logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iRobot Roomba 890 - Błąd ładowania nr. 8, sprawdzanie baterii po dłuższym czasie przechowywania

unky 01 Sty 2023 12:28 2952 5
REKLAMA
  • #1 20362142
    unky
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Po pół roku odkopałem roombę 890. Zanim odłożyłem na półkę w czerwcu wszystko działało jak należy, sprzątała, bateria była w dobrej kondycji, odkładałem z w pełni naładowaną baterią. Garaż nieogrzewany czyli temperatury teraz w grudniu na poziomie max+5 stopni
    Jak ją postawiłem na bazie to pokazała rozładowaną baterię. Rozpoczął się proces ładowania. Nie minęło 30 sekund i pojawił się błąd ładowania nr. 8. Przeczyściłem styki w roombie i w bazie. Ponownie położyłem na bazę, rozpoczął się proces ładowania. No i znowu błąd 8. Wg. instrukcji roomby oznacza to problem z komunikacją z baterią. Baterię wyjąłem z robota. Nie wygląda z zewnatrz jakby coś było z nią nie tak. Co mogę jeszcze sprawdzić? Czy raczej szykować się na nową baterię?
  • REKLAMA
  • #2 20362162
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6956
    Przypuszczalnie bateria doszła do etapu głębokiego rozładowania i elektronika rozłącza proces ładowania.
  • REKLAMA
  • #3 20362608
    unky
    Poziom 18  
    Cos z tym da się zrobić?
  • REKLAMA
  • #4 20363165
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6956
    Najłatwiej i najszybciej wymiana aku.
    Ew można spróbować otworzyć pakiet, wyjąć ogniwa i podładować je z zewnętrznego zasilacza.
    Czasem udaje się tak "obudzić" akumulator.
  • REKLAMA
  • #5 20374992
    jedrzej0000
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Zadzwoń do nich na infolinię, może coś podpowiedzą, ale wygląda na to, że bateria będzie do wymiany. Raczej nie powinno się trzymać robota w takiej temperaturze.
  • #6 20375948
    unky
    Poziom 18  
    Sprawa w zasadzie sama się rozwiązała. Wyjąłem baterie z roomby. Poleżała w temperaturze pokojowej 24 godziny. Po 24 godzinach włożyłem ponownie do robota nie licząc na wiele, ale jak to się mówi - może zadziała. I zadziałało :) Bateria zaczęła się ładować, naładowała się do 100% i robot działa jak należy. Pojemność baterii też jest właściwa. Działa na w pełni naładowanej baterii tak długo jak wcześniej.
    Tym razem jednak przed odłożeniem go do szafy w garażu wyjąłem baterię i włożyłem papier pomiędzy styk baterii tak aby przez brak zasięgu do WiFi bateria się nie wyładowała do zera. Za miesiąc, góra dwa będę z powrotem na apartamencie i zobaczę czy bateria nadal będzie naładowana na 100% tak jak go odkładałem do szafy.
REKLAMA