20814745
    rafal231n23g
    Poziom 6  
    Ocena: 5

Udało mi się zresetować kod instalatora na płycie RP432M bez skasowania innych ustawień.

Instrukcja dla potomnych:
    1. Odłączamy zasilanie (zasilacz i akumulator).
    2. Przestawiamy mały switch nr 2 "default" na "on".
    3. Podłączamy zasilanie i czekamy 5 minut.
    4. Odłączamy zasilanie i przestawiamy switch z powrotem.
    5. Podłączamy zasilanie ponownie i czekamy 5 minut.
    6. Kod użytkownika master jest zresetowany na "1234", kod instalatora na "1111", a subinstalatora na "2222".
    7. Reszta ustawień, w tym reszta użytkowników, strefy, czujki, czas itd., pozostaje taka jak była.

Risco LightSYS - kod instalatora, uzbrajanie-rozbrajanie partycji

Poza tym nie polecam Solid Security - nie chcieli "podzielić" się ze mną kodem instalatora i zamiast tego proponowali płatny reset całej płyty do ustawień fabrycznych.
  • #9 20815695
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

rafal231n23g napisał:
    Poza tym nie polecam Solid Security

Nie szczypie Cię w oczy ta wisząca na przewodach płyta w obudowie?
    Niezła partanina pokazana na tym zdjęciu...
    Współczucia dla osoby, która serwisuje ten "system".

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #10 20815703
    rafal231n23g
    Poziom 6  

Tak, niestety zasilacz i wszystko poza jednym modułem też "wisi" :/ Tak więc kolejna przestroga przed tą firmą.

Z plusów sytuacji, z kodem instalatora można przenieść czujki pomiędzy partycjami, instrukcja znajduje się tutaj: https://ivolta.pl/gfx-base/files/RISCO/LightSYS2/LightSYS2_ii.pdf
  • #11 20818932
    Zonczek
    Poziom 10  
    rafal231n23g wielkie dzięki! Działa! Za drugim podejściem po 3 latach udało mi się nareszcie "włamać" do mojego alarmu! Nareszcie w wolnej chwili będzie można popróbować powalczyć z ustawieniami partycji.

Może teraz ktoś ogarnięty w konfiguracji tych alarmów będzie w stanie podpowiedzieć w czym może być problem z tym uzbrajaniem / rozbrajaniem partycji z kodem 0 i partycji automatycznej?
  • #12 20818954
    rafal231n23g
    Poziom 6  
    Nie ma sprawy, cieszę się że pomogłem :)

Ja nie miałem problemu z kodami użytkownika które nie działają na klawiaturze, nie do końca wiem o co chodzi z tym kodem "+0" - u mnie rozbrajanie alarmu rozbraja wszystkie partycje

Spróbuj może dodać nowego użytkownika przez panel webowy Risco Cloud https://riscocloud.com/ i drugiego użytkownika kodem instalatora przez samą klawiaturę - zobaczysz czy któryś kod będzie działał na klawiaturze

Być może dodałeś użytkowników w Risco Cloud którzy nie mogą rozbrajać?
    Zrzut ekranu pokazujący interfejs użytkownika aplikacji Risco Cloud, z wyróżnionym przyciskiem „Add New CP User”.
  • #13 20818982
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 164

Ja miałem 2 razy nieprzyjemność walczyć z takimi centralami i mam nadzieję, że nie będę musiał więcej, bo to sobie żyje swoim życiem, trzeba kilka razy zapisywać, żeby zapamiętało, zapis trwa kilka minut, centrala kosztuje 300 zł, a moduł komunikacyjny ponad 800, w porównaniu do Satela to jest moim zdaniem dziadostwo. Konfigurację robiłem przez komputer i przy połączeniu nie pytały się o hasło instalatora. Kabel sam sobie dorobiłem, że jest tam zwykły com, mogę podesłać jak wygląda wtyczka, ale jutro.
  • #14 20819886
    Zonczek
    Poziom 10  
    Mam ustawionych dwóch użytkowników - siebie jako użytkownika Grand master i żonę jako master. W obu przypadkach jest ten sam problem z rozbrajaniem poszczególnych partycji z ich wskazaniem przy wpisywaniu kodu użytkownika oraz z rozbrajaniem partycji uzbrojonych automatycznie z harmonogramu.

Może jest ktoś w stanie udostępnić RISCO Group CS (Configuration Software) - może z poziomu komputera byłoby prościej z tym powalczyć niż przez menu skoro i tak mam zamontowany moduł sieciowy... Na stronie Risco brak do tego dostępu dla nieFachowców jak ja :(

Sytuacja wygląda tak - mam ustawione 3 partycje. Partycja 2 działa na harmonogramie.

Wszystkie partycje mogę ze swojego konta swoim kodem uzbrajać i rozbrajać. Z poziomu panelu natomiast tym samym kodem

xxxx + kłódka zamknięta/otwarta + 0-3 (numer/y partycji) + kłódka zamknięta/otwarta

mogę:
    1 - uzbroić i rozbroić
    2 - nie mogę zrobić nic
    3 - uzbroić i rozbroić
    0 (czyli de facto wybierając partycje 1-3) - mogę uzbroić (nie zawsze), a nie mogę rozbroić kompletu partycji. Partycję 2 muszę w takiej sytuacji rozbrajać z poziomu aplikacji na telefonie.
    Z kodu żony z partycją 2 nie mogę nic zrobić mimo, że ma do niej uprawnienia

Mogę też uzbroić i rozbroić jednocześnie partycje 1+3. Warianty 1+2 czy 2+3 nie działają w obu kierunkach.

Czy z poziomu instalatora definiuje się gdzieś uprawnienia niezależnie dla paneli ściennych i dla aplikacji? Czy coś innego jest namotane?

Zrobiłem przed chwilą aktualizację oprogramowania z poziomu menu instalatora, ale nie zmieniło to sytuacji
  • #15 20821720
    Zonczek
    Poziom 10  
    Ok. Po paru godzinach czytania instrukcji konfiguracji i walki z klawiaturą chyba udało mi się namierzyć i rozwiązać problem.
    Najpierw myślałem, że to kwestia ustawień partycji przypisanych do poszczególnych klawiatur (w domu mam dwie), bo po pierwszych zmianach Partycji i Maski zaczęło działać, ale jak wróciłem do konfiguracji Harmonogramów to znowu zaczęły się cyrki.
    Później lecąc z instrukcją po kolei po wszystkich ustawieniach w Opcjach zaawansowanych znalazłem, że WYŁ. SZYFRAT. czyli po ludzku wyłączenie szyfratora klawiatury (skrót 12216) było ustawione na Tak (fabrycznie powinno być na nie więc pewnie instalator nagrzebał nie wiedząc co przełącza.

Cytat:
    Wyłączenie szyfratora (klawiatury)
    TAK: Jeśli partycja ma zdefiniowany czas autorozbrojenia, to po uzbrojeniu partycji (ręcznym lub automatycznym) wszystkie klawiatury, które są przypisane do tej partycji przestaną działać. Klawiatury zaczną działać po automatycznym rozbrojeniu partycji. Uwaga: Partycja może być rozbrojona tylko za pomocą automatycznego rozbrojenia lub za pomocą Programu konfiguracyjnego (CS).
    NIE: Klawiatury działają normalnie.

Z opisu brzmi to jakby całkowicie blokowało działanie klawiatury, ale wygląda na to, że klawiatura działa, ale nie można obsłużyć partycji działającej z harmonogramu (ani rozbroić, ani wyłączyć alarmu! jak się uruchomi). W związku z tym nie działa też rozbrajanie / uzbrajanie hurtem wszystkich partycji.
    Po przestawieniu tej opcji na Nie wygląda, że wszystko zaczęło działać normalnie. Jak na razie mogę sensownie włączać i wyłączać alarm i w czasie rozbrojenia jak i po uzbrojeniu partycji z harmonogramu. Zostaje poobserwować parę dni czy wszystko ok

I jak ktoś ma program konfiguracyjny to nadal chętnie go dorwę bo stanie godzinami przed tą klawiaturą z laptopem i instrukcją w PDF mija się trochę z logiką

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z systemem alarmowym Risco LightSYS, ponieważ firma instalacyjna nie udostępnia kodu instalatora, co uniemożliwia modyfikację ustawień. Po kilku próbach z różnymi firmami, które wymagają kodu do naprawy, użytkownik znalazł sposób na reset kodu instalatora bez utraty innych ustawień. Instrukcja resetowania obejmowała przestawienie switcha na płycie RP432M. Po udanym resecie użytkownik uzyskał dostęp do konfiguracji, ale nadal boryka się z problemami z uzbrajaniem i rozbrajaniem partycji, szczególnie tych działających na harmonogramie. Wskazówki dotyczące konfiguracji i problemów z klawiaturą zostały również omówione, a użytkownik zidentyfikował, że wyłączenie szyfratora klawiatury mogło wpływać na działanie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA