logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ładowarka NOCO G26000 - brak postępu ładowania, wyższe napięcie, poszukiwanie naprawy

Jurek7708 01 Sty 2023 18:02 1710 4
  • #1 20362583
    Jurek7708
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Mam ładowarkę NOCO G26000, która oszalała.
    Po podłączeniu do akumulatora nie pokazuje postępu ładowania. Na przednim panelu są 4 lampki, które pokazują postęp od 25% do 100%. Ładowarka pokazuje tylko 25%. W trakcie ładowania napięcie wzrasta do ponad 16.4V i zaczyna gotować elektrolit. Nie sprawdzałem ile amper rzuca do baterii. Dodatkowo, powinna ona wykrywać odłączenie baterii, czego nie robi. Zamiast zatrzymać ładowanie po odłączeniu baterii, ładowarka wciąż podaje prąd na klemy (sprawdziłem miernikiem). Mam tą ładowarkę ponad dwa lata. Nie była tania i szkoda mi ją wyrzucić. Nie mam zamiaru jej naprawiać bo się kompletnie na tym nie znam. Szukam kogoś, kto się na tym zna i jest zainteresowany naprawą takiej ładowarki. Oczywiście nie za darmo.
  • #3 20362624
    Jurek7708
    Poziom 4  
    Zwykły miernik multimetr.
    1. Nie mówię tu o trybie repair. Ten tryb uruchamiania się przed wciśnięcie klawisza mode i przytrzymanie przez 3 sekundy.
    2. Testowaliśmy ładowarkę z trzema różnymi bateriami i za każdym razem zachowała się dokładnie tak samo.
    3. Próbowałem wybrać do ładowania inny tryb (AGM) mając nadzieję, że skoro to rzekomo inteligentna ładowarka to może wysypał się jeden tryb, ale reszta będzie działać. Niestety nie.
    4. Prawidłowo działająca ładowarka, po podłączeniu baterii najpierw ją analizuje. Trwa to kilkanaście sekund, może minutę. Następnie powinienem się rozpocząć proces ładowania, którego postęp obrazują cztery lampki kontrolne opisane 25,50,75 i 100%.
    Ponieważ ostatnio jeżdżę osobówką 300km miesięcznie,postanowiłem wyjąć akumulator i doładować go. Napięcie akumulatora na początku bylo 12.65V, ale z pewnością nie był on w pełni naładowany skoro jadę do pracy 15 min. Wydatek z akumulatora na uruchomienie silnika nie był kompensowany z racji bardzo krótkiego czasu przejazdu do pracy.
  • #5 20388459
    Jurek7708
    Poziom 4  
    Okazało się, że urządzenie jest jeszcze na gwarancji. Po zgłoszeniu usterki prosto do producenta w USA, wysłano mi nowe urządzenie NOCO Gemius 25 PRO, z jednego z europejskich magazynów. Jako bonus otrzymałem urządzenie dwukrotnie droższe od tego, które zepsuło się. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to starą ładowarkę NOCO Gemius G26000 oddam za przysłowiową złotówkę.
REKLAMA