logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NOCO Genius 2 – ładowarka nie ładuje akumulatora, napięcie wzrosło minimalnie

kuba435 15 Cze 2025 07:30 516 5
REKLAMA
  • #1 21579717
    kuba435
    Poziom 8  
    Ocena: 10
    Ładowarka noco 2
    Witam,
    Kupiłem na portalu aukcyjnym ładowarkę noco 2. Była wystawiona jako nowa, tańsza niż normalnie ale wydaje mi się że jest po zwrocie.
    Podłączyłem ją dla testu do akumulatora na samochodzie. O godzinie 19 napięcie akumulatora wynosiło 12,58. Ładowarka pracowała przez noc. O godzinie 7 wskazywała cały czas ładowanie a napięcie na akumulatorze wynosiło 12,63V. Czy oznacza to że ładowarka jest uszkodzona?
    Wiem że ładowarka ma mała moc ale chyba powinna doładować akumulator przez tyle godzin?
  • REKLAMA
  • #2 21579722
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Jeśłi to to ma 2A prądu wyjściowego, to powinno ładować a tutaj jest tylko rozładowanie - spadek napięcia zamiast wzrostu. Możliwe, że uszkodzenie jest proste do naprawy, ale "sprytny" sprzedawca woli wciskać ten bubel kolejnym kupującym do skutku, czyli braku zwrotu bubla.
    Żeby nie było na sprzedaż wysyłkową - podobny bubel kupiłem w normalnym sklepie. Pudełko uszkodzone, może ktoś oglądał w sklepie, nie zwróciłem na to uwagi. Po włączeniu jednego z trybów brak reakcji. Po wysłaniu do serwisu wróciła naprawiona. Niestety adnotacja o wykonanych czynnościach nie pokrywała się z tymi rzeczywiście wykonanymi.
  • REKLAMA
  • #3 21579723
    kuba435
    Poziom 8  
    Lekki wzrost jest o 5 setnych V. Tylko pytanie czy to nie za mało jak na 12 godzin ładowania? Wiem że akumulator jest duży bo auto w dieslu.
    Po 7 podłączyłem ctec 5.0 i o 8:50 akumulator naładowany ponad 13v.
    Reklamować noco?
  • REKLAMA
  • #4 21580304
    LEDówki
    Poziom 43  
    Zmierz prąd ładowania. Zmierz napięcie w stanie nieobciążonym i obciążonym żarówką o mocy ok. 20 W. Jeśli to ładowarka mikroprocesorowa, to odpada pomiar napięcia z żarówką.
    Jaką pojemność ma bateria akumulatorów w samochodzie z silnikiem Diesla?
  • REKLAMA
  • #5 21580414
    kuba435
    Poziom 8  
    Dziękuję Wam za pomoc.
    Dogadałem się ze sprzedawcą że przyjmie zwrot. Chyba był świadomy że coś z tą ładowarka było nie tak.
    Podłączyłem ją również do małego akumulatora gdzie napięcie było 12,90V i przez dwie godziny migało ładowanie że niby 25% jest naładowane. Po dwóch godzinach napięcie się nie zmieniło. Podłączyłem druga ładowarkę noco 1a i po chwili pokazała że akumulator jest w pełni naładowany.
  • #6 21580606
    LEDówki
    Poziom 43  
    I problem został rozwiązany przez porównanie działania ładowarek. Kup sobie multimetr, przyda się do pomiaru napięcia i prądu.
REKLAMA