logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nie można dołączyć niezajętego miejsca do partycji /dev/sda5 w Linuxie, używając GParted LiveCD

KapikO 30 Gru 2022 17:38 714 7
REKLAMA
  • #1 20359787
    KapikO
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Borykam się od dzisiaj z problemem takim jak uniemożliwienie zmiany rozmiaru partycji na którym stoi Linux.
    Nie można dołączyć niezajętego miejsca do partycji /dev/sda5 w Linuxie, używając GParted LiveCD

Tak jak generalnie widać to jest nie zarezerwowane miejsce na dysku między partycją /dev/sda2 a /dev/sda3 (18,6GiB) i chciałem je dołączyć do głównej partycji z Linuxem /dev/sda5 lecz nie mogę zwiększyć rozmiaru partycji za pomocą GParted z innego systemu odpalonego na LiveCD.
  • REKLAMA
  • #2 20359876
    dj-raszit
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Czyli chcesz powiększyć sda5 ? Nie zrobisz tego - ponieważ wolne miejsce nie znajduje się bezpośrednio za sda2.
    Zresztą pokaż wynik komendy
    fdisk -l /dev/sda

Ale możesz na wolnym miejscu utworzyć partycję i ją podbindować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20359879
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2563
    Partycję sda2 z NTFS trzeba przesunąć w prawo — użycie w tym celu gParted obarczone jest ryzykiem uszkodzenia systemu plików. Bezpieczniej jest skorzystać z Windowsowego zarządzania dyskami, ale Windowsa uruchomionego z innego dysku.
    Po tej operacji będzie możliwe zwiększenie rozmiaru partycji rozszerzonej sda4.
    Następnie znowu będzie trzeba przesunąć sda6. Nie może być zamontowany, więc trzeba uruchomić LiveCD lub Linuksa z innego dysku.
    Dopiero teraz będziesz miał wolne miejsce przy sda5, którą można będzie powiększyć.
  • REKLAMA
  • #4 20359941
    KapikO
    Poziom 3  
    dj-raszit napisał:
    Czyli chcesz powiększyć sda5 ? Nie zrobisz tego - ponieważ wolne miejsce nie znajduje się bezpośrednio za sda2.
    Zresztą pokaż wynik komendy
    fdisk -l /dev/sda

Ale możesz na wolnym miejscu utworzyć partycję i ją podbindować.

Nie można dołączyć niezajętego miejsca do partycji /dev/sda5 w Linuxie, używając GParted LiveCD
  • Pomocny post
    #5 20359973
    dj-raszit
    Poziom 13  
    No właśnie tego się spodziewałem. To znaczy fizycznie nie da się tego zrobić w tym układzie partycji.
    Zrób tak jak proponuje @BANANvanDYK
    Ewentualnie możesz np. utworzyć partycję ext4 na wolnym miejscu i zamontować ją np. jako /home
    To wiąże się z edycją pliku /etc/fstab
    Tylko musisz obecne dane z tego katalogu przenieść do nowo utworzonej partycji.
    Proponuję tylko przykład. Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć.
    Jeśli np. katalog /home dużo miejsca zajmuje, że kończy się miejsce, to zrób tak jak proponuję.
  • Pomocny post
    #6 20360015
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2563
    Byłoby tak najłatwiej i najlepiej, ale niestety się nie da utworzyć kolejnej partycji podstawowej ani dwóch rozszerzonych na stylu partycji MBR.
    sda5 wygląda na /
    sda6 wygląda na /boot
    Dobrze byłoby stworzyć osobną partycję /home, ale wówczas rozmiar / będzie zdecydowanie za duży (w obecnych czasach ok 15 GiB wystarczy) więc znowu by trzeba zmieniać rozmiar. Chyba że zrobić sda7 jako / i sda5 jako /home. Operacja przenoszenia /home lub / i zmiany konfiguracji w systemie byłaby zbyt trudna dla początkującego użytkownika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20360048
    dj-raszit
    Poziom 13  
    BANANvanDYK napisał:
    Byłoby tak najłatwiej i najlepiej, ale niestety się nie da utworzyć kolejnej partycji podstawowej ani dwóch rozszerzonych na stylu partycji MBR.

No racja. Że też nie zwróciłem na to uwagi. 'Disklabel type: dos' = tylko 4 partycje podstawowe. Inaczej było by, gdyby napisane było 'Disklabel type: gpt'
    Jednak Twój sposób będzie odpowiedni.

Dodano po 41 [minuty]:

dj-raszit napisał:

Moja pomyłka - miałem napisać zamiast 'bezpośrednio za sda2' -> 'bezpośrednio za sda5'
  • #8 20360526
    KapikO
    Poziom 3  
    Przesunąłem partycję sda2 na prawo aby rozszerzyć partycję główną Linuxa sda5 z poziomu GParted (tą ryzykowną metodę). Długa zabawa była z tym że aż konieczne było pobranie oryginalnych instalatorów systemów aby naprawić pliki systemowe W10 oraz sam Grub Bootloader, aby ZorinOS mógł jakoś wystartować (wszystko poszło pomyślnie, lecz trochę godzin pochłoneło)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z powiększeniem partycji /dev/sda5 w systemie Linux przy użyciu GParted LiveCD, ponieważ wolne miejsce nie znajduje się bezpośrednio za partycją /dev/sda2. Użytkownicy sugerują przesunięcie partycji sda2 w prawo, co można zrobić bezpieczniej za pomocą narzędzia do zarządzania dyskami w systemie Windows. Po przesunięciu partycji, możliwe będzie zwiększenie rozmiaru partycji sda5. Alternatywnie, można utworzyć nową partycję na wolnym miejscu i zamontować ją jako /home, co wymaga edycji pliku /etc/fstab. Użytkownik ostatecznie przesunął partycję sda2, co wymagało naprawy systemu Windows oraz bootloadera Grub, ale operacja zakończyła się pomyślnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA